Dag des Oordeels: The Dear Listeners – Don’t Look Out Of The Window

Erik Nijsten ,

Het Nijmeegse The Dear Listeners is vooral bekend bij liefhebbers van de experimentele soundscapes. Voor sommigen een mooie combinatie van loops en geluiden, voor de meesten piep-en-knor-muziek. Don’t Look Out Of The Window laat de twee heren van hun beste kant horen: een prima kennismaking of een hernieuwde ontdekking.

Het digitale album begint met het titelnummer Don’t Look Out Of The Window. Een gitaar die af en toe een accent legt op een verder losse melodie. Het gitaarspel golft lekker op en neer en nodigt uit om het nummer nog een paar keer goed te beluisteren. Tekstregels als “don’t look out of the window, somebody may see you” laten je het liefst die tekst letterlijk nemen. Dit nummer opzetten, dekbed over je hoofd trekken, ogen dicht, af en toe heel kort naar buiten spieken en vervolgens gewoon weer diep onder de dekens kruipen. Ogen sluiten. Rust...

Het tweede nummer, Haai, is een stuk donkerder. Vervormde en onverstaanbare stemmen, krakende loops, geluidsflarden en pulserende tonen veroorzaken een spannende, haast ongemakkelijk sfeer. Het zorgt ervoor dat je juist naar buiten wilt kijken om er voor te zorgen dat iemand je ziet. Want gedurende Haai tijd bekruipt je het ongemakkelijke gevoel dat er iemand achter je staat.

Helaas is het dan al weer voorbij, want Don’t Look Out Of The Window is een digitaal album dat slechts uit twee nummers bestaat. Zeker gezien de tegengestelde gevoelens die de beide nummers oproepen, is dit een ideale vinyl-singel. Al naar gelang je stemming zet je dan een van de twee kanten op. Dit digitale album luister ik voorlopig met mijn dekbed om mij heengeslagen terwijl ik af en toe door het raam naar buiten spiek.