Bekijk 't maar: Guild Of Stags - Millionaire

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Guild Of Stags en filmmaker Niels Bourgonje.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Guild Of Stags: “De clip voor ‘Millionaire’ is opgenomen op 10 januari. We zijn nogal afhankelijk van wanneer onze Britse zanger Michael Devlin in het land is dus we moesten het wel goed plannen. Diezelfde avond zouden Michael en ik meedoen met Orgel Vreten op Eurosonic dus alles viel mooi samen. De clip is opgenomen in de bossen van Rozendaal, vlakbij Arnhem. Onze filmmaker kwam met deze locatie.”
 
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Guild Of Stags: “We wilden als band een clip met veel energie, net als het nummer. Er zijn veel ideeën langsgekomen maar we moesten rekening houden met het feit dat we aan tijd gebonden zouden zijn en je niet teveel afhankelijk bent van andere mensen.”
 
Niels Bourgonje: “We wilden een heel energieke clip maken en zagen ook meteen iemand voor ons die hard aan het rennen was. We wilden hem ergens voor laten vluchten, maar wilden tegelijkertijd ook een gekke twist aan het nummer geven. Daarom blijkt het op het einde om een spelletje verstoppertje te gaan.”
 
Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Guild Of Stags: “Je ziet Michael een hoop keren op zijn bek gaan. Een aantal keren was dit de bedoeling maar sommige slidings waren pure toevalstreffers en erg vermakelijk voor de anderen.”
 
Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Guild Of Stags: “We betalen alles tot nu toe zelf omdat we Guild of Stags precies zo willen hebben zoals wij die band bedoeld hebben. Dat betekent dat we alles in eigen beheer uitbrengen op ons eigen label Stags Records. De clip is dus ook zelf betaald. De kosten…tsjaa…”
 
Wie is de maker(s) van de videoclip?
Niels Bourgonje in samenwerking met Paul Dokman. Itslaundryday.nl

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken? (filmmaker)
Niels Bourgonje: “Deze clip is gefilmd met slechts alleen een spiegelreflexcamera, maar om het rennende/vluchtende effect te geven hebben we ook gebruik gemaakt van een flycam.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Guild Of Stags: “Probeer met creatieve en effectieve ideeën te komen.”
Niels Bourgonje: ”Zie de clip ook los van het nummer en daarmee bedoel ik dat de video een element bevat of visueel zo'n traktatie is dat mensen het rond gaan sturen, ongeacht of zij het nummer leuk vinden of niet.  Dit zorgt voor een groter bereik. In deze clip hebben we gebruik gemaakt van natuurlijk licht, maar door het gebruik van lampen kan je je video's er niet alleen professioneel uit laten zien, maar kunnen bv de iso-waarden op je camera lekker laag blijven waardoor de kwaliteit maximaal blijft.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Guild Of Stags: “Ik denk toch stiekem nog steeds wel Windowlicker van Aphex Twin.

Niels Bourgonje: “Ik heb eigenlijk niet 1 favoriete clip, maar meerdere. Ik vind bijvoorbeeld het The Valtari Mystery Film Experiment echt geweldig. Elke maand wordt een ander filmmaker gevraagd een clip te maken bij een nummer op het album. Het resultaat hiervan is geweldig en vooral de video van september. Van Nederlandse bodem ben ik echt fan van Walker Pachler.  Elke clip weet hij je verbazen in weer een totaal andere stijl.“