Dead Neanderthals - Metal Totem Remix

Redactie 3voor12 gelderland ,

Marlon Wolterink van Mr Munchkin Studios uit Winterwijk maakt op regelmatige basis een remix van een bestaand nummer van een Gelderse act. Deze keer is het nummer 'Metal Totem' van Dead Neanderthals aan de beurt. Marlon legt het hoe en waarom van deze remix uit.

De remix van Metal Totem van Dead Neanderthals is al een oudere, gemaakt in de zomer van 2011. Dit nummer is de eerste in wat nu de Gelderse remix-reeks is. Mijn bedoeling met deze remix was om er een wat toegankelijkere, dansbaarderde variant van te maken. Daarvoor heb ik voor het grootste gedeelte van het nummer van de drums een twee maten-loop gemaakt en die bijna elektronisch laten klinken door middel van gating en editing.

Omdat het origineel behoorlijk vies en vuig klinkt wilde ik de remix in die stijl laten. Er zitten kleine drum overdubs in het nummer en vanwege die vuigheid heb ik die opgenomen met een simpele Shure sm58. Een voorbeeldje van een overdub is na 40 seconde: daar zit een korte blastbeat die niet in het origineel zit.

Om het elektronische en dansbare wat te benadrukken, heb ik voor de saxen een soort regelmatige backing gemaakt. De luidere sax is een stuk van het origineel. In de achtergrond zit een langere, die bijna klinkt als een scheepshoorn. Dat is een gepitchte sample die opvallend hetzelfde klinkt als de intro sax van Madness’ Night Boat To Cairo en misschien wel dezelfde is.

Andere toevoegingen: na het blastbeat-gedeelte vanaf 20 seconde komt een sirene tevoorschijn en in de halftime breakdown op het einde zit een stiekeme wobble verwerkt. En hier en daar witte ruis. Maar dat kan ook de band zelf zijn!