Nieuwsflits: Nieuw Arnhems label TAPE releaset 'PLAAT 1' Nieuwsflits: Nieuw Arnhems label TAPE releaset 'PLAAT 1'

Mark Kuijpers: “We hopen dat de plaat een hebbeding wordt.”

, Arina Banga

Nieuwsflits: Nieuw Arnhems label TAPE releaset 'PLAAT 1'

Mark Kuijpers: “We hopen dat de plaat een hebbeding wordt.”

Arina Banga ,

Sinds 2008 kennen we het Arnhemse TAPE als podium voor jonge kunstenaars met experimentele en multimediale kunst, en doet de ruimte verder dienst als espressobar, café en exporuimte. Alsof dat nog niet genoeg is, komt men nu ook nog met een label. 3voor12 Gelderland stelt initiatiefnemer Mark Kuijpers een paar vragen.

Gisteravond werd de eerste (verzamel)plaat PLAAT 1 uitgebracht in een druk bezocht café TAPE. De muzikale begeleiding van dit eerste wapenfeit was afkomstig van de Arnhemmers van Mytron, de Nijmeegse robotband Visitors en Flamingo Pudding uit Dordrecht. Ook bracht het Amerikaanse Ever Ending Kicks een skype performance.

Waarom heb je besloten een label op te richten?

Ik wil de wat onbekendere binnenlandse en buitenlandse bands promoten en werk binnen dit project samen met Wouter Bijl van de Nijmeegse en Arnhemse platenzaak De Waaghals. Ons doel is niet om bandjes te zoeken waar we een ep of full-length van willen uitbrengen, al zou dat natuurlijk best toevallig eens kunnen gebeuren. Het idee is juist om jaarlijks een mooi vormgegeven verzamelplaat uit te brengen van bands die me aanspreken. Het totaalpakket moet daarbij kloppen en het grafische aspect is daar belangrijk bij. Het zijn dus niet alleen een handvol onbekende bands, maar we hopen dat de plaat op zichzelf een hebbeding wordt. Een collector's item zelfs.

Op PLAAT 1 vinden we pop, hiphop, exotica, electro, singer-songwriter en meer. Wanneer past een artiest bij TAPE?
Op deze eerste release staat het liedje centraal. Het is wat lastig uit te leggen hoe het kan dat zulke verschillende bands toch bij elkaar passen. Ik denk dat de overlap is dat in alle liedjes wel iets elektronisch zit. Dat kan met een synthesizer zijn of met een computer. Je kan de nummers typeren als sfeervol en dromerig, maar ook obscuur. Als je de plaat luistert, klinkt het als een eenheid.

Wat moeten we ons voorstellen bij de skype performance van Ever Ending Kicks?
Ik vond het leuk om toch iets met een van de buitenlandse bands van de plaat te doen. Paul Benson van Ever Ending Kicks stond met zijn gitaar in zijn huiskamer in Seattle en wij projecteerden dat hier op een scherm. Het publiek vond het bijzonder en leuk, al was het geluid natuurlijk niet zo goed met die krakkemikkige verbinding.

Wanneer kunnen we PLAAT 2 verwachten? En is die ook zo divers opgezet?
Volgend jaar rond deze tijd hopen we de tweede verzamelaar te releasen. Op PLAAT 1 staat het liedje centraal, maar dat wil niet zeggen dat dat ook weer het geval is op nummer twee. Het kan zijn dat we voor een totaal andere insteek kiezen als we bands vinden die op een andere manier goed bij elkaar passen. Misschien wordt het wel keiharde rock, wie weet!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland