Win een plek in de masterclass van Winterkost met Miss Montreal Win een plek in de masterclass van Winterkost met Miss Montreal

Doorstromen van Winterkost naar bandwedstrijd

, Tekst: Felicia Tielenius Kruythoff / Foto's: Freek Commandeur

Win een plek in de masterclass van Winterkost met Miss Montreal

Doorstromen van Winterkost naar bandwedstrijd

Tekst: Felicia Tielenius Kruythoff / Foto's: Freek Commandeur ,

Een open podium zonder wedstrijdelement voor beginnende bandjes in Gelderland. Optreden om uit te proberen wat een liefhebbend publiek van je vindt. Gevolgd door een masterclass met iemand uit het vak en waarvoor nu zes plekken worden verloot. Dit is Winterkost, een initiatief van Mozaïekwelzijn waar 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen natuurlijk meer van moet weten.

Doorstromen van Winterkost naar bandwedstrijd

Winterkost is een open podium voor beginnende bandjes in Gelderland. Een tour door vijf Gelderse gemeenten om een podium te bieden aan jonge beginnende artiesten. Een laagdrempelig initiatief zonder wedstrijdelement, waar je aan mee kan doen met één nummer, of je hele set als beginnende band.

Deze zomer krijgen de deelnemers bovendien een masterclass aangeboden van Miss Montreal. Winterkost verloot nu zes plaatsen in deze masterclass op 25 juni. Ben je muzikant en kan je nog wel wat tips gebruiken? Mail dan nu naar 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen en win een plek in deze masterclass!

Winterkost is een initiatief van Mozaïekwelzijn. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met coördinatrice Margo Emonts.

Kun je iets meer vertellen over Winterkost en de doelstellingen?
“Winterkost is opgezet door Mozaïekwelzijn, een organisatie die zich inzet om jong en oud te activeren deel te nemen aan de samenleving. Bij de afdeling jongerenwerkers viel het ons op dat er weinig programma’s bestaan voor talentontwikkeling, waarvan wij vinden dat dit heel belangrijk is voor jonge mensen. In samenwerking en met ondersteuning van Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) is Winterkost ontstaan.

Met Winterkost wilden wij een podium bieden aan jonge mensen, tussen de 13 en 23 jaar, om hun muzikale talenten te ontwikkelen. Een bandjeswedstrijd is soms nog net wat te hoog gegrepen als je nog onzeker bent over je (podium)prestaties. Wij boeken in vijf verschillende gemeenten vijf verschillende acts per avond, waarvan er minimaal één afkomstig is uit de gemeente waarin gespeeld wordt. We proberen een zo gevarieerd mogelijke avond te creëren. Op één podium speelt de rockband, een hiphop act, de singer-songwriter met nog maar één nummer, de beatboxer, de dwarsfluiter of de buikdansact en in de pauzes staat de beginnende dj.”

Winterkost bestaat sinds 2008, wat zijn de ervaringen met de voorgaande edities?
“Wij hebben geen verwachtingen van de jongeren wat betreft niveau of setlengte. Juist het feit dat er geen competitie-element in onze opzet zit, geeft de jongeren de ruimte hun eigen ding te doen en zijn ze niet bang om zichzelf te laten zien. Het valt ons op dat we daardoor heel verschillende aanmeldingen binnen krijgen. En met de gevarieerde line-up trekken wij ook een heel gemengd publiek. Wij brengen mensen uit verschillende jongerenculturen bij elkaar en toch is er veel respect over en weer. Je ziet nooit iemand weglopen bij een optreden en er is nooit ruzie onderling.

Daarnaast merk je dat Winterkost de ideale springplank is voor jong talent. Een aantal bands die bij ons zijn begonnen is nu al festivalwaardig. Bovendien zijn er al drie bands doorgestroomd naar de Parel van de Betuwe. De Cool Ice Crush Killers hebben deze wedstrijd zelfs gewonnen en hebben daarmee ook al in de Gesel van Gelderland en op Appelpop gestaan.

Momenteel bestaat Winterkost in Buren, Geldermalsen, Neerijnen, Neder-Betuwe en vorig jaar ook nog in Tiel. Maar we zijn in vergevorderde onderhandelingen met nog een aantal gemeenten in Gelderland. De kans bestaat dat Winterkost het komend seizoen nog veel groter gaat worden.”

En dan ook nog een Masterclass met Miss Montreal. Wat kunnen de deelnemers daarvan verwachten?
“Met sponsoring van de Rabobank hebben we de Masterclass gelukkig kunnen opzetten. Ons doel is om de jongeren te blijven motiveren en de Winterkost warm te houden. En wat motiveert er beter dan iemand uit het vak?

Het uitgangspunt van de masterclass is dat aan de podiumpresentatie gewerkt gaat worden. Maar wat er besproken wordt, gaat tijdens de workshop eigenlijk vanzelf. De artiest vertelt wat over zichzelf, wat meteen veel vragen oproept bij de deelnemers. Dat kan over van alles gaan, zelfs over management kwesties of het schrijven van je eigen werk. We willen daar eigenlijk niet te veel in sturen, laat het maar gebeuren.

Na de vragenronde mogen de acts zelf wat laten zien en horen. Ze krijgen daar dan ook feedback op van de artiest die de workshop leidt. Vorig jaar is dit spontaan uitgemond in een lange en uitgebreide jamsessie met en geleid door Pete Philly en Perquisite.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland