Win kaartjes voor Bonaparte en Capacocha in Doornroosje! Win kaartjes voor Bonaparte en Capacocha in Doornroosje!

Bonaparte: “Als we optreden ben ik mijn eigen vijand”

, Didier Hodiamont

Win kaartjes voor Bonaparte en Capacocha in Doornroosje!

Bonaparte: “Als we optreden ben ik mijn eigen vijand”

Didier Hodiamont ,

Volgende week dinsdag komt het electro-punk-circus van Bonaparte naar Nijmegen. Wij spraken alvast kort met de frontman over schuinsmarcheerders, dubbele negaties en een donzig konijn uit Nijmegen. Lees hier meer over deze internationale band (niet te verwarren met het Hollandse Bonne Aparte) en maak kans op vrijkaartjes!

Bonaparte: “Als we optreden ben ik mijn eigen vijand”

Artiesten klagen nogal eens over het zware bestaan van een tourende muzikant. Tobias Jundt, leider van electro-punk-circus Bonaparte, lijkt daar echter geen problemen mee te hebben. De Zwitser creëerde zijn alter ego Bonaparte in Barcelona, gaf het vorm in Berlijn en tourde al voor de release van het debuutalbum Too Much door Europa, Nieuw Zeeland en Amerika. Veel van de muzikanten en performers die nu op het podium staan, kwam hij tegen tijdens deze reizen. Is hij daadwerkelijk – zoals de tekst in Gigolo Vagabundo doet vermoeden – een soort schuinsmarcheerder die in een iedere stad een ander lief heeft?

“Ik? Euh... nee! Maar als je bedenkt dat er zoveel mensen deelnemen aan mijn collectief als we optreden, kun je wel stellen dat Bonaparte inderdaad veel lovers heeft, haha. De term ‘Gigolo Vagabundo’ verwijst naar het begin van dit project, toen ik nog door Europa reed in een jaren zestig sportauto waarin ik ook leefde, nummers schreef en sliep. Het zag er uit alsof ik een gigolo was, maar ik was toch meer een vagebond.” 

Tijdens die reizen doet Bonaparte inspiratie op voor zijn nummers, die hij vooral wandelend over straat, luisterend naar gesprekken, en mensen en dingen observerend opdoet. “Alles communiceert met elkaar. Zeker als we op tour zijn en samen optreden met 8 mensen uit 8 verschillende landen met 9 talen. Dan inspireren we vooral elkaar.”

De teksten van Bonaparte zijn vaak op meerdere manieren te interpreteren, zoals de hit Anti Anti. “Dat nummer gaat gewoon over een jonge man die zegt wat hij moet zeggen, maar meestal bekijk ik de titel als een dubbele ontkenning. Het is een nostalgisch protestlied, alsof iemand terugkijkt op zijn jeugd. Anti anti wordt dan weer pro. Eigenlijk is er niets in het leven dat ik echt haat, behalve soms het opstaan op een grijze morgen in Berlijn. De ‘haat’ die uit het nummer spreekt, komt vooral voort door de energie die we neerzetten als we optreden. Ik ben dan zelf mijn ergste vijand, haha.” 

Bonaparte treedt soms in zijn eentje op, maar er kunnen ook zomaar twaalf bandleden op het podium staan. Voor het optreden in Nijmegen neemt Bonaparte een klein leger circusartiesten mee. “Ik geloof dat we in ieder geval Beaux-Art op drums hebben, Ceaser doet toetsen, Lulu doet het skelet, dan zijn er nog de kanonnenman en de kanonnen, mijn favoriete assistent die foto’s maakt en hopelijk iemand uit Nijmegen die het donzige konijn doet. We zullen wel zien! Het wordt in ieder geval veel fun en veel energie!”

Wil jij getuige zijn van dit opzwepende rariteitenkabinet, doe dan snel mee met deze prijvraag. Doornroosje verloot 2 x 2 vrijkaartjes onder degenen die het juiste antwoord weten te geven op de volgende vraag:

Wie staat er niet op de op 15 april te verschijnen dubbelaar met remixen en liveregistraties van Bonaparte?

a) Housi Housemeister

b) Jack Tennis

c) Bonne Aparte

Mail je antwoord vóór maandag 16 maart 11:57 uur naar de redactie!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland