MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Volume I MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Volume I

12 lokale bands in prettige voordeelverpakking

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Volume I

12 lokale bands in prettige voordeelverpakking

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Trots presenteren wij heden MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Volume I! Met 12 van de beste ongetekende acts uit de regio, die ieder op eigen wijze hun stempel verwachten te drukken op het nieuwe jaar. Van hiphop tot psychobilly en van jazzpop tot electro: deze compilatie biedt een brede dwarsdoorsnede van wat er op lokaal niveau speelt!

12 lokale bands in prettige voordeelverpakking

Wat onze goede voornemens waren voor het nieuwe jaar? Je kijkt in elk geval naar één ervan: een speciale Arnhem-Nijmegen editie van MP3VOOR12! Met 12 van de beste ongetekende bands uit de regio die ieder op eigen wijze hun stempel verwachten te drukken op het nieuwe jaar. Van hiphop tot psychobilly en van jazzpop tot electro: deze compilatie biedt een brede dwarsdoorsnede van wat er op lokaal niveau speelt. De volledige compilatie is hier te downloaden via de server van onze collega's van ANS-online!

1. The Biarritz Boys - Golesh
Dat je voor goede surf niet alleen maar hoeft terug te grijpen op je oude Dick Dale-verzamelaars bewijzen The Biarritz Boys. Vier Nijmeegse heren die al jaren door heel Europa cruisen met hun zomerse, monsterlijk op en neer golvende instrumentaaltjes. Case in point: het overdonderende Golesh, dat weg luistert als de theme song van een nooit gemaakte spaghetti-western of buddy cop tv-serie. Zonnebrillen op, ghettoblaster op elf en de winterse kou verdwijnt vanzelf als sneeuw voor de zon.

2. Lavalu – Building Castle

De warme kruisbestuiving tussen jazz, pop en triphop van Lavalu laat zich niet makkelijk omschrijven. Een minder gekunstelde Róisín Murphy, een ongeremder 4Hero, invloeden die uiteenlopen van Lamb tot Wayne Shorter – maar bovenal eigenwijs en verfrissend. Live schittert het Arnhemse viertal rond Marielle Woltring vooral door hun lustige improvisaties, maar het gefocuste Building Castle is juist weer een poging om hun veelzijdigheid in een popliedje van 3 minuut nogwat te vatten. Een poging die wat ons betreft meer dan geslaagd is.

Het nummer is afkomstig van Lavalu NOW  en is te bestellen via de website. De videoclip van Building Castle is hier te bekijken.

3. With Ice - Transformer
Experimenteerzucht en luistervriendelijkheid gaan niet vanzelfsprekend hand in hand, maar With Ice lijkt de juiste formule gevonden te hebben: eentje die voorschrijft dat er simpelweg geen formule hoeft te zijn. Tempo’s en genres wisselen elkaar in vliegende vaart af in hun zelfverklaarde ‘kinetische rock’, vaak nog binnen één en hetzelfde nummer. Het maakt hen dan ook weinig uit of de elementen nu geput worden uit hoekige britpop, koebel-klezmer of zwaar aangezette electro – zolang het maar de nodige voeten van de vloer weet te brengen. Het funky Transformer weet dit mantra prima uit te dragen: een beetje vreemd, maar wel lekker.

Het nummer is afkomstig van de With Ice EP en is te downloaden en bestellen via de website.

4. Sunnpimp – Katherine Hurley

Als rockmuziek had bestaan ten tijde van het bewind van Louis XVI, dan zou Sunnpimp wellicht vaste prik zijn geweest aan diens door en door decadente koninklijk hof. Aangevoerd door Marquis de Zwaffelaere klettert het viertal op gepast smerige wijze langs zalen door heel Europa, waar hun over the top live show voor net zo veel gefronste wenkbrauwen van afschuw als voor brede glimlachen en bezwete ruggen weet te zorgen. En muzikaal zit het ook wel snor, wat het nummer Katherine Hurley nog maar eens onderstreept. Dampende powerrock doorspekt met ouderwetse blues, precies wat het koningshuis nodig heeft.

De videoclip van Katherine Hurley is hier te bekijken. 

5. Merinde – Didn’t See It Grow
Wie terugverlangt naar An Pierlé uit de tijd dat ze nog een eigenzinnig meisje achter een piano was, doet er goed aan naar Merinde te luisteren. Tijdens haar studie aan de Rietveld-academie richtte ze zich aanvankelijk vooral op tekst. De piano en haar stem kwamen daar pas later bij. Veel hebben we dan ook nog niet van haar gehoord, maar toch wist ze al op te vallen tussen Veel Arnhemse Meisjes met dromerige, maar ook intense pianoliedjes. Het speelse en het meeslepende worden hier mooi gecombineerd in Didn't See It Grow.

6. The Bodybags - Paranoid

The Bodybags is een jonge bende billies uit de hills van Arnhem die rock-'n-roll vermengt met punk. Ondanks de flinke vetkuiven komen ze nog amper boven de staande bas uit, maar ze weten wel duivels goed hoe ze de snaren moeten laten klapperen. De teksten gaan over zombies, moordenaars en andere alledaagse sores van deze working class heroes van morgen. "Get yourself destroyed" met Paranoid!

7. Mr Blue Sky - Politician
Eigenlijk is Mr Blue Sky gewoon een heel normaal bandje. Vier jonge dames gekleed in secretaresse-uniformen die liedjes zingen over voedsel, vliegrampen, auto-ongelukken, psychiaters, gin-tonics en wapens. En daarbij ook nog lustig elementen putten uit grrrl punk, honkytonk blues, Ierse pubfolk en donkere nachtclubjazz, af en toe voorzien van een smerige grunt bij een schattig vraag en antwoord spel. Klinkt redelijk alledaags, nietwaar? Net zoals Politician gewoon een heel normaal liefdesliedje betreft. Zingen ze daar nu "your balls are liquid", of toch…? Een fraai nummer van een sympathiek bandje.  

Het nummer is afkomstig van Happy Little Accidents, te bestellen via de website.

8. Lynn – Just Tell Me
Er zijn hele volksstammen die hun gedachten neerpennen in dagboeken, maar er zijn er maar weinigen die hun hersenspinsels ook op een overtuigende manier naar de buitenwereld weten te vertalen. Jolinde van der Lugt (Lynn) hoort gelukkig tot die laatste categorie. Warm, melancholisch, folky: precies wat deze tijd van het jaar nodig heeft. Just Tell Me gaat over het erop vertrouwen dat je de juiste keuze maakt – en in het geval van Lynn hebben wij in elk geval geen twijfel over de consequenties van onze keuze.

Het nummer is afkomstig van The Lynn EP, te bestellen via de website

9. The Routines – Out Of Sight
Met zoveel goede producers in de regio mag een elektronische track natuurlijk niet ontbreken. We hebben gekozen voor André Routine, die vocale versterking heeft gevonden bij voormalig punkzangeres Kelly Routine. Het tweetal knalt door de speakers als een meer dansvloerfähig Vive La Fête of een Peaches met stijl. Sleazy electronische muziek voor 3 uur 's nachts, duister en euforisch tegelijk. Niet voor niets al eens uitgeroepen tot 'Hollandse Nieuwe' door VPRO's 3VOOR12!

10. Plastic Halo – Drifting Out Of Sight
Soms heb je van die zangstemmen die luisteraars meteen in twee kampen verdeelt, en dat zal bij de leadzanger van Plastic Halo niet veel anders zijn. Love it or hate it, maar let vooral ook op de muziek die erg goed in elkaar zit (referentiekader: Johan, The Wedding Present). Plastic Halo speelt graag op geslaagde wijze met contrasten: breekbare en lieftallige melodieën in een venijnige verpakking van gitaarmuren en bombast. Terecht al eens tot Local Hero van LiveXS uitgeroepen!

Het nummer is afkomstig van The Time Is Right, But What’s Left Of It, deels te beluisteren op de MySpace van Plastic Halo.


11. Geintje – Oprotte Hier
Hiphop leeft in Nijmegen. En voor wie (na de doorbraak van Zo Moeilijk) nog twijfelde aan de waarheid achter dit statement voeren wij graag Geintje aan als bewijsstuk A. Want C.B. en Nijmeegs kind B.I.G.S., twee neven die ooit voor de lol muziek gingen maken en er vervolgens achter kwamen dat het toch aardig aansloeg, zijn hard op weg om de oudste stad van Nederland nog wat steviger op de kaart te zetten qua hiphop. Originele beats, sterke flows en brag ’n boast met een flinke knipoog – 2009 kan zomaar het jaar van Geintje worden. Oprotte Hier (met een scherpe vertaling van hiphopcliché ‘you ain't gotta go home, but get the fuck outta here!') belooft alvast veel goeds.

Het nummer is afkomstig van de Klinkt Als Muziek In De Oren EP, te downloaden op de website.

12. This Routine Is Hell - Dragging Me Down
Het gedeeltelijk Nijmeegse This Routine Is Hell (voorheen De Tarrels) is al goed bezig hun rauwe hardcore te verspreiden tot over de landsgrenzen. Hun bijdrage Dragging Me Down handelt over het onvermogen van veel westerlingen om keuzes te maken uit de overkill aan mogelijkheden. Met de samengebalde agressie in deze track geeft de band je een schop onder je kont om te gaan voor je passie en je dromen. In nog geen 2 minuten zijn ze uitgeraasd en verzorgen daarmee een passend slotakkoord dat je haren recht overeind doet staan!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland