Win kaartjes voor het Back2Schoolfestival in Willemeen!

Een vooruitblik met de organisator op het festival

Bernard Bodt ,

Op 5 september vindt alweer de vierde editie plaats van het Back2Schoolfestival in Willemeen. Het festival markeert het einde van het zomerfestivalseizoen en valt dit jaar tevens samen met de start van het nieuwe culturele seizoen in Arnhem. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen blikt met Sander, organisator van het festival en tevens zanger van TAP, vooruit op het festival.

Een vooruitblik met de organisator op het festival

Op 5 september vindt alweer de vierde editie plaats van het Back 2 School festival in Willemeen. Het festival markeert het einde van het zomerfestivalseizoen en valt dit jaar tevens samen met de start van het nieuwe culturele seizoen in Arnhem. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen blikt met Sander, organisator van het festival en tevens zanger van TAP, vooruit op het festival.

Hoe is het idee voor het festival tot stand gekomen?
“Wij lopen inmiddels al een tijdje mee in het lokale circuit en ik merkte gaandeweg dat lokale bandjesavonden qua professionaliteit vaak te wensen over lieten. Ik vind dat een goede organisatie een basisvoorwaarde is voor een goede show: als de bands lekker in hun vel zitten kan dat het optreden alleen maar ten goede komen. Daarnaast kwam je de lokale bands onderling vaak alleen maar tegen tijdens bandcompetities waar het wedstrijdelement niet altijd de sfeer bevorderde. Ik wilde graag iets organiseren waar de bands net zoveel plezier aan beleven als de bezoekers, dus ik belde wat bevriende bands om zo'n avond op te zetten. Ik legde het idee voor aan Willemeen, en die zagen er wel brood in.”

Organiseer je het festival helemaal in je eentje of krijg je nog hulp?
“Ik neem persoonlijk het grootste deel van de organisatie voor mijn rekening en ik boek de bands, maar ik heb elk jaar een aantal mensen die zich inzetten om er iets speciaals van te maken. Natuurlijk krijg ik veel hulp van Willemeen, en een aantal vrienden van mij helpt op de avond zelf om alles in goede banen te leiden. En zo moet je het festival ook zien: een club vrienden die een leuke muzikale avond organiseren."

Is het nu tijdens de kredietcrisis waarin mensen lastiger geld uitgeven financieel geen groot risico om een festival te organiseren?
“In principe gaat het financiële gedeelte via Willemeen, dat daarvoor gebruik maakt van subsidie voor live programmering. Af en toe steken we zelf ook een beetje geld erin voor net dat beetje extra, want ik kan niet voortdurend blijven aankloppen voor meer geld als we weer een leuk idee hebben voor de avond. Ik zie het als een investering in het festival, met de hoop dat het elk jaar groter en beter wordt zodat we dit elk jaar kunnen blijven doen.
Gelukkig is ook dit jaar de subsidie van Willemeen hetzelfde gebleven, dus mijn budget is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Aangezien onze entree altijd al kredietcrisis-proof (5 euro voor 7 bands) is geweest hoeven we dit jaar ook niet extra bang te zijn voor een slechte opkomst.”

Op het affiche staan dit jaar namen als Memphis Lion (Arnhem/Utrecht), Phoenix Park (Arnhem), Killerdoll (Arnhem), Bandito (Nijmegen), TAP(Arnhem/Nijmegen), Go Back To The Zoo (Amsterdam) en als topper het Rotterdamse Face Tomorrow. Een uitgebalanceerde programmering van lokale en Nederlandse bands. Hoe ben je tot deze keuze gekomen.
“Mijn streven is om elk jaar een echte headliner te hebben, aangevuld met lokale bands. Face Tomorrow is sinds jaar en dag mijn favoriete Nederlandse act en ik wilde ze de afgelopen twee edities ook al boeken. Helaas konden ze telkens niet doordat ze al optredens hadden staan. Gelukkig is het dit jaar wel gelukt! Verder heeft mijn andere troef, Diesel Disko, twee weken terug onverwacht afgezegd waardoor ik nog een band met enige allure op het laatste moment moest zien te strikken. Gelukkig kon Go Back To The Zoo het gat vullen, dus eigenlijk heb ik dit jaar twee headliners! Op lokaal gebied ben ik erg benieuwd naar Killerdoll, omdat ik het oude Flight 195 nog niet in de nieuwe bezetting heb gezien en natuurlijk Bandito, waar wij dit najaar samen een aantal shows mee gaan doen.”

Wordt dit het beste festival tot nu toe?

“Ik denk dat het muzikaal de beste editie wordt tot nu toe, maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld. Mijn verwachting is dan ook dat we dit jaar veel nieuwe mensen zullen trekken die specifiek voor een bepaalde band zullen komen. Des te meer reden om er een geweldig festival van te maken zodat ze er volgend jaar weer bij zijn!”

Dus een vijfde editie van Back2School komt er ook?

“Al mijn tijd gaat op dit moment naar deze editie uit, eerlijk gezegd heb ik daar nog niet eens over nagedacht. Ik ga eerst genieten van de avond en daarna samen met Willemeen evalueren. Daarna heb ik nog een jaar de tijd om weer een mooi programma in elkaar te zetten. Ons plan is in ieder geval om zeker nog de 10e editie te organiseren!”

Je bent het festival o.a. gaan organiseren om gewoon zelf lekker te kunnen spelen. Maar wat vind je van het huidige popklimaat in Arnhem/Nijmegen. Zijn er nog voldoende goede bands?
“Ik vind dat er de laatste tijd veel leuke bands zijn opgestaan, waarvan ik verwacht dat ze het nog ver gaan schoppen. Je ziet op dit moment ook dat een paar bands die een aantal jaar lang hard hebben gewerkt nu daar de vruchten van plukken, zoals Go Back To The Zoo en natuurlijk De Staat. Ik denk dat er een grote kans is dat sommige bands van de nieuwe lichting over een paar jaar die stap ook zullen maken. Verder zijn initiatieven zoals Nijmegen Rock City altijd goed, er loopt namelijk genoeg talent rond in de regio. Tijd dat daar flink veel aandacht aan besteed wordt!”

Het tijdschema voor het festival is als volgt:

20:00                  
Deuren open
20:20 – 20:50    Memphis Lion
20:55 – 21:25    Phoenix Park
21:30 – 22:10    Killerdoll
22:15 – 22:45    Bandito
22:50 – 23:35    Face Tomorrow
23:40 – 00:10    TAP
00:15 – 01:00    Go Back to the Zoo

Gratis bij zijn? Geef antwoord op de volgende vraag en maak kans op 2x2 kaartjes. Welke Nijmeegse band stond vorig jaar als headliner op het Back2Schoolfestival?

Mail het goede antwoord voor donderdag 11:57 uur en wie weet ben jij erbij!