Anavarin levert met Morning Haze een goed eerste stoner-album af Anavarin levert met Morning Haze een goed eerste stoner-album af

Nijmegen heeft er een rockend wapen bij

, Kim Klein Koerkamp,

Anavarin levert met Morning Haze een goed eerste stoner-album af

Nijmegen heeft er een rockend wapen bij

Kim Klein Koerkamp, ,

Na al een overtuigende live-reputatie is er nu de ep Morning Haze. Bestaat Anavarin’s liveset uit goede covers en eigen werk, deze ep bevat alleen eigen nummers, dus dat is een uitdagende ontwikkeling. Vooral omdat hun covers toch wel de gangmakers in hun concerten zijn. Heeft Morning Haze genoeg eigen gezicht en is het pakkend genoeg?

Nijmegen heeft er een rockend wapen bij

Nou, na de eerste maten van ‘Song for You’ gaat je hoofd al vanzelf mee op de vette riffs. Dus aan het belangrijkste vereiste van stoner is voldaan. Maar dan valt de zang in en ja, bij stoner-bands is de zang niet altijd hetgeen wat het hardst in de mix staat, maar deze zangpartij doet toch wel een aanslag op je heerlijke onderbuikgevoel. ‘Song for You’ is lekker slepend gespeeld, ondanks soms het hoge tempo. ‘Nothing Here Today’ past heerlijk in de lange rocktraditie van Nederland, denk aan Fatal Flowers, Damaged Brain en eigenlijk ligt het ook dicht bij het groovende werk van natuurlijk Queens Of The Stone Age. Maar dan nét dat nummer dat QOTSA nog niet heeft gemaakt maar wel had moeten doen. ‘Coming around my Friend’ begint lekker langzaam waarbij je weet dat de eruptie gaat komen. Anavarin weet lang genoeg te wachten om precies op het randje van spanning en saai te zitten. Alleen de gitaarsolo, technisch best interessant, komt wat gedateerd over. Daarbij is het samenspel tussen bas, kick en de lage riffs zo overtuigend dat je de niet helemaal overtuigende zang ook weet te waarderen. ‘Sleep Again’ dat een beetje een te hoog schoolbandjesgehalte heeft, is helaas een wat zwakke afsluiter. De uitvoering is strak, overtuigend en slepend, maar de samenzang en tekst veroorzaakt te veel jeuk om nog te blijven schudden met het hoofd. Heeft Anavarin de ep afgeleverd die bepalend is voor het stoner genre? Nee, dat niet ook al gun je het de fanatiekelingen van Anavarin van harte. Daarvoor is het te weinig eigen en te weinig onderscheiden, maar het is een begin ep waarvan je zou denken dat het van een grote stoner band had kunnen zijn. Dus Nijmegen heeft er een rockend wapen bij. Anavarin live zien? Vanavond staan ze in het voorprogramma van Van Katoen in Merleyn.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland