Je hoeft niet uit Brabant te komen om goeie speedrock te maken Je hoeft niet uit Brabant te komen om goeie speedrock te maken

Tomtit zet Aalten op de rock’n roll kaart

, Didier Hodiamont,

Je hoeft niet uit Brabant te komen om goeie speedrock te maken

Tomtit zet Aalten op de rock’n roll kaart

Didier Hodiamont, ,

Tomtit is een jong vijftal uit de Achterhoek en begon met het spelen van covers van o.a. The Hives, Danko Jones en The Ramones. Al snel werden er ook eigen nummers toegevoegd aan het repertoire. De optredens groeiden gestaag en nu is er dan ook hun titelloze demodebuut.

Tomtit zet Aalten op de rock’n roll kaart

Wie houdt er niet van de pimpelmees, het kleinere broertje van de koolmees? En wie lokt het beestje niet met liefde en pindazakjes naar de eigen tuin om zich te laven aan zijn bonte vederpracht? In het Gelderse plaatsje Aalten heeft een vijftal jongeheren hun muziekorkest vernoemd naar deze vrolijk tjilpende guitigerd. In een plaatselijke boerderij werden hun eerste werken vastgelegd op een geluidsdrager. Tot zover zijn alle ingrediënten aanwezig om te geloven dat we hier met een stel natuurlievende koorknaapjes van doen hebben, maar de aanblik van Tomtit’s debuutdemo doet al snel anders vermoeden. Sterker nog, je hoeft al bijna niet meer te luisteren om te weten dat hier stevig gerockt gaat worden. Met doodskopjes, vijfpuntige sterren en een door vlammen scheurende autoband voldoet het hoesje aan alle clichés. Toch blijkt al snel dat Tomtit niet het zoveelste middelmatige rockbandje is. Voor een opname in de koeienstal klinkt dit toch lang niet slecht en dat heeft veel te maken met het speelniveau. Opener ‘Fly by night’ hakt er meteen lekker in met logge drums, vette riffs en ruwe zang. Je krijgt meteen zin om met heel veel bier te gooien, al dan niet in eigen keel. Vuist in de lucht en meebrullen maar! Bij opvolger ‘Allright now’ ga je je dankzij de suffe drumbreak en de eeuwige gitaarsolo toch wel afvragen waar je eigenlijk mee bezig bent. Is dit niet ontzettend cliché? Ach nee, dit is gewoon oprechte liefde voor rock’n roll. Van speedrock met een beetje punkinvloeden gaan we in de volgende twee nummers naar meer traditionele hardrock. De link met AC/DC is snel gelegd, zeker als je je laatste nummer ‘Thunder Highway’ noemt. Tomtit lijkt me vooral een band die het live goed kan doen, het enthousiasme spat in ieder geval al van deze demo af. Als voorprogramma van Supersuckers en The Spades (8 februari in Doornroosje) hadden ze zeker niet misstaan. Een dag later spelen ze echter wel in in de Willemeen (samen met Green Hornet, E.T. Explore Me en Bobby Kingsize). Dat ik daar geen brave koorknaapjes meer zal verwachten moge duidelijk zijn. De jongens van Tomtit lijken mij een stel stoere boerenknapen die na een harde week werken ieder weekend als laatste de kroeg worden uitgesleept. En dan toch op zondagmorgen weer braaf met vriendin achterop de brommer naar de kerk scheuren. Van het conventionele pad wordt immers niet afgeweken, maar gelukkig gaan ze er wel vol gas overheen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland