Roerdroomdonderland biedt kijkje in het leven van een schipperskind Roerdroomdonderland biedt kijkje in het leven van een schipperskind

De combinatie met muziek en geluiden mag uitgebreider

, Tekst: Klaas-Jan Grafe Foto's: St.Milcke,

Roerdroomdonderland biedt kijkje in het leven van een schipperskind

De combinatie met muziek en geluiden mag uitgebreider

Tekst: Klaas-Jan Grafe Foto's: St.Milcke, ,

Frank Antonie van Alphen bracht zijn jeugd door op de binnenvaart en heeft ons al regelmatig getuige laten zijn van zijn avonturen en herinneringen. Afgelopen zondag presenteerde hij zijn luisterboek ‘Roerdroomdonderland’, gemaakt in combinatie met Frans Haarmeijer. Het is wat ons betreft een mooie aanzet tot een verdere samenwerking.

De combinatie met muziek en geluiden mag uitgebreider

Als schipperskind heb je het maar moeilijk. Nauwelijks vriendjes, alleen die grote boot waar je dag in dag uit je dagen slijt. Dan ontwikkel je al snel een levendige fantasie en verandert de stuurhut zomaar in een ruimteschip. Frank Antonie van Alphen bracht zijn jeugd door op de binnenvaart en heeft ons al regelmatig getuige laten zijn van zijn avonturen en herinneringen. Afgelopen zondag, op de laatste dag van het Wintertuinfestival, presenteerde hij zijn luisterboek ‘Roerdroomdonderland’. Hij heeft zijn korte verhalen op cd opgenomen. Frans Haarmeijer heeft bij een aantal verhalen geluiden en muziek geproduceerd. Van Alphen verhaalt met een warme donkerbruine stem over zijn herinnering aan het geluid van de motor die hem ’s avonds in slaap bromde, zijn zwempartijen in zwaar vervuilde rivieren, zijn eerste sexuele handelingen met de aanstaande bruid van een matroos. Niet alle verhalen zijn herkenbaar als je zelf een landrot bent en soms zie je de romantiek van een situatie niet als je het zelf niet hebt meegemaakt. Toch geeft hij een mooi beeld van het schippersleven en vooral van zijn eigen jeugd. De beats en geluiden ondersteunen de verhalen. Op ‘(1) Beam me up Scotty’ krijg je een Spinvis-gevoel, maar dat overheerst de cd niet. Op het nummer Roerdroomdonderland horen we het ronkende geluid van de zware dieselmotor en kan je je voorstellen dat zo’n geluid zich in combinatie met bepaalde gebeurtenissen in je geheugen vastzet. Verder worden wat leuke trucjes uitgehaald, zoals het vervormen van de stem van Van Alphen wanneer het verhaal een flashback heeft. Helaas blijft de bijdrage van Haarmeijer vaak op de achtergrond. Wat mij betreft is dit luisterboek een aanzet tot een verdere samenwerking, waaruit met enig geluk echte liedjes kunnen ontstaan.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland