Niet de toekomst, maar wel een beetje verleden

Weinig originele maar toch charmante 3-track van lokale Welshman Sammy G

Björn S. ,

Sammy G begon als lid van Hank McGregor's Cosmic Cowboys en ging in 2001 solo. Zijn debuutsingle heeft echter vijf jaar op zich laten wachten en komt nu, augustus 2006, eindelijk uit. Was het het wachten waard? En is Sammy G werkelijk, zoals hij zelf beweert, 'the future of music'?

Weinig originele maar toch charmante 3-track van lokale Welshman Sammy G

Sammy G is van oorsprong Brits en dit gegeven is op zijn solo-debuut duidelijk hoorbaar. Naast het kenmerkende accent zijn namelijk ook de nodige anglicaanse muziekinvloeden te bespeuren. Het lijkt wel alsof er veertig jaar muziekgeschiedenis, van de Beatles tot en met Oasis, van de andere zijde van het kanaal uit de boxen komt. Maar deze typering doet Sammy G tekort.

De drie nummers op 'You Didn't Listen' zijn weliswaar niet bijzonder geïnspireerd of origineel, maar desondanks schopt Sammy G het verder dan alweer een slap aftreksel van het typisch Britse muziekgeluid. Hier en daar valt Sammy G wel terug op ouderwetse klanken, maar er is gelukkig ook genoeg origineel en eigentijds klinkend materiaal.

Met name de stem van zanger/gitarist Sammy zelf zorgt ervoor dat de nummers een eigen, kenmerkend geluid krijgen en behouden. Dat wil niet zeggen dat Sammy een geweldige zanger is, maar dat hoeft ook niet: zijn stem en de instrumenten zijn goed op elkaar afgestemd en vormen een goed klinkend geheel. Hiervoor verdienen de producers, waaronder ook Sammy's vader, alle lof. Juist de subtiele productie van de plaat is een grote aanvulling op het geheel.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat 'You Didn't Listen' geen plaat is die een speciaal plekje in een CD-verzameling verdient. Toch ontbreekt een zekere charme niet. De drie nummers op de plaat doen vooral denken aan lange autoritten op zwoele zomerdagen: met de ramen open rustig door prachtige landschappen rijden. Sammy G's muziek blinkt dan wel niet uit in muzikaal vernuft, maar zal zeker een en ander bij de luisteraar losmaken.