Na vijf dagen non-stop dansen, mediteren, hoosbuien overleven, opdrogen, yogaën, Tibetaanse pasta's eten, trippen, relaxen en nog meer dansen zit Psy-Fi 2017 er alweer op. Met de aanwezigheid van de crème de la crème onder de psytrance dj's hebben de bezoekers zich opperbest kunnen vermaken. Want laten we eerlijk zijn, als namen als Raja Ram, Shpongle en Astral Projection op de Groene Ster draaien dan mag je jezelf als liefhebber gelukkig prijzen. 3VOOR12/Friesland zwerft op zaterdag rond en ontdekt de muziek die Het Boek der Veranderingen voor ons in petto heeft.

Klik HIER voor het fotoalbum op onze Facebook-pagina.

Het festival heeft ondertussen de eerste drie dagen achter de rug en is dus in volle gang. Aan de energielevels van de meeste bezoekers bespeur je echter weinig vermoeidheid zodra je halverwege de middag de Main Stage betreedt. Het Italiaanse duo Pleiadians (ook bekend onder hun alias Etnica) draait een opbouwende full on set waar de rem nog een beetje op zit. Niet geheel verwonderlijk, gezien het tijdstip en het naderende optreden van Ace Ventura nog in het verschiet. Nee, voor het hardere werk moet je op dat moment op de Alternative Stage zijn. Het Deense label Parvati Records verzorgt daar het gros van de zaterdag de programmering. En als je wat meer van het duistere, harde, uplifting geluid houdt dan ben je hier op je plek. Onkel Dunkel neemt net het stokje over van Jahbo en brengt een stevige, forest-achtige sound ten gehore waarbij een stevige kick en lage acid-baslijnen het beeld bepalen. Je merkt vanaf tel één aan alles dat de intensiteit op de knussere Alternative Stage hoger ligt. Mensen dansen eindeloos door en de breaks zijn hier schaarser dan op de Main Stage. De danskilometers maak je vandaag hier.

Toch moeten we weer terug naar de Main Stage. Op dat moment bouwt MVMB het tempo gestaag op met groovy, dreigende baslijnen en hier en daar een wat stabs. Ondanks het lage tempo loopt de dansvloer alsmaar voller en voller. Om 18:00 uur is namelijk Yoni Oshrat, beter bekend als de headliner Ace Ventura, aan de beurt. Op een zaterdagavond gaat er niets boven een melodieuze, opzwepende, full on psytrance set. Dat de Israëliër een grootheid is binnen de scene is aan alles te merken. Hij strooit met melodieën, is niet vies van lange, opbouwende breaks en zweept het publiek met zijn bewegingen continu op. De show heeft wat dat betreft de nodige raakvlakken met die van de Armin van Buurens en Martin Garrixes van deze wereld. Muzikaal en vooral danstechnisch gezien zul je hier vandaag op de Groene Ster meer uitdaging vinden.

Naarmate de avond vordert en de zon verder ondergaat komen de kunstwerken tot leven. Lasers schieten over het water, tenten geven licht en fluoriserende paddestoelen schieten in het Magic Forest uit de grond. Ondertussen, om de hoek bij de Market Street, zijn muzikanten over de hele wereld bezig aan een eindeloze jam-sessie. Gitaristen, percussionisten, rappers, zangers en eigenlijk iedereen die een instrument bespeelt lopen af en op het podium. Zo zien we de Leeuwarder rapper KUÒ het publiek hier op zijn eigen manier opzwepen. De Main Stage is inmiddels getransformeerd in een zojuist gelande, lichtgevende UFO. KoxBox draait ondertussen een stevige set op de late avond terwijl de lasers over het water de Main Stage van meer strakke lichteffecten voorziet. De lasers vertellen hier het verhaal van het Boek der Veranderingen door alle acht trigrammen die het bovendoek van de tent vormen te verlichten. Al met al een visueel meesterwerk.

Terug op de Alternative Stage bereiken we alweer aan bij het einde van de avond, het punt dat het festival overschakelt naar silent disco en de hoofdtelefoons weer opkunnen. Voordat het zover is mag Parvati-kopstuk DJ Giuseppe nog stevig aan de bak en het is te merken dat alle remmen los zijn. De Deense dj en tevens label manager trekt het tempo richting de 155 BPM en gunt zijn publiek weinig breaks. Dat lijkt op dit moment het ideale tempo te zijn want het publiek danst hier onuitputtelijk verder. Zelfs op het moment dat er een keiharde hoosbui overwaait lijken weinig mensen zich hier iets van aan te trekken. Al met al variëren de stijlen op Psy-Fi van chill-out en ambient tot en met keiharde dark-psy en forest psy en alles daar tussenin. Zodoende valt er ook op deze editie qua programmering een hoop te ontdekken, te genieten en bovenal te feesten.