Psy-Fi Festival viert vandaag haar vijfde verjaardag en dus komen bijna alle wereldsterren uit de psy- en Goa scene tijdens de komende vijf dagen draaien. Op de Main Stage valt er aan grote namen weer een hoop te beleven terwijl ook op de Alternative Stage en Chill Out vijf dagen lang, 24 uur non-stop wordt doorgeraved en gechilled. Er zijn namen die je simpelweg niet kan missen. Hierbij zet 3VOOR12/Friesland (met een beetje hulp van 3rd BIT Events) een paar tips voor je op een rij.

Klik voor de complete timetable van Psy-Fi 2017 HIER.

Raja Ram (woensdag - Main Stage - 21:00 - 22:00)
Als we dan met een naam beginnen, waarom dan niet gelijk beginnen met één van de grondleggers van psytrance? De Australiër Ronald Rothfield, beter bekend als Raja Jam, is al vanaf de jaren tachtig betrokken bij alle verschillende vormen van psytrance. In de jaren negentig maakte hij vooral naam met het full-on geluid van The Infinity Project. Ook is hij onderdeel van het viertal 1200 Micrograms dat vorig editie nog de Main Stage op stelten zette. Bekendste project van Rothfield is uiteraard zijn rol binnen het ambient/psybient project Spongle waarin hij een duo vormt met Simon Posford. En om het verhaal nog mooier te maken: Spongle staat op donderdagochtend op de Main Stage. Ook niet missen dus!

Avalon (donderdag - Main Stage - 18:30 - 19:30)
Avalon is een solo-project van de Britse Leon Kane. Als je van opbouwende full on psytrance houdt, dan past Avalon absoluut in je straatje. Samen met Tristan (draait 2 uurtje later) vormt hij tevens het duo Killerwats waarmee hij wat progressiever materiaal maakt. Belangrijkste en meeste recente wapenfeiten zijn zijn twee laatste albums: The Remixes vol. 1 en 2 waarop artiesten als Astrix, Ace Ventura en Cosmosis een paar sublieme remixes hebben gemaakt van het Avalon-materiaal van de afgelopen jaren. Klik op filmpje van zijn liveset op Boom Festival om alvast een goede indruk te krijgen en vooral om natuurlijk alvast lekker in de stemming te komen. 

Astral Projection (vrijdag - Main Stage - 17:30 - 18:30)
Als je je alleen al een beetje verdiept in psytrance stuit je al snel op het album Trust In Trance uit 1996. Destijds is dit een van de meest smaakmakende en populaire psytrance albums geweest. Het Israelische duo staat vooral bekend om hun grote hits als Kabalah, People Can Fly en Mahadevah. Ondanks het feit dat ook nieuwer werk als One positief is ontvangen beland je je toch iedere keer weer bij die klassiekers uit de hoogtijdagen uit de jaren negentig. In 2014 bracht het duo nog Goa Classics Remixed met eigen versies van onder andere Hallucinogen - LSDThe Infinity Project - Feeling Very Weird en Prana - Mugen. Verwacht dus de nodige full on klassiekers te horen op vrijdag.

Psy-Fi 2016

DJ Giuseppe (zaterdag - Alternative Stage - 21:00 - 00:00)
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we deze via de jongens van 3rd BIT Events hebben doorgekregen. 17 jaar geleden richtte de Deense DJ Giuseppe het label Parvati Records op zodat artiesten die niet aangesloten waren bij de grote labels zoals TIP en Flying Rhino een interessant platform kregen. Dit resulteert in een label waarop veel energieke en dansbare psychedelische trance wordt uitgebracht. DJ Giuseppe heeft dan weliswaar de eer om met de laatste beats de nacht in te luiden. Daarvoor hebben echter al vier andere Parvati'ers gedraaid, te weten Jahbo, Onkel Dunkel, Vertical en Arjuna. Parvati voert die dag vanaf 14:30 op boventoon op de Alternative Stage.

 

Carbon Based Lifeforms (zondag - Chill Out - 18:30 - 20:00)
Het aanbod van ambient en chill out is ook dit jaar weer ontzettend uitgebreid. Zonder artiesten als OTT, Eat Static en Solar Fields tekort te doen is er één act die absoluut de aandacht verdient. Carbon Based Lifeforms heeft in 2010 met Interloper een subliem album afgeleverd. Al vanaf tel één zweef je op je vliegende tapijt naar de verste oorden toe. Kabbelende beats en laverende melodieën stuwen steeds verder zonder een moment te vervelen. Laat je daarom lekker wegzakken in één van de vele hangmatten en geniet. 

 

 

Support your locals!

Niet alleen de wereldsterren maar ook de lokale en binnenlandse namen vindt je op Psi-Fi. Het Leeuwarder label 3rd BIT Events staat de komende vijf dagen met liefst 11 namen op het programma. Denk daarbij aan namen die je wellicht van de PsyFreaks en Psychedelic Aniversary feesten kent zoals Paul B, Audio Terrorist en Nilezz. Hierbij de timetable van de 3rd BIT'ers:

Alternative Stage

Chill Out