Het is lente. Althans... In Friesland is het Friese Lente en dat betekent een week lang uitgebreide aandacht voor de popscene in de provincie. Ter gelegenheid van de Friese Lente maakt 3VOOR12/Friesland in samenwerking met Friesland Pop en vormgevers Cowboy Killers een magazine. In dit magazine wordt teruggekeken met artiesten en cultuurmakers op het jaar 2019. Gedurende de Friese Lenteweek gaan wij een aantal artikelen ook online publiceren. Oud-hoofdredacteur van 3VOOR12/Friesland Theo van der Veer, schreef voor het magazine een stuk over Meindert Talma die momenteel vriend en vijand verrast met een biografische voorstelling over de persoon Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Deze wordt op zondag 8 maart vastgelegd in beeld door Jessica Tuinstra in Poppodium Iduna.

Meindert Talma al ruim 25 jaar wereldberoemd in het Noorden

In 2017 doet Meindert Talma mee aan de open call en pitch van Popfabryk en Explore the North. Hij hoopt daarmee zijn volgende show artistiek naar een hoger plan te kunnen tillen, geïnspireerd op de shows van labelgenoot Spinvis. Het resulteert in Je Denkt Dat Het Komt, een autobiografische muzikale theatershow met boek en cd waarin ‘de Groningse jaren’ van Talma centraal staan. Het is het directe vervolg op Kelderkoorts, waarin hij eveneens in zijn eigen verleden duikt en op dolkomische wijze naar zichzelf kijkt. Je Denkt Dat Het Komt is tevens het begin van een hernieuwde samenwerking tussen Meindert Talma en Popfabryk.

Zijn fascinatie voor antihelden komt bij Talma ook naar voren op het album Eenmaal Oranje, waarop hij voetballers bezingt die slechts een keer de kleuren van het Nederlands elftal mochten dragen. Het is het soort tragiek waar Talma een neusje voor heeft. In 2019 komt hij opnieuw met een voetbalalbum, omdat hij na Eenmaal Oranje met regelmaat gevraagd wordt om die liedjes te spelen op (semi-)literaire voetbalavonden en dus moeten er nieuwe voetballiedjes komen! In de lijn van Eenmaal Oranje verschijnt in 2016 Jannes van der Wal.

Een plaat die in zijn geheel gewijd is aan de damsport en aan de Friese dammer Jannes van der Wal in het bijzonder. Voor deze show werkt Talma opnieuw samen met Popfabryk en ook deze productie gaat in première bij Explore the North.

Op het nummer De ballade van Jannes van der Wal bezingt Talma tot in het kleinste detail het, toch wel, bijzondere en tragische leven van de voormalig damkampioen. Het tweeëntwintig minuten durende epos geeft ons een kijkje in het leven van Van der Wal, van zijn geboorte in Driesum tot aan zijn overlijden in 1996 op een kamertje in Groningen.

"Ja, het was een speciaal geval, Jannes van der Wal”

Meindert Talma

Doordrenkt van droge humor weet Talma de hoofdpersoon in kwestie op respectvolle wijze te beschrijven, of misschien zelfs wel in ere te herstellen. De knullige en lachwekkende zweem die er om Jannes van der Wal hing bijvoorbeeld. Talma ontkracht het niet, maar de voormalig wereldkampioen dammen belachelijk maken doet hij niet. Met het album Jannes van der Wal richt hij een mooi monument op voor de veel te jong gestorven damkampioen, die bij het grote publiek toch vooral bekend was om zijn rare streken en grillen. 

Daar waar Talma voor Van der Wal nog aan een nummer genoeg had om de hoofdpersoon te eren, heeft hij voor zijn meest recente biografische album over Ferdinand Domela Nieuwenhuis maar liefst zestien liedjes nodig. Met deze en eerdere shows lijkt Talma een gouden greep te hebben gedaan. De afgestudeerd historicus maakt op muzikale wijze een biografische voorstelling, welke altijd gepaard gaat met een album. Het leven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis ging niet altijd over rozen en Talma weet het prachtig te verwoorden vol emotie en bittere ernst.

Volgens velen is De Domela Passie het beste wat Talma in zijn vijfentwintigjarige carrière gemaakt heeft en dat is nogal wat. Zijn discografie beslaat inmiddels zeventien albums waarvan het grootste deel verscheen bij Excelsior Recordings. De lovende kritieken en recensies zijn niet van de lucht en het moet gezegd worden, de live uitvoering van De Domela Passie is ook een erg indrukwekkende belevenis. Geflankeerd door zijn vaste begeleidingsband, twee strijkers en een koor weet Talma een uur lang te boeien.

"Mijn slotsom van het leven: zelfs in de treurigste omstandigheden is in de arbeid alles te vinden wat een mens behoeft tot troost"

Meindert Talma

IN BEELD: DE DOMELA PASSIE

Meindert Talma in Poppodium Iduna