De voorstelling ‘Ravijn’, van de futuristische band Hilbrandt heeft natuurlijk zijn debuut al gemaakt op Explore The North afgelopen editie. Bij de start van de Friese Lente brengen ze tracks van het nieuwe album op een speciale manier. Met de geboorte van de Friese Lente, is er eveneens het opbloeien van een veelbelovend project onder de noemer Friese Vinyl Club. Een samenwerking tussen Popfabryk, producers Snoet & Smoel en vinylperserij Deepgrooves. Hilbrandt is de eerste uitverkoren act die tracks op 12’’ vinyl mag laten persen. Voorafgaand aan dit evenement wordt door Friesland Pop directeur Sjouke Nauta een eerste exemplaar van het Friese Lente Magazine overhandigd aan Immie Jonkman van LF2028. In het magazine is ook een interview met frontman Laurens van der Meulen te lezen over Ravijn.

Een in rook gehulde Arena en neonlicht dat flikkert vanachter een enorm draaiend wiel dat boven het podium hangt, zetten een zweverige en futuristische toon. De bandleden komen op in zwarte gewaden en nestelen zich op hun eigen plek op het podium. De subtiele klanken van de synthesizers zijn de aanzet van een spirituele reis onder begeleiding van ‘predikant’ Van der Meulen. De woorden ‘broeders en zusters’ worden meermaals als aanhef ingezet, wat in den beginne een kerk-achtige community vibe geeft, maar op een gegeven moment geforceerd overkomt.

De variatie in de stijl en sfeer van de verschillende nummers trekt dit echter snel weer recht. Waar je bij het ene nummer het gevoel hebt in een jaren tachtig actiefilm terecht te zijn gekomen, komt er bij het volgende nummer zo’n groove vrij, dat je niet anders kunt dan bewegen. Er gebeurt veel op het podium en je wordt meegevoerd in het verhaal dat op een hele eigen, en ook eigentijdse manier verteld wordt. Je stapt echt een ervaring in, meer dan dat je simpelweg een concert bijwoont. 

Je wordt meegevoerd in het verhaal dat op een hele eigen, en ook eigentijdse manier verteld wordt

Kim van der Veen

Hilbrandt tijdens ETN20

De pauzes die Hilbrandt inlast tussen de nummers wordt dan ook gebruikt om de ‘verlossende’ boodschap te prediken. Op deze manier wordt het publiek meegenomen in de filosofie die achter de boodschap van het album Ravijn zit. Op het ene moment wordt de juiste tone of voice gepakt en ondersteunt zijn preek op dat moment enorm de sfeer. Echter, een bijkomend nadeel is dat je toch wat heen en weer geslingerd wordt tussen het kijken en luisteren naar muziek en ineens omschakelen naar het luisteren en verwerken van een boodschap. Dit creëert op sommige momenten wat onrust onder de aanwezige Hilbrandt parochianen in de zaal.

En hoe beter dan met het voorstel van de voorganger om een moshpit te maken om de mensen bij de les te krijgen? Enthousiast wordt op het verzoek ingegaan en door de variatie in de set plus de dynamiek tussen de bandleden onderling, blijft de show interessant zonder samenhang te verliezen.

Een mooie bijkomstigheid van het concept van de Friese Vinyl Club is het gegeven dat je het toegangskaartje mag inruilen voor een exclusieve 12''. Het prachtig vormgegeven product wordt door velen onder de arm de zaal uitgedragen en terugkijkend op deze kick off van de Friese Vinyl Club, mag je hopen dat er nog vele volgen. Het is een prachtig concept, met een waardige aftrap door Hilbrandt.

Friese Vinyl Club - 12'' van Hilbrandt