Het is lente. Althans... In Friesland is het Friese Lente en dat betekent een week lang uitgebreide aandacht voor de popscene in de provincie. Ter gelegenheid van de Friese Lente maakt 3VOOR12/Friesland in samenwerking met Friesland Pop en vormgevers Cowboy Killers een magazine. In dit magazine wordt teruggekeken met artiesten en cultuurmakers op het jaar 2019. Gedurende de Friese Lenteweek gaan wij een aantal artikelen ook online publiceren. Redacteur Merijn Siben gaat langs in Utrecht bij Broken Brass trompettist Luc Hudepohl en spreekt met hem over de belevenissen vorig jaar en wat er allemaal nog komen gaat. Daarvan is het uitbrengen van een EP een belangrijk onderdeel. Vandaag mogen we dan ook een voorproefje geven middels een gloednieuwe video: Up In The Galaxy.

Guitars go to ten, horns go to eleven

Het is een mistige dag wanneer ik mij naar de rand van Utrecht begeef, maar die grijsheid drukt het uitzicht geenszins. Want weldra klop ik aan bij Luc Hudepohl, trompettist van de Friese brassband Broken Brass, woonachtig in een flat in Overvecht met een prachtig panorama op tien hoog, zelfs in de mist. “Het is een perfect uitzicht. Aan de ene kant kijk je uit over het groen van Park Ruigenhoek, waar je ‘s ochtends vroeg mannen ziet koukleumen bij het forelvijvertje en aan de andere kant Utrecht in zijn geheel, tot ver voorbij de Domtoren”, vertelt hij terwijl de koffiekan gestaag vol pruttelt. 

Eenmaal aan de appelkoeken en zwarte pleur praten we over zijn rol binnen de band. De uit Almelo afkomstige Luc komt er namelijk in 2014 bij, vlak nadat Broken Brass viral gaat met een cover van Macklemore’s Thrift Shop. “Toendertijd wilden veel festivals ons hebben, maar werd er vaak gedacht dat we een coverband waren. Echter schrijven we voornamelijk eigen muziek, want brass is dusdanig energiek en vrolijk, dat we helemaal geen coverband hoeven zijn.”

Naast zijn rol als trompettist neemt hij ook een deel van het schrijven voor zijn rekening en met enkele langspelers op zak is Broken Brass uitgegroeid tot iets heel serieus. “Ik denk dat ik voor zo'n tachtig procent met Broken Brass bezig ben. We repeteren in Zwolle, maar wonen allemaal ergens anders. Veel reizen dus. En daarnaast zitten we ook in dertig verschillende appgroepen, elk met een apart onderwerp betreffende de band.”

Na de release van het laatste album With A Vengeance eind 2018 heeft de achtkoppige band absoluut niet stilgezeten. “Op dat album zijn we meer een rock kant opgegaan met invloeden uit de funk en hiphop. Een grote groep brengt namelijk een hoop invloeden met zich mee.” Het jaar 2019 vervolgde met een flinke reeks shows, zowel in binnen- als buitenland en met vele hoogtepunten. “North Sea Jazz was echt geweldig! We stonden daar een uur lang op de Mississippi Stage op een heel goed tijdstip. Ook vlogen we naar India voor een heel groot festival en deden we een te gekke tour door Groot-Brittannië. We merken dat onze muziek heel goed aanslaat in Engeland, want ze gaan daar keihard los.”

Friesland is waar het voor Broken Brass begon, dus het heeft altijd een plekje in ons hart

Luc Hudepohl - Broken Brass

Dit jaar staat onder andere in het teken van optredens, met vanaf maart een Nederlandse tour die hen ook langs Neushoorn in Leeuwarden leidt. “Friesland is waar het voor Broken Brass begon, dus het heeft altijd een plekje in ons hart. Ook komen we daar veel fans tegen die er vanaf het begin al bij zijn, dus dat voelt zeker als een thuiswedstrijd.”

In 2020 kunnen we eveneens een nieuwe EP verwachten die geschreven is met het nieuwe bandlid Isaac McClusky (ook bekend van drum-’n-bass formatie KNARS). “Isaac kan zowel zingen als trombone spelen. Dus namen we demo’s op in een oud restaurant te Deventer, waar de menukaarten nog aan de muur hangen.” De EP zelf is opgenomen in de roemruchte Wisseloord Studio’s en de eerste single kwam op 5 maart 2019 uit.

Wanneer Luc een nieuwe track laat horen, valt een duidelijker rockgeluid op. “We zagen de energie van De Staat en 45ACIDBABIES in Engeland en dachten: ‘Dat willen wij ook!’. De kwaliteit van onze show is ondertussen verbeterd, dus we willen meer en groter.”

Voordat ik na een laatste blik van het prachtige uitzicht gedag zeg, vraag ik nog wat Broken Brass onderscheidt van andere brassbands. Luc antwoordt: “Tja, wat onderscheidt de ene van de andere gitaarband? We proberen in een eigen hoekje te opereren en zeggen altijd maar: ‘Guitars go to ten, horns go to eleven’.”

NIEUWE VIDEO - BROKEN BRASS

UP IN THE GALAXY

De meest energieke band uit Friesland released hun nieuwe video Up In The Galaxy. Het is de eerste single van de gelijknamige EP, met een nieuwe sound en een (letterlijk) nieuw stemgeluid. Daarnaast beginnen ze deze maand ook aan hun Nederlandse tournee. De video is geproduceerd door Andres Fouché, die eerder ook clips voor My Baby en De Staat maakte.

INFORMATIE

De mannen van Broken Brass pakken hun instrumenten in komende weken en crossen dwars door Nederland om de nieuwe EP te promoten. Op  vrijdag 1 mei staan ze in Neushoorn de ballen uit de broek te spelen. Kijk hier voor meer informatie over het evenement.

Wil je de gedrukte versie van het Friese Lente Magazine bemachtigen grijp er dan één mee als je een Fries poppodium bezoekt komende tijd.