Oh ja joh?! met Remco van der Ham

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Als hoofdredacteur van 3voor12 Den Haag stond hij ooit aan de wieg van deze rubriek. Inmiddels is hij uitgegroeid tot spil van de Haagse muziekscene. Hij is manager van Piñata, Valerie Branoux en AAPNOOTMIES, maar we kennen hem ook als DJ Prosciutto die overal in de stad zijn nineties-hits verspreidt. Daarnaast is hij werkzaam als muziekprogrammeur van het International Festival of Technology (IFoT) in Delft. Heeft hij een avondje vrij, dan staat hij op het podium met Don & The Usual Suspects met een basgitaar in zijn handen. Eigenlijk heeft het veel te lang geduurd voordat we Remco van der Ham aan deze vragenlijst onderwierpen. Gelukkig konden we aanschuiven in de studio van fotograaf Wouter Vellekoop op de Binckhorst, en vertelde hij alles.

Naam
Remco Gerardus van der Ham

Geboortedatum en -plaats
31 juli 1983, Den Haag

Broers/zussen
Mijn zusje heet Tessa. Ze zingt ook trouwens. Ze heeft een meidengroep, Chique. Dat is een beetje Andrew Sisters achtig, jaren ‘50 stijl, en ze zingt in de Bill Baker’s Bigband.

Huisdieren
Ik heb een hond, Babette, een heel lief wit, fluffig hondje dat zeer geliefd is bij mij en heel veel vrienden. En ik heb een konijn thuis, Bommel. Ik heb altijd veel huisdieren gehad. Vroeger woonden we naast mijn opa en oma, en die hadden postduiven, kippen, konijnen en een hele volière met vogels. Ze hebben zelfs nog een bok gehad.

Sport
Ja. Ik zwem twee keer per week, en sinds kort zit ik in een squash appgroepje, dus dat probeer ik nu ook een beetje te doen. Ik bak er nog niet zo veel van, maar ik vind het wel gezellig om met anderen te sporten.

Beste gewoonte
Ik ben sociaal, vriendelijk en zie altijd wel het goede van mensen.

Slechtste gewoonte
Ik ben heel perfectionistisch en daardoor kan ik dingen niet goed uit handen geven. Ik wil alles zelf doen. Ik kan ook best koppig zijn.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Twee vrienden en ik zijn een keer uitgenodigd voor een strandfeestje dat met veel bombarie werd aangekondigd. We kwamen daar aan en het was eigenlijk een heel saai feestje, alle drank was al op. Ze hadden ook een kampvuurtje, dus toen hebben we de politie gebeld en gezegd dat ze illegaal brand aan het stichten waren op het strand. Toen zijn we verderop bij de Pier gaan kijken hoe de politie langskwam en het vuur uitmaakte. We waren toen wel een stel etterbakken.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sushi. Dat laat ik in ieder geval het meest bezorgen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Toch die telefoon checken. Dat is een soort automatisme. En dan lekker ontbijten en douchen. En vrij snel de hond uitlaten. Die volgorde.

Favoriete plek in Den Haag
Het strand. Zowel in de zomer als in de winter. In de zomer lekker op het strand liggen, of ‘s avonds barbecuen. Vanaf oktober mogen honden weer op het strand, dus dan ga ik lekker wandelen met Babette.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik mis nog steeds een beetje een goede discotheek. Je hebt wel veel leuke danscafés, en op het Plein heb je wel wat tenten, maar voor een echte discotheek moet je toch naar Rotterdam of Amsterdam. Ik denk dat Den Haag daar wel behoefte aan heeft. En ik wil een nieuwe Supermarkt. Het podium dan, niet nog een Albert Heijn. Daar heb ik er al vier van in de buurt.

Stamkroeg
In de stad is dat het Paardcafé. Ik zit daar veel, en ook als dj ben ik daar veel te vinden. Ik vind het sowieso een hele gezellige tent. En bij mij in de buurt heb je ook twee hele leuke kroegen: café Emma en sinds kort zit er bij mij in de straat café Franklin. Daar is het ook heel druk en gezellig. De nieuwe hotspot in de buurt.

Beste Haagse initiatief
Dat is er een die weg gaat: The Hague Music Export. Dat vind ik een fantastisch initiatief, ook samen met de reisjes naar Reeperbahn en The Great Escape waar volgens mij wel onderschat werd hoeveel bands daar toch wel echt iets aan hadden. Vanaf volgend jaar is dat er niet meer. De wethouder ziet er niet het nut van in. Zonde, want ik heb zelf ook een paar keer mee gemogen, en natuurlijk kun je kanttekeningen plaatsen bij het aantal bands dat meeging, maar ik heb er ook zelf heel veel contacten opgedaan waar ik zelfs nu nog wat aan heb voor de bands waar ik nu het management van doe.

Haagse band van het moment
Toch de winnaar van de popprijs, SFB. Hoewel je er in Den Haag niet zo heel veel over hoort, is het toch echt een Haagse act die dit jaar iets van 15 hitnoteringen heeft gehad. Dan tel je toch wel mee.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik vond altijd wel dat Kern Koppen veel meer verdiende dan waar ze kwamen. Toen ze een klein beetje werden opgepikt door 3FM hoopte ik dat het door zou pakken maar dat was niet zo. Vuigtuig vind ik ook wel een beetje onderschat. Daar zie je toch ook een beetje aan dat Nederlandstalig moeilijk is. Het is een hele toffe band, heel artistiek, maar ik zie het niet zo snel 3FM Serious Talent worden. Dat vind ik nog steeds wel zonde.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik heb altijd een zwak gehad voor Pitch Blond. Dat vond ik een hele toffe band. De zangeres, Suzanne Ypma, zit nu in Woof! Woof! Ridicule, maar Pitch Blond was echt een rockband en echt tof. En Kern Koppen ook, maar die zie ik nu ineens weer bovendrijven. Maar ik vond het heel jammer toen Tom eruit ging.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Freek Vonk. Ik vind dat zo’n leuke vent, en ik heb altijd al iets met dieren gehad. Lekker achter slangen aanjagen en op avontuur door Afrika en Australië. Dat lijkt me wel leuk.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Gelukkig ben ik een goede slaper, dus ik lig niet heel vaak wakker. Maar als ik heel veel te doen heb dan ben ik een soort van rijtjes aan het maken in mijn hoofd. Dat zijn de zeldzame keren dat ik wakker lig.

Beste nummer aller tijden?
Sowieso iets van Radiohead. Dat is een van mijn favoriete bands. En ik heb altijd iets gehad met Losing My Religion van R.E.M.. Dus die komen sowieso in het lijstje.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Dat zijn er een heleboel. Ik draai op al die 80’s en 90’s feestjes, en dat is natuurlijk een opeenstapeling van guilty pleasures. Dan sta ik echt met een grote glimlach al die liedjes op te zetten. Daar word ik gewoon heel blij van.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was The Mix van Kraftwerk. Dat was de eerste die ik kocht. Dat is heel verantwoord, maar de reden is minder verantwoord. Mijn oom had die cd. Het was een soort verzamel-cd waarop ze zichzelf hadden geremixed en er staan vier robots op de voorkant. Ik vond dat enorm interessant en ik was ervan overtuigd dat die robots de muziek maakten, dus ik wilde per se die cd hebben.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste dagen luister ik veel naar Roosevelt. Dat is een Duitse producer. Ik was dit jaar op Lowlands en hij was er ook. Ik had hem op mijn to do lijstje gezet, maar uiteindelijk toch niet gezien. Maar een paar weken geleden kwam er weer een nummer van hem bij me langs, en dat vond ik zo tof dat ik het album geleend heb bij de bibliotheek en een kopietje heb gemaakt voor thuis. Dat is allemaal legaal. En ik luister sowieso elke week de Top 40 om een beetje bij te blijven. Als een van de weinige mensen.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Katie Melua. Ik vind het zo’n zeikmuziek. Die stem enzo, ik kan het niet uitstaan. Ik kan heel veel hebben, maar Katie Melua gaat echt te ver!

Bron van inspiratie
In september ben ik een aantal weken in mijn eentje door Amerika gaan reizen, en dat vond ik wel heel inspirerend. Tijdens die reis kreeg ik heel veel nieuwe ideeën en frisse moed om nieuwe dingen aan te pakken. Die immense landschappen maken dat je je heel klein voelt.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik acht de kans wel vrij groot ja. In ieder geval in de buurt.

Vraag van Dinaira Scheffers: als je kon reïncarneren als een dier, welk dier zou dat zijn?
Een schildpad. Je wordt sowieso heel oud. Vroeger toen ik klein was, was het mijn lievelingsdier. En vorige maand was ik op de Antillen, waar we ook gesnorkeld hebben, en toen zagen we heel veel zeeschildpadden. Dat vond ik wel heel indrukwekkend. Ik wil dan wel daar schildpad zijn, en niet in Blijdorp ofzo.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Ik heb er twee bedacht: waar ben je het meest trots op in jouw leven, of wanneer en waarom heb je voor het laatst gehuild. Dan mag jij kiezen welke het wordt.