Oh ja joh?! met Justin Van der Weijde-Estacio

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Tekst: Bernadette Pegtel | Foto's: Maarten Ederveen ,

The Stangs, de band doolt al een paar jaren rond in het Haagse en we zien ze op steeds meer affiches verschijnen. Het jaren 60 beat-bandje tourt momenteel met The Kik en er staat een EP-release op de planning. De hoogste tijd om frontman Justin van der Weijde-Estacio beter te leren kennen. Wat zijn zijn hobby’s? Waar komt hij het liefst en wat is eigenlijk zijn favoriete nummer? Alles wat je wil weten en meer lees je in deze Oh Ja Joh?! Als je na het lezen van dit interview de band in het echt wilt bewonderen, dat kan tijdens hun EP release op 17 februari in het Koorenhuis.

Naam
Justin Van der Weijde-Estacio

Geboortedatum en plaats
2 augustus 1995 in San Mateo, dat is een klein plaatsje in Californië ongeveer een half uur rijden van San Francisco.

Broers/zussen
Geen broers of zussen.

Huisdieren
Ik heb goudvissen gehad vroeger, Tiny, die was heel klein en ik had een zwarte goudvis, Biba. Ik wilde altijd een hond maar dat mocht niet van mijn moeder, dus verder huisdierloos.

Sport
Vroeger voetbalde ik, maar nu doe ik niks eigenlijk. Ik moet het eigenlijk wel doen, wat vaker naar mijn idee, maar nee. Ik vind voetbal kijken soms wel leuk, bij een WK bijvoorbeeld en basketbal vind ik ook leuk om te kijken. Maar het was geen goed voornemen van 2017 om meer te sporten, wel om gezonder te eten.

Beste gewoonte
Moeilijk om over jezelf te zeggen, maar ik kan wel vaak een knop omzetten als ik in gezelschap ben om er dan echt te zijn en mee te gaan, go with the flow zeg maar.

Slechtste gewoonte
Ik wil graag dat iedereen mij mag, en daardoor kan ik soms raar uit de hoek komen en mijn identiteit verliezen. Dan ben ik niet helemaal mezelf maar wil ik gewoon goedkeuring of bevestiging.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik heb mijn middelbare schooltijd wel heel erg verpest. Van vwo naar havo gegaan en dat vond ik echt vreselijk want ik kon het wel, maar ik was gewoon een luie donder. In die tijd begon ik in bandjes te spelen en dat heeft daarin wel meegespeeld. En verder heb ik zoveel blunders. Op het podium of gewoon dat je iemand een hand wil geven en diegene ziet dat niet.

Wat laat je het liefst bezorgen?
New York Pizza. Dan maak ik wel mijn eigen pizza’s, daar ben ik heel kieskeurig in. Als ik het doe, dan alles er op en eraan. Dan voel ik me wel slecht de ochtend daarna maar ach, het is het waard.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Het eerste dat ik doe is koffie zetten en even kijken welk nummer ik opzet. Ik begin mijn dag vrijwel altijd met muziek en een sigaretje erbij. Vaak zijn dat dan nummers waar ik op dat moment fan van ben. Daarna zit ik een beetje op facebook en kijk ik rustig hoe mijn dag eruit gaat zien. Ik ben wel echt een persoon die heel rustig aan doet in de ochtend. Niet omdat ik geen ochtendmens ben, ik kan wel vroeg opstaan maar ik wil wel echt de tijd ervoor nemen voordat ik de deur uitga.

Favoriete plek in Den Haag
Mijn bandlid woont op de Stadhouderslaan, hij woont boven zijn oma maar het is een eigen studio. Het is heel mooi en het is altijd rustig met heel veel instrumenten. Ik kom daar graag om gewoon lekker te zitten en te praten.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Er moet natuurlijk een poppodium komen voor Supermarkt, dat opperen heel veel mensen. En een goede discotheek. Ik heb de Asta nooit mee mogen maken, dat vind ik heel jammer want ik hoor er goede verhalen over. Ook mag dat straatje bij De Gekke Geit even opengebroken worden om allemaal leuke barretjes en cafétjes te plaatsen.

Stamkroeg
Dat heb ik niet echt, ergens op de Grote Markt en vaak zitten we dan boven bij September of ik ga naar de Zwarte Ruiter als ik een bandje wil checken of lekker een avondje uit.

Beste Haagse initiatief
Afgelopen weken was dat met Chuck Deely, dat vond ik heel mooi hoe daar mee omgegaan is. Verder alles om de muziek heen. Wat het HPC doet, het Koorenhuis, het Paard van Troje. Er wordt wel plek gegeven voor Haagse muzikanten. Als je een bandje bent hier dan kan je gewoon wel spelen.

Haagse band van het moment
Lastig, maar ik ga toch voor The Hazzah. Ik heb die jongens gezien toen ze net begonnen zonder Stan, de toetsenist en gitarist, en hoe ze nu zijn dat is wel echt een mega verandering.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik heb nooit The Consolers gezien, en daar zat Lasse in, mijn drummer nu. Natuurlijk als zij nooit uit elkaar waren gegaan dan zat ik niet met hem in de band, maar ik had hen wel één keer willen zien optreden.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel één dag op de set willen staan van een Hollywood film, dus een bekende acteur, een Hugh Grant ofzo. Qua muzikanten, een dagje Paul Mccartney of Kevin Parker van Tame Impala om te kijken wat hij allemaal heeft qua apparatuur.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Als ik te veel koffie heb gedronken, dat sowieso. Ik drink heel de dag door koffie, 2 als ik opsta en gemiddeld zo’n 5 of 6 koppen per dag. Als ik tentamens heb, kan ik eigenlijk altijd goed slapen. Van een groot optreden kan ik wel wakker liggen, maar niet omdat ik dan bang ben maar omdat ik er dan veel zin in heb.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik houd van glijers, heel veel eighties zoals George Michael. Maar iedereen mag mijn Spotify wel zien, ik schaam me er niet voor als er ineens een J-Pop nummer voorbij komt. Eigenlijk heb ik niet echt guilty pleasures. Alles mag nu tegenwoordig.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht is van Ali B, de eerste single, ‘Ik ben je zat’ met ‘Geweigerd’ op de achterkant. De eerste plaat die ik kreeg was op mijn 14de, van mijn moeder, ‘Rubber Soul’ van The Beatles en dat is nu nog steeds mijn favoriete plaat.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De nieuwe plaat van Foxygen, ‘Hang’. In tegenstelling tot hun vorige plaat hebben ze heel veel instrumenten, violen, de hele mikmak. Het is een beetje Stones, Amerikaanse Rock ’n Roll maar dan ook wel met musical invloeden. En Do Hollywood van The Lemon Twigs. Deze twee platen rouleer ik nu. Daarnaast luister ik altijd naar de klassiekers, The Beatles of The Doors.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Ik heb helemaal niks met de Editors, ik heb ze al zo vaak gezien op festivals en steeds vind ik het gewoon een dertien in een dozijn band. Zo blend als het maar kan. Of Seasick Steve, dat mag ook wel even een keer ophouden.

Bron van inspiratie
Ik haal inspiratie uit heel veel soorten muziek. Ik ben begonnen met harde metal luisteren, de classics als Metallica, Slayer en toen wilde ik een bass voor mijn verjaardag. Toen ging ik alleen maar die metallijntjes leren, maar dat vond ik nog best wel moeilijk  omdat het snel ging. Na die metal fase ging ik kijken naar wat nu echt de classics zijn qua pop muziek. Toen kwam ik al snel bij ‘Let it Be’, ‘Stairway to Heaven’ en dat vond ik heel vet. Vanuit daar ben ik in de sixties kant gebleven. Figuren als Paul Mccartney hebben mij heel erg gevormd, echt dat melodische in plaats van alleen maar grondtonen. Qua zang, John Lennon natuurlijk. Het is eigenlijk geen zanger maar hij zong het wel met emotie. Ik wilde hem altijd na-apen maar dat ging niet omdat ik nogal een lage stem heb. Dus ging ik meer naar Frank Sinatra en Jim Morrisson luisteren voor zanginspiratie.

Als je kijkt naar de moderne tijd dan haal ik inspiratie uit Tame Impala en Pond en ik raak geïnspireerd door mijn bandleden. Pieter is echt zo goed geworden in de drie jaar dat ik met hem zit. Geen enkel ander persoon speelt zoals mijn bandleden en dat vind ik heel fijn. Het is een bezetting die al 10.000 keer is gedaan maar het is nooit hetzelfde.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Nee, ik denk het niet. Ik kom hier graag terug en ik zou het niet erg vinden om in Oud Scheveningen, waar ik nu woon, mijn laatste dagen door te brengen. Maar ik wil wel andere steden verkennen. Ik studeer in Rotterdam en is ook een hele mooie stad, er gebeuren zoveel nieuwe dingen daar. Londen is ook wel een plek waar ik naar toe zou willen gaan. Dat hele Britse vind ik echt heel tof.

Doorgeefvraag van Tim Terpstra: Wat is de gekste plek waar je ooit zou willen spelen?
Ik zou wel in het Collosseum willen spelen, helemaal vol met mensen. Beetje een Pink Floyd in Pompeii feeling.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wie is de mol?