Eefje de Visser en band betoveren Paard van Troje

Lichtman bijna zesde bandlid

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Stephan Kaffa ,

Afgelopen februari speelde Eefje de Visser enkele nummers in de Paagman in het centrum ter promotie van haar nieuwe album Nachtlicht. De tour die daarop volgde bevatte helaas geen Haagse datum. Gelukkig is dat onrecht ongedaan gemaakt, want op 24 november stond Eefje met haar band in de grote zaal van het Paard van Troje. Niet meer dan terecht, gezien haar Haagse roots.

Maar eerst verschijnt bijna ongemerkt Linde Schöne op het podium. Ze schudt haar schouders los, zucht even en barst los met een stukje acapella. Hierna voorziet metgezel Boeboe de nummers van beats, of tijdens het akoestische deel van de set: gitaar. Schöne speelt Nederlandstalige R&B, en het duidelijk te horen waarom ze is opgepikt door Noah’s Ark, vooral een hiphop-label. Niet dat ze rapt, maar de hiphop vibe is zeker aanwezig in de teksten, beats en presentatie. Schöne sluit af met het ingetogen ‘Ik loop’ om vervolgens met haar krachtige stem de zaal op te doen schrikken met een keihard ‘dank je wel’.    ​

In afwachting van Eefje de Visser, tegenwoordig meer een band dan alleen de zangeres, is het Paard blauw verlicht. Het is bijna alsof we met zijn allen in de hoes van Nachtlicht zitten. Desondanks begint Eefje met een nummer van een ander album: ‘Nu Af Aan’ van Het Is. Dat het eerste woord van de tekst Rotterdam is zullen we haar maar vergeven, want het geluid dat uitstekend in balans is en de sfeervolle lichten die vooral van achter het podium komen trekken het publiek meteen in het optreden. Kers op de appelmoes is dat Eefje vertelt dat ze Haagse roots heeft met een moeder uit Moerwijk en een vader die in de buurt van de Fred woonde. Het publiek kan dus extra chauvinistisch genieten van de grotendeels vrij ontspannen muziek waarbij het makkelijk wegdromen is.

Met Nachtlicht is de muziek van Eefje de Visser een stuk elektronischer geworden, en na enkele maanden toeren met het album weet de band uitstekend hoe ze dit live moeten brengen. Je zou kunnen zeggen dat de nummers zo perfect worden uitgevoerd dat het klinisch wordt, maar daar steekt Eefje met haar onorthodoxe zanglijnen en geheel eigen bewegingen een stokje voor. En als Eefje het niet doet zijn het de kleine, onverwachte gebeurtenissen die het optreden onderbreken en voor een lach zorgen. Zo stelt Eefje drummer Nicky Hustinx voor, wat leidt tot een erg geestig gesprek tussen Eefje en een luide man in het publiek die benieuwd is wat de drummer precies deed in de Verenigde Staten en wat zijn telefoonnummer is. Dat krijgt hij overigens niet.

Eefje de Visser brengt vanavond een show naar het Paard waarbij het licht bijna een zesde bandlid genoemd kan worden. De lichtman weet de sfeer van de nummers uitstekend naar het podium te vertalen. De muzikanten op het podium kwijten zich ondertussen ook uitstekend van hun taak. Het is leuk om te zien hoe de muzikanten onderling lachend blikken uitwisselen, behalve gitarist Jacob van de Water natuurlijk die altijd stoïcijns kijkt. Eefje de Visser sluit af met ‘Hartslag’. Dit was niet gepland, met wat opstartproblemen tot gevolg die alleen nog maar extra de nadruk leggen op het plezier dat de band op het podium heeft. Eefje woont nu in Gent, maar in Den Haag blijft ze welkom. ​