Reportage EuroSonic / Noorderslag 2010

3VOOR12 Den Haag op zoek naar de Haagse acts

Ramon Keyzer en Remco van der Ham ,

Afgelopen weekend was in Groningen de officieuze muzikale start van het popjaar 2010; EuroSonic Noorderslag. Dé Nieuwjaarsborrel voor de Nederlandse en Europese muziekbranche. Als bezoeker moest je dit jaar wel erg vroeg zijn want alle kaartjes waren binnen één dag uitverkocht, een record. 3VOOR12 Den Haag was er ook en nam een kijkje bij de Haagse acts die er verspreid over Groningen speelden.

3VOOR12 Den Haag op zoek naar de Haagse acts

Afgelopen weekend was in Groningen de officieuze muzikale start van het popjaar 2010; EuroSonic Noorderslag. Dé Nieuwjaarsborrel voor de Nederlandse en Europese muziekbranche. Zo’n 2650 professionals uit heel Europa netwerkten met elkaar, deden kennis op tijdens seminars en probeerden uit zo'n 250 acts de krenten uit de pap te halen. Maar EuroSonic Noorderslag is vooral een erg leuk festival met de meest getalenteerde bands uit Europa, de headliners van morgen. Als bezoeker moest je dit jaar wel erg vroeg zijn want alle kaartjes waren binnen één dag uitverkocht, een record. 3VOOR12 Den Haag was er ook en nam een kijkje bij de Haagse acts die er verspreid over Groningen speelden.

Overal in Groningen staan bandjes te spelen. Natuurlijk tijdens het officiële programma maar ook tijdens andere initiatieven zoals bijvoorbeeld tegenhanger Altersonic. De Haagse inbreng op EuroSonic was niet zo groot, alleen 2562, DI-RECT, All Missing Pieces en STEREO speelden er op het AT podium in het Platformtheater. Gelukkig was er tijdens het niet officiële programma nog voldoende te genieten van de Haagse bands Starcatcher, WOOT, Pitch Blond en Cooper.

Pitch Blond
Op donderdagmiddag schuifelen de professionals naar de Oosterpoort voor hun polsbandjes. Daar aangekomen staat een verkleumd Pitch Blond in de vrieskou akoestisch voor de deur te spelen. Er worden flyers uitgedeeld om maar zoveel mogelijk mensen naar de latere optredens te krijgen. Een zeer leuk initiatief waarvan je je afvraagt waarom niet meer bands dit doen. Later die middag was Pitch Blond de laatste toevoeging op het instore programma van de lokale Plato. Daar speelden ze in een line-up van voornamelijk EuroSonic-acts; leuk geregeld! 's Avonds speelde de Haagse band met frontvrouw Suzanne Ypma in Pruim City, onderdeel van Altersonic. Een verstopt pandje met een nogal kale en kille entree. Eenmaal binnen blijkt Pruim City een leuk podium te zijn met helaas niet zo heel veel publiek.

Suzanne is na afloop erg enthousiast over het dagje Groningen, waar de dag op Altersonic eindigde. “Ik vond het optreden super goed gaan. We hebben nu pas een paar optredens gedaan met Jasper, de nieuwe drummer, maar het liep allemaal erg goed. En we hadden ook goed geluid.” De dag begon voor de Oosterpoort. “We speelden akoestisch en dat was erg leuk om te doen. Ik vind het altijd wel leuk om buiten op te treden. De mensen die je dan zien komen eigenlijk niet voor jou, en je hebt dan ook norse en vrolijke mensen die voorbij komen. We kregen erg leuke reacties en er kwam zelfs nog een cameraploeg langs. Iemand uit een studentenflat in de buurt kwam ons koffie brengen en heeft een dag later ook nog een interview geregeld bij een radiozender in Groningen.”

Aan het einde van de middag speelde Pitch Blond ook nog eens in de Plato. Hoewel het programma in de Plato voornamelijk bestond uit (inter)nationale acts van Eurosonic en Noorderslag, wist ook Pitch Blond een plekje te bemachtigen. “Ik heb de Plato gewoon opgebeld, of ze nog een plekje vrij hadden. Dat bleek zo te zijn en toen hebben we de cd opgestuurd. Ze waren daar erg enthousiast over en dus konden we spelen. Het was bomvol en we kregen erg leuke reacties. De cd ligt daar nu ook in de winkel.” Voor 2010 staan al een paar leuke dingen in de planning. “We gaan een aantal videoclips opnemen. We hebben daar nu drie opties voor, dus als het aan mij ligt komen er dit jaar drie videoclips uit. Verder gaan we ons vooral op de festivals richten.”

School's Out cd-presentatie met Starcatcher en WOOT
In De Walrus wordt op donderdag 14 januari alweer de vijfde School's Out promo-cd gepresenteerd en spelen 6 jonge bands en acts van de Highschool Music Competition. In het midden van het programma spelen de Haagse bands Starcatcher, winnaar van deze competitie, en runner up WOOT. De publieke belangstelling is niet enorm maar beide bands geven een prima show weg. In de zaal staan een aantal professionals, te herkennen aan de badges, dus misschien hebben ze zich wel in de kijker gespeeld. Starcatcher is niet helemaal tevreden en ziet het vooral als opwarmer voor de latere show in de Donovan’s op Altersonic, waar ze om middernacht op het programma staan.

Net als Pitch Blond, stonden er voor Starcatcher drie optredens gepland in het Noorderslag weekend. Twee keer versterkt (School’s Out presentatie en Altersonic) en één keer akoestisch (in de Drie Gezusters). Drummer Jorin Evers: “Het was erg leuk allemaal. Alleen de hele trip er naartoe al. Het was een hele ervaring.” Het optreden in café Donovan’s tijdens Altersonic was daarvan het hoogtepunt. “Dat was echt super leuk. Het was er erg druk en het publiek schreeuwde na afloop om meer. Helaas konden we niet langer doorspelen.” Veel goede reacties voor Starcatcher dus. “Men was erg enthousiast, maar er zijn nog geen concrete dingen uitgekomen of zo, dat is nog even afwachten. Er spelen dat weekend zo veel bands, en dan zitten we ook nog eens niet tussen het officiële programma, dus dan moet je maar net geluk hebben dat er iemand in de zaal staat die het leuk vindt en je een stap verder kan helpen.” De komende tijd gaat Starcatcher vooral aan het repertoire werken. “We gaan ook niet teveel spelen in Den Haag, maar proberen de regio uit te komen. En we willen op veel festivals gaan spelen.”

EuroSonic met DI-RECT en All Missing Pieces
Op vrijdag staat het Platformtheater voor een deel in het teken van Haagse bands. Als eerste mag DI-RECT op het door AT gehuurde podium aantreden. Er staat een lange rij voor de deur en binnen is het benauwd en eigenlijk veel te druk. Veel mensen willen Marcel Veenendaal als nieuwe zanger aan het werk zien. De band speelt energiek en wordt live bijgestaan door Paul Jan Bakker op gitaar. Marcel zijn stem klinkt wel wat hees, maar zingt daardoor niet minder overtuigend. Het is pas het tweede optreden in de nieuwe formatie en dat is ook wel merkbaar aan de onwennigheid op het podium. Toch weet de band al indruk te maken. Het nieuwe werk is erg Brits georiënteerd, maar ook invloeden van de Amerikanen van Kings Of Leon zijn terug te horen. We zijn benieuwd naar het aankomende album.

Aan de andere kant van het Platformtheater begint meteen na DI-RECT het optreden van All Missing Pieces. De band speelt vanavond geen werk van de eerste EP, ondanks een tevergeefse poging van Spike (DI-RECT) om de band ‘Busdriver’ te laten spelen. Het werk van het aankomende album ‘VIRTUE.MINE.HONOUR’ staat vanavond dus centraal, waarbij vooral single ‘Infinity’ eruit springt. Het aanstekelijke nummer laat duidelijke sixties invloeden horen, mede dankzij de toevoeging van een orgel. Het belooft wat voor de rest van het album.

Ook zanger/gitarist Camiel Meiresonne is enthousiast over het optreden. “Voorafgaand aan het optreden liep niet alles even lekker en waren er wat problemen met het geluid, maar zodra we gingen spelen was het erg tof. Het ging ook erg goed en het was wel een van onze betere optredens. Het optreden in de Fiddler tijdens de Haagse PopWeek was meer nog een soort try-out. Ook met de toevoeging van Thomas was het nog kijken hoe dat ging. Vanaf nu speelt Thomas ook alleen orgel en ik alleen gitaar, daardoor valt wel alles op z’n plaats.” De reacties op het optreden waren erg goed. “Ik heb eigenlijk alleen maar positieve dingen gehoord. Concrete dingen zijn er nog niet, het is even afwachten wat de single gaat doen.” Over het album, dat waarschijnlijk in maart uit gaat komen, zijn de verwachtingen hooggespannen. “Het wordt echt een juweeltje. Vier jaar geleden had ik nooit gedacht dat we zo’n album zouden gaan maken. Het is het beste dat wij op dit moment kunnen maken.” De eerste reacties op single ‘Infinity’ zijn in ieder geval positief. “Giel Beelen was enthousiast en Eric Corton zei dat hij trots op ons is. Dat is dus wel erg tof. Er gaan wel dingen gebeuren nu denk ik.” Stilte voor de storm bij All Missing Pieces dus. Single ‘Infinity’ is nu verkrijgbaar via iTunes.

Noorderslag met DI-RECT en Rigby
Door de afzegging van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat) gaat het speeldoos-optreden helaas niet door. DI-RECT is daarom naar voren gehaald en speelt al om 21:15 uur in de Nederland 3 zaal. De optredens op dit podium worden allemaal later die avond uitgezonden op tv wat duidelijk voor de nodige spanning zorgt voor de bandleden. Na een nummertje soundchecken is iedereen los gespeeld en is het tijd voor de tv-aankondiging van Michiel Veenstra. 'Is het vertrek van Tim Akkerman het beste wat jullie is overkomen?', vraagt Michiel aan Spike. Een nogal pittige vraag die Spike politiek weet te beantwoorden; 'we zijn nu bezig met ons beste album ever'. DI-RECT speelt zeer geconcentreerd in de afgeladen 'NOS Huiskamer' maar komt vooral in het begin wat geforceerd en gespannen over. Langzaam komen ze los en vooral Marcel en Spike gaan volledig los en komen met wilde bewegingen soms gevaarlijk dicht bij elkaar in de buurt. Er is duidelijk hard gewerkt door de band want het optreden loopt en Marcel blijkt al goed te zijn ingespeeld. De vloeiende overgang naar de nummer één hit 'Times are changing' en vervolgens 'Johnnie' komt erg goed uit de verf. Marcel moet wel duidelijk nog wennen aan de rol van frontman die Spike vooralsnog op zich neemt. Een goed en ook belangrijk optreden van een aan een tweede leven begonnen gespannen band.

Exact een jaar geleden lagen er her en der wat singeltjes van de toen nog onbekende band Rigby verspreid door de Oosterpoort. Deze promotie actie heeft blijkbaar effect gehad want nu spelen ze op Noorderslag in diezelfde Oosterpoort. Rigby staat helaas wel wat ongelukkig geprogrammeerd tegelijk met de uitreiking van de Popprijs. De Buma Cultuur Zaal is overvol en na de bekendmaking dat Kyteman de felbegeerde prijs heeft gewonnen verandert daar niet zo veel aan. Veel mensen pakken deze kans Kyteman's Hiphop Orkest nog een allerlaatste keer te zien met beide handen aan. Rigby staat desondanks toch nog voor aardig wat publiek te spelen op het Serious Talent Stage bij de ingang van de Oosterpoort. Een prima optreden vol radiovriendelijke pop-rock-songs van een jonge veelbelovend band.

Tot slot geven we je ook nog een paar tips mee van bands die er volgens 3VOOR12 Den Haag uitsprongen afgelopen weekend. Op Eurosonic waren dat vooral We Were Promised Jetpacks, The XX, The Low Frequency In Stereo, Rox, Beth Jeans Houghton en De Anale Fase. Op Noorderslag waren dat Moss, Go Back To The Zoo, Want Want, Anne Soldaat, Waylon, Lola Kite en natuurlijk Kyteman's Hiphop Orkest, de winnaar van de Popprijs 2009.