Sympathiek VVhile legt laag op laag bij Onderstroom Breda Sympathiek VVhile legt laag op laag bij Onderstroom Breda

Geen song is hetzelfde, maar het gevoel wel

, Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers

Sympathiek VVhile legt laag op laag bij Onderstroom Breda

Geen song is hetzelfde, maar het gevoel wel

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Onderstroom Breda pakt door na de zomerstop, met Servisch duo VVhile uit Belgrado. We gingen kijken bij de outfit die experimental noise vermengt met pop geluiden. In Electron, want Onderstroom Breda probeert stijlen, bands én locaties in Breda zoveel mogelijk te variëren. Dj Vagebont Franklin draaide de boel aan elkaar.

Muzikaal duo Andrija Spicanovic (zang, gitaar) en Stevan Cirovic (drums, zang) begon in 2011 als twee punk rockers in Belgrado, Servië, maar ging al gauw verkennen en zoeken tussen experimentele noise en popmuziek. Helemaal DYI, ‘do it yourself’ en eigenwijs. Wat krijg je dan live? Veel stemkastjes en klankpedalen, echo en vervormingen. Naast Cirovics minimale drums staat een toetsenbord en op driekwart van het optreden pakt hij er een basgitaar bij, terwijl hij met een hand doordrumt. Een gimmick zou je denken, maar bij VVhile is het anders: je ziet twee muzikanten zorgvuldig een compositie opbouwen die uitmondt in een geweldig kookpunt van geluid. Geen song klinkt hetzelfde of heeft dezelfde lengte, ze dragen wel allemaal hetzelfde VVhile gevoel. VVhile gaat met gemak naar pakkende indie uptempo en punk tot postpunk vertraging en alles daartussen door laag op laag te leggen.

De setting is goed, de band heeft er veel zin in (“dank je wel”) en de overgave van Spicanovic en Cirovic draagt extra bij aan de boeiende set. Toch jammer dat op hetzelfde moment Iguana Death Cult zijn single presenteert in Pier 15, met ook Passing Goat uit Breda. Qua publiek heb je daar overeenkomende muziekliefhebbers. Deze nieuwe Onderstroom Breda na de zomertop had meer toeschouwers verdiend en ook: VVhile speelde deze korte Europese tour alleen in Groningen (gisteren) en Breda.

Gezien: VVhile. Onderstroom Breda in Electron, vrijdag 11 september 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda