At First rekent af met oppervlakkigheid en eentonigheid At First rekent af met oppervlakkigheid en eentonigheid

Club 3voor12/Breda act wil oprechte muziek maken

, Interview: Daniël Hereijgers

At First rekent af met oppervlakkigheid en eentonigheid

Club 3voor12/Breda act wil oprechte muziek maken

Interview: Daniël Hereijgers ,

We stellen At First aan je voor. Deze band uit Breda speelt vrijdag 18 september op Club 3voor12/Breda in Mezz Kleine Zaal, samen met Little Giant en Fake Billy & The False Prophets. Vanaf de eerste ontmoeting in 2015 sloeg de muzikale vonk over bij At First al over. Vandaar ook die bandnaam. De persoonlijke smaken en invloeden lopen uiteen van harde metal tot groovy rock. Aan het woord: gitarist Youri Valentijn, namens At First.

Wie zijn jullie en welke rol heeft iedereen?
“Iedereen schrijft altijd zijn eigen partijen. Wij zijn namelijk van mening dat er op deze manier ook het beste werk uit komt. Iedereen kent z'n eigen instrument natuurlijk het beste en zo draagt iedereen iets bij aan elk nummer. Youri is lead-gitarist en komt vaak met een riff of een demo met alleen de gitaarpartijen. Hier bouwen we dan samen iets omheen. Youri is voornamelijk metal-gitarist en zijn gitaarpartijen geven dan ook extra drive aan de nummers. Eva is de ruggengraat van de band. Zij brengt als drumster orde in de chaos die vaak ontstaat. Hierbij maakt ze niet altijd gebruik van ritmes die het meest voor de hand liggen, maar dit maakt het geheel juist meer groovy. Barry zorgt op de bas voor meer punch in de band, hij weet precies waar hij een beetje extra moet geven en wanneer niet. Davy zorgt op slaggitaar voor de duidelijkheid en brengt het tot een harmonisch geheel. Jamie is de lead-zangeres en schrijft eigenlijk constant songteksten die vaak later gebruikt kunnen worden in nummers. Soms gebeurt het ook dat een songtekst ontstaat tijdens het jammen. Haar teksten schrijft ze vaak om te kunnen verwerken dat ze veel gewoon niet begrijpt van de moderne wereld. We kijken liever naar mensen die iets beleven op tv dan dat we zelf iets beleven. We hebben alles, maar willen alleen maar meer en seks lijkt tegenwoordig belangrijker dan liefde. De wereld wordt steeds oppervlakkiger en eentoniger en zelfs muziek wordt al geautomatiseerd. Kijk maar naar alle dj's die tegenwoordig zo populair zijn. De bandleden van At First zijn stuk voor stuk echte mensen die oprechte muziek spelen met het idee dat we altijd zo veel mogelijk energie en gevoel in de muziek leggen voor de ultieme live-ervaring. En verder geeft Jamie de ziel en inhoud aan de nummers met haar catchy melodieën.”

Ik zie dat jullie elkaar kennen van The Popcorner, hoe is de band ontstaan?
“Jamie was op zoek naar een rockband om eigen materiaal mee te schrijven en lekker te jammen. Ze kende Eva al van The Popcorner en ze vond haar een heel getalenteerde drumster. Ook had ze Youri een keer ontmoet bij een open dag van de Rockacademie. Uit verhalen had ze gehoord dat het een hele goede solo-gitarist was en via-via is er toen contact gelegd. Via een advertentie is er daarna gezocht naar aanvulling voor de band. Dat werd Barry, voormalig bassist van de Roosendaalse band 'Ice Pin' en 'Just a Phase', en Davy, gitarist uit Sint Willebrord.

Waar luisteren jullie zelf naar? Ik zie in de bio op Facebook dat de smaken nogal uit elkaar lopen? Hoe breng je dat bij elkaar? Of staat ‘de zoektocht’ echt centraal in elk nummer?
“Meestal ontstaat er iets vets als we gewoon wat aan het jammen zijn. Maar het gebeurt ook vaak dat iemand een riff verzint, waar we verder aan werken. Wat wel belangrijk is, is dat het beginpunt al heel vet moet zijn voordat we het verder uit gaan werken. Veel eindigt in de prullenbak, maar als we eenmaal ergens aan begonnen zijn, dan schrijven we zo lang door totdat het af is en we er tevreden over zijn. Dit gebeurt tijdens repetities met veel overleg, maar ook met artistieke vrijheid. We leggen onszelf dan ook geen restricties op bij het schrijven, dat we bijvoorbeeld niet van tevoren bedenken in welk genre het nummer geschreven 'moet' zijn. Ook is het zo dat de gitaar van Youri en de bas van Barry meer een 'metal' randje eraan geven, en de zang van Jamie met het gitaarwerk van Davy en de drum van Eva het meer rock en melodieus maken. De ‘zoektocht’ is een terugkomend thema in de teksten, maar deze staat lang niet centraal in al onze nummers. Het is ook maar hoe je de teksten wilt interpreteren.”

Waar gaat het heen, met de muziek en optredens? Met jullie tweede optreden ooit werd je al tweede in POB’s Bredase Poprock Bandwedstrijd. Wat zou je willen?
“We proberen onszelf bekend te maken in de regio en willen ook uit de regio breken. We hebben de ambitie om mensen onze muziek te laten horen, dichtbij en ver weg. We willen daarom ook niet alleen in Breda en de directe omgeving optreden, we willen meer zijn dan een regionale Bredase band. Wat ons uiteindelijke doel is om mensen te kunnen raken met onze muziek en ze net zo los laten gaan als wij wanneer we spelen. Roem en rijkdom is niet waarom we spelen en muziek maken.”

Wat kunnen we 18 september verwachten?
“Een band die de Mezz op z'n kop gaat zetten met jaren negentig hardrock in een nieuw jasje. Met stevige bas, scheurende gitaren, dikke effecten en jeugdige energie!”

Zijn er andere Bredase en omstreken bands die je leuk vindt en waarom?

“Bands waar wij graag naartoe gaan in Breda zijn Shoot The Messenger, een leuke punk band met lekkere old school punk. Paramatman is een voorbeeld voor ons wat betreft songwriting. Muziek met veel energie en een overweldigend geluid, terwijl de band zelf uit slechts twee man bestaat. En niet te vergeten Windup Space, de band die de POB Poprock bandwedstrijd heeft gewonnen en dat verdienen ze ook! Creatief eigen werk dat strak gespeeld wordt.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda