Black Metal Friday op BUT Film Festival

Rottende metal in hartje Breda

Tekst: Kyki Vermaire, foto's: Martijn Stadhouders ,

Donkere wolken vormen zich boven Breda, heidenen herenig, sta op en ga.
Het is de hemel die voor u weent, haar tranen geven u corpse paint.
Ingang Sint Janstraat, daar moet u zijn, kom kijken en luister naar bloed, dood en pijn.

BUT Film Festival viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. Voor de mensen die dit festival nog niet kennen: vijf dagen lang worden er begin september de meest bizarre films gedraaid. Heb je zin in een film waarin veel meer bloed te zien is dan de mainstream film, films die zó underground zijn dat ze de ‘standaard’ bioscoop niet halen, dan was de Nieuwe Veste de plek voor jou.

De muziek levert een goede bijdragen aan dit festival, zo was er donderdag 3 september POB Music Night waar Tarantino, Pigteeth en Team Wasted op het podium stonden.

Inmiddels is vrijdagavond een traditie: Black Metal Friday. Vier bands komen hun demonische klanken en jankende gitaren vertonen in de theaterzaal. Een genre wat op het BUTFF niet kan missen.

Sator Malus mag als eerste de bühne betreden. Het publiek telt circa dertig fans die rustig toekijken. De band moet het hebben van hun teksten, want op de gitarist na staan zij ook rustig op het podium. Zanger ‘Pestis’ brengt zijn teksten vol pijn, haat en agressie. Lange teugen bier, hoodie en de expressie op zijn beschilderde gezicht geven het geheel een gefrustreerd randje. ‘Evil Creator’ Sator Malus: onbevredigd door corruptie en het systeem, een prima opener voor deze avond.

Tijdens de ombouw loopt veel publiek weg. Buiten is de absint bar geopend en wordt de groene fee, volledig in stijl en op klassieke wijze, vrijgelaten om je te bedwelmen.

Het is rustig wanneer Dystopia begint, want het publiek is inmiddels gehalveerd. Gelukkig komen er halverwege wat meer mensen binnen. Black metal uit Den Helder, intens en melancholisch, zoals zij zelf omschrijven: “Het ruikt naar de dood.” Een band die het imago van BUTFF streelt. Toch is het jammer dat alles rustig oogt, we zien Dystopia graag een keer voor een groter en enthousiaster publiek.

Men neemt Belgisch Limburg, een beetje as uit de urn van Eratomania, een flinke portie duister kwaad, snelheid, een beetje Scandinavische invloeden. Stop het in een doodskist, laat het ontbinden en inhaleer de stank van Ars Veneficium. Een band die klassieke black metal uitstraalt en zwaar, log en hard klinkt. De corpse paint dragende mannen hebben meer publiek, maar verdienen nog meer. De film die op de achtergrond zichtbaar is, werkt nogal afleidend. Doordat de banner van de band in het midden hangt is het nèt niet helemaal zichtbaar, maar de beelden liegen er niet om. Niet enkel de black metal fan komt aan zijn ‘trekken’, de pornoliefhebber heeft het vast naar zijn/haar zin. Een combinatie die past op het BUTFF.

Na een korte soundcheck mag het overgebleven publiek zijn tong eraf bijten. Er wordt namelijk een flinke bak met teringherrie losgelaten. Gnaw Their Tongues telt twee leden, maar als je je ogen dicht doet lijkt het alsof je naar een voltallige band luistert. Audio horror, gecombineerd met een flinke grunt zorgt voor verwarring en chaos. Terwijl de terror van het podium afknalt is het ontvangst minimaal. Na verloop van tijd lopen er een aantal mensen weg. Jammer voor het tweetal. De mensen die overblijven staren in de stroboscoop en worden meegetrokken in de brute agressie van Gnaw Their Tongues. Een toepasselijke afsluiter van de avond.

Gezien: Black Metal Friday (BUT Film Festival) Sator Malus, Dystopia, Ars Veneficium en Gnaw Their Tongues, vrijdag 5 september 2015.