Rapcore Collectief laat De Boulevard schudden Rapcore Collectief laat De Boulevard schudden

Alcohol vloeit rijkelijk bij bands en publiek

, Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Michael Bastiaansen

Rapcore Collectief laat De Boulevard schudden

Alcohol vloeit rijkelijk bij bands en publiek

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Michael Bastiaansen ,

Rapcore Collectief, een samenwerking tussen STEENkoud, Tunnelvisie, 12:04, Martial Mouse, Rank and File en Plutonium, wil rapcore meer op de kaart zetten in Nederland. En waar kan dat nou beter dan in De Boulevard? Op zaterdag 17 oktober stond deze samenwerking in Breda namens Brute Boul en het beloofde een goed feestje te worden.

12:04 is de eerste band die het podium mag betreden deze avond. De eerste twee flessen champagne van de zanger zijn al op en ook de derde wordt aangebroken voordat de show begint. Dit is tijdens de show ook wel te merken. Zanger Miscu staat al enigszins wankelend op het podium, maar weet wel een show neer te zetten. De muziek is een mix van meerdere stijlen, waaronder rock en funk. Het gestuiter van de band is alleen niet zo aanstekelijk voor het nogal weinige publiek. Wel luistert iedereen aandachtig en weet de band ook de aandacht te behouden. Een goede eerste act.

Tijdens de soundcheck lopen velen naar de bar voor hun zoveelste biertje van de avond. De sfeer zit er al goed in als de tweede band, Rank & File, het podium op stapt. De Boulevard is nu goed gevuld. Velen zijn gekomen om de mannen te zien spelen. Dat dit terecht is, is vanaf het begin te horen. Muzikaal zijn de Bredanaars deze avond erg sterk en het publiek wordt met de minuut enthousiaster. De eerste moshpits ontstaan al snel, zo ook de glimlach bij de band. De muziek klinkt een beetje als Rage Against The Machine: een goede portie rock met een flinke dosis rap. Een verschil met de vorige band: hier gaan de teksten daadwerkelijk over onderwerpen die het publiek aangaan. Talentenjachten, onverschilligheid en verantwoordelijkheid worden in dit optreden aangehaald. Door deze band wordt het publiek pas echt opgewarmd voor de rest van de avond.

Tijdens de soundcheck van STEENkoud betreedt het hele rapcore collectief het podium voor een fotomoment. De zanger van 12:04 heeft duidelijk de vierde fles champagne opengetrokken en noemt een voor een de bands nog een aantal keer op. Ook de overige flessen, die in eerste instantie voor de overige bands zijn, nuttigt hij ook zelf. Hierdoor is hij flink beschonken en wankelt over het podium.          

Maar al snel is het tijd voor STEENkoud om de show te starten en het publiek lijkt enigszins opgelucht als de band Miscu vervangt. De band voegt eigen nummers en een enkele cover moeiteloos samen in een setlist van drie kwartier en de energie spat er vanaf. De mannen schotelen Nederlandstalige rapcore van een hoog niveau voor en het publiek geniet zichtbaar. Meerdere stagedives kunnen bij deze combinatie van rap en hardcore niet ontbreken. De een na de ander beklimt het podium om vol goede moed weer terug te springen. Dat daarbij enkelen hard op de grond terecht kwamen, maakt niemand wat uit. Zodra de confettikanonnen af gaan, is het feest pas echt begonnen. De snippers worden terug de lucht in gegooid tijdens het moshen en een enkeling glijdt erdoor onderuit.

Na nog een aantal biertjes bij het publiek is het tijd voor de volgende Bredase band: Tunnelvisie. Geen onbekende voor de aanwezigen, want in september stond ze ook al op Breda Barst. Al snel is duidelijk dat de muziek van Tunnelvisie prima tot zijn recht komt in De Boulevard. Het is hard, heel hard en de mannen rammen vrolijk door. Dat er af en toe een fout tussen glipt, lijkt het publiek niet te merken en ook de bandleden weten het goed te verbergen. Hoewel ze zich een maand eerder al aan het Bredase publiek hebben bewezen tijdens de tweede festival dag op Barst, doen ze dit deze avond nog een keer. Tunnelvisie gaat zichtbaar vooruit en ontwikkelt zich tot een van de grotere. Rap en metal worden naadloos met elkaar verbonden tijdens de show. Ze weten daarnaast ook de aandacht van het publiek goed te behouden en de beweging blijft in de zaal. Ook de band zelf staat geen moment stil en maakt er een show van.

Plutonium is de laatste band van de avond. Deze NederMetalPunkFunkHop, zoals Plutonium zijn muziek noemt, trekt deze avond duidelijk geen volle zaal. Deze is namelijk zo goed als leeg, doordat de meesten het voor gezien houden. Het is duidelijk dat zij gekomen waren voor de eerste bands op de avond. Dit lijkt ook over te slaan op de band: geen heel energieke show zoals je gewend bent van andere bands uit het rapcore-genre. Alleen zanger Casto de Communicator waggelt als een gans over het podium en gaat op in zijn muziek. Toch straalt ook hij niet de nodige interesse uit om ieders aandacht erbij te houden. Zonde, want het is geen knallend einde van Rapcore Fest. En dat terwijl de andere bands De Boulevard deden schudden.

Gezien: 12:04, Rank&File, Steenkoud, Tunnelvisie, Plutonium. De Boulevard, 17 oktober 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda