EP Italiaan The Goldrush op cassette bij Frietboerism EP Italiaan The Goldrush op cassette bij Frietboerism

Gek op cassettebandjes

, Tekst: Daniël Hereijgers

EP Italiaan The Goldrush op cassette bij Frietboerism

Gek op cassettebandjes

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Italiaanse beatmaker The Goldrush brengt na zijn debuut eerder dit jaar zijn tweede EP ‘Tropici’ uit bij Frietboerism op cassette. Thijs van den Bosch van Frietboerism: “Je ziet het steeds vaker, bijvoorbeeld artiesten zoals Madlib bij Stones Throw Records als grote naam. Die brengen soms zelfs albums alleen uit op cassettebandjes. Bij Frietboerism brengen we naast een beperkte oplage cassettes ook een digitale versie uit. Maar de nadruk ligt op cassettes: je hebt met de cassette een tastbaar product met een specifiek, niet constant en breekbaar geluid. Als je opneemt op tape dan krijgt het geluid een eigen karakter, zoals de verschillende distortion-effecten die ik kies in mijn muziek.”

De vorige release van Frietboerism ‘Truth’, een samenwerking tussen Nederlandse hiphop legende MC, Dya Logue (24K, The Tunnel en GR2GR) en Frietboer zelf, was de eerste uitgave op cassette. Naast die samenwerking extra bijzonder omdat een deel van de opbrengst naar Buurtmoestuin Van Gogh in Etten-Leur gaat, waar basisscholieren leren over groenten verbouwen. Typisch in de beleving van Frietboerism waar ‘good vibes’ en elkaar helpen essentieel is. En brengt dus The Goldrush zijn EP ‘Tropici’ uit op cassette.

The Goldrush over ‘Tropici’: "Tropici is voor mij een mentale staat. De warmte die je voelt als je jezelf op een comfortabele, intieme plek bevindt. De plek waar je je beter voelt en je innerlijk geluk kunt vinden.” Waarom hij een Nederlands label koos? “Vorig jaar woonde ik in Nederland. Ik ontmoette één van de Frietboerism gasten in Den Haag. Samen hebben we eerder ‘Crispy Tape’ uitgebracht en het was toen erg fijn om met Frietboerism te werken én ik hou van dit land. Ik hoop binnen zeer korte tijd op te treden in Nederland."

Hij deelt Frietboers enthousiasme voor cassettebandjes. “Ze hebben een tijdloze charme, het analoge van een tape zorgt ervoor dat de muziek warmer klinkt. Vandaag de dag realiseren veel beat-makers hun producties op tape, wat de doelgroep reduceert tot een kleine groep beat-junkies. Speel zelf je beats eens vanaf cassette, het is zó cool!”

Wat hij ook graag kwijt wil: “We werken aan een video voor '21 March', voor mij de meest representatieve track voor de Tropici mindstate. Veel van mijn vrienden zijn videomakers en de keuze om samen te werken was een natuurlijke. Als je naar mijn muziek luistert, zal het je niet verbazen welke producers mij inspireren. Producers als Dj Premier, J Dilla, Pete Rock en 9th Wonder hebben gezorgd voor de fundering waarop tegenwoordig zo'n beetje iedereen zijn beats produceert. Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan de hand van de regels die deze legendes opgesteld hebben. Ik ben deze dagen in de studio aan het werk om mijn volgende album "Focus" af te ronden. Dit is een samenwerking met Lateef, een MC uit Chicago. Als alles goed verloopt wordt het volgend jaar uitgebracht op een Amerikaans label.”

‘Tropici’ is vanaf 23 oktober verkrijgbaar via de website van Frietboerism. Daar vind je ook zijn eerdere EP ‘Crispy Tape’.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda