White Wine kort maar krachtig bij Onderstroom Breda

Amerikaans/Duitse act toont mannetje meer in Club Solo

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Onderstroom Breda haalt op vrijdag 9 oktober met White Wine weer een eigenzinnige act naar Breda. White Wine is een alternatieve, vaak melodieuze band uit Leipzig bestaande uit Joe Haege en Fritz Brückner, beiden met wortels in afwijkende singer-songwriting, rock, synth, elektro punk en te veel andere genres om op te noemen. Sinds zeer kort is het duo uitgebreid met drummer Christian ‘Kirmes’ Kühr. Je kunt het drietal volgende week live zien in Club Solo. Het Nederlandse optreden is uniek en White Wine heel eigenzinnig, reden genoeg om de act even voor te stellen.

In ons interview met Joe Haege in de aanloop naar deze Onderstroom Breda kon je al lezen hoe de Amerikaan van zijn solo project een live duo maakte met Leipzig als thuisstad in 2014. En dat de net toegevoegde drummer Kirmes toch wel handig is voor optredens. Want eerder verzorgden Haege en Brückner samen alle klanken en instrumenten, van gitaar tot bas, tot percussie en een lading aan toetsen en electronica. White Wine speelde vorig jaar op Incubate in Tilburg, verder was het duo niet te zien in Nederland. Nu dus weer, met een drummer erbij die ook een keer de gitaar op pakt. Het lijkt alsof de toevoeging vooral voor Fritz Brückner nieuwe deuren opende, want de gigantische fagot die hij meeheeft, pakt een opvallende hoofdrol vanavond. Hier en daar vervormd, soms bijna als een tweede stem, Brückner is behalve muzikant ook geluidsman en weet wel raad met distortion, vervorming en vertraging. Datzelfde geldt voor Haege, beiden hebben een flinke pedalenkast aan hun voeten.

Alle genres zijn fair game en dus geoorloofd, een nummer heeft een intro van euro housebeats om niet veel later in geconcentreerde gitaargalm door Haege. White Wine gaat niet alle kanten op, maar een samenvattende omschrijving is niet te doen. Frontman Haege is soms geconcentreerd op de gitaar zoals we Bert Dockx van Flying Horseman of solo zien doen, dan weer loopt hij met een sambabal over de ‘grens’ van gekleurde tl-buizen die dienst doen als podium voor een beetje publieksparticipatie. Haalt een geintje uit met een rollator, die nachtburgemeester Bonk dan weer een rondje eerste rij laat maken met Haege erop. Het optreden is de moeite meer dan waard, al voelt het toch wat aan de korte kant. De vraag om meer slaat Haege verontschuldigend af, “we hebben niet meer songs kunnen instuderen.” White Wine is welkom hoor, zeker als dat nieuwe album in februari uitkomt.

Gezien: Onderstroom Breda presenteert White Wine. Club Solo, vrijdag 9 oktober 2015.