Alle genres zijn 'fair game' voor White Wine Alle genres zijn 'fair game' voor White Wine

Vrijdag 9 oktober op Onderstroom Breda in Club Solo

, interview: Daniël Hereijgers

Alle genres zijn 'fair game' voor White Wine

Vrijdag 9 oktober op Onderstroom Breda in Club Solo

interview: Daniël Hereijgers ,

Onderstroom Breda haalt op vrijdag 9 oktober met White Wine weer een eigenzinnige act naar Breda. White Wine is een alternatieve, vaak melodieuze band uit Leipzig bestaande uit Joe Haege en Fritz Brückner, beiden met wortels in afwijkende singer-songwriting, rock, synth, elektro punk en te veel andere genres om op te noemen. Sinds zeer kort is het duo uitgebreid met drummer Christian ‘Kirmes’ Kühr. Je kunt het drietal volgende week live zien in Club Solo. Het Nederlandse optreden is uniek en White Wine heel eigenzinnig, reden genoeg om de act even voor te stellen.

White Wine begon als soloproject van Amerikaan Joe Haege. Een project voor onderweg als hij tourde met 31Knots, Tu Fawning bijvoorbeeld, of als gitarist bij Menomena of The Dodos. Kortom, een man met ervaring. Onder de naam Vin Blanc bracht hij vanaf 2009 EP’s en een album ‘In Every Way But One’ uit, waarna hij de naam uiteindelijk veranderde naar White Wine. De Duitse geluidsman van Menomena, Fritz Brückner, werd op tour een goede vriend en toen Haege de kans kreeg in 2014 met zijn project naar Europa te komen voor een eigen White Wine tour, was Brückner degene die hij meevroeg. Om de gelaagde songs live zo goed mogelijk te kunnen brengen. Als tweemans band reisden ze door Europa om de alternatieve en vaak melodieuze nummers met ingrediënten van heel veel genres muziek, live te spelen. De tour beviel, Haege verhuisde naar Leipzig en Joe en Fritz bouwden er hun eigen studio zodat ze samen een nieuw album konden opnemen.

Het wordt jullie eerste show met drummer Christian ‘Kirmes’ Kühr? Jullie vonden het toch nodig er een drummer bij te nemen?
“De eerste keer is woensdag 7 oktober in Luxemburg, we hebben een mini-tour rond het optreden in Breda gebouwd. Fritz en ik hadden veel plezier als tweemans band maar soms was het frustrerend dat we niet alles live konden spelen. Bij het nieuwe album hebben we meer ideeën bij elkaar gevoegd en daarvoor is een derde live muzikant nodig. Kirmes is ook booking agent en onderdeel van Eine Welt Aus Hack en druk bezet, daarom doen we nu een mini-tour. Het is plezierig, we leren een taal waarmee we kunnen werken. Hij staat nog niet op het nieuwe album, we willen wel zo snel mogelijk daarna gaan opnemen met hem erbij.”

In jullie bio staat dat White Wine de grenzen tussen genres willen vervagen. Ik zie invloeden van Peter Gabriel tot Frank Sinatra en Pet Shop Boys. Bij welke genres wil je dat in het bijzonder?
“Alles kan, it’s all fair game. Ik bedank vriendelijk voor de genre cultuur. Dat is voorbij. Popcultuur leunt te zwaar op de richtlijnen van genres.”

Je zegt ook op jullie Facebook pagina: “White Wine is not a dj?” Waarom?
“Dat is vooral een grap. Het is makkelijk om een statement te maken met witte wijn. Mensen hebben vaak gaan idee wie we zijn of wat we doen.”

Op jullie website staat als een soort handtekening onderaan “Life is short, don’t be an asshole.” Is dat een statement van de band of eerder een persoonlijke overtuiging?
I have no patience for assholes. Zoveel mensen plaatsen hun eigen behoeftes voor die van anderen. White Wine is begonnen als solo project en dus zijn het eerst mijn eigen overtuigingen. Ik voelde me er ongemakkelijk bij om ze zo te uiten toen ik nog in andere bands zat, want dan ben je onderdeel van iets. Maar met White Wine als platform kan dat wel en Fritz en nu ook Kirmes zijn het er mee eens. Gelukkig hebben we het ook nooit als statement nodig gehad bij onze optredens.”

Je woont sinds vorig jaar in Europa, hoe bevalt het hier?
“Het is geweldig, op een miljoen manieren, het was lang mijn droom. Het is echt fijn om op een menselijk en academisch niveau de verschillen in cultuur te zien. Het is fascinerend om de vluchtelingencrisis in de EU nu te zien. Fascinerend en triest. Ik woon in een voormalig DDR appartement in Leipzig bijvoorbeeld. Als kind was er geen mogelijkheid om hierheen te komen, totaal onmogelijk door het IJzeren Gordijn. Nu is het normaal. Vroegere USSR-officials draaien zich waarschijnlijk om in hun graf als ze zouden weten dat een Amerikaan hier nu woont en dat dat normaal is.”

Jullie hebben het nieuwe album bijna af en vooral op Facebook vragen jullie aan mensen op een grappige manier om te stoppen met zeuren over die plaat…
“Haha ja! Hij is af, we praten nu met een label om met hen samen te gaan werken voor de release. Het zal nog niet te koop zijn in Breda volgende week. Sterker, ons eerste album is al bijna helemaal uitverkocht. We zitten op een raar punt waarop we wel live spelen, maar even bijna geen albums te koop hebben.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda