Popronde 2015: Iguana Death Cult in een afgeladen De Speeltuin Popronde 2015: Iguana Death Cult in een afgeladen De Speeltuin

Breda overgenomen door Nederlands grootste reizende festival

, Tekst: Tessa Gorissen, foto’s: Michael Bastiaansen

Popronde 2015: Iguana Death Cult in een afgeladen De Speeltuin

Breda overgenomen door Nederlands grootste reizende festival

Tekst: Tessa Gorissen, foto’s: Michael Bastiaansen ,

Popronde, al geruime tijd een begrip in Nederland. Het grootste reizende festival van ons land doet ook al een aantal jaren Breda aan. Dit jaar streek men neer op 19 november en werd de gehele binnenstad overgenomen. Ruim 40 bands traden op. Tijd om een kijkje te nemen bij Gitta de Ridder, Iguana Death Cult, Postcards From Mars, A Polaroid View en Jasper Mook.

Gitta de Ridder
Gitta de Ridder mag het festival onofficieel openen in De Kleine Wereld, terwijl Popronde zelf officieel een half uur later begint in Vulling met burgemeester Paul Depla. Een klein gezelschap is komen kijken om deze singer-songwriter te zien spelen. Een zuivere stem vult het café en de zwoele liedjes lijken het publiek te bevallen. Het is vrijwel stil als de nummers worden gespeeld, wat Gitta blijkt te waarderen. Meerdere malen bedankt ze het publiek voor het luisteren. Zeker een aanrader voor mensen die houden van luistermuziek.

Jasper Mook
Door naar De Corenmaet, waar Jasper Mook aan zijn optreden is begonnen. Een artiest die al een achtergrond heeft in de muziek door zijn oude bandje I’ll Pick You Up en zijn deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland. In tegenstelling tot het vorige optreden wordt er nu gewoon doorheen gepraat. Toch gaat Jasper door zonder er aandacht aan te besteden. Hij concentreert zich op de mensen die wel luisteren. Er valt geen valse noot te bekennen, hoe hoog hij ook zingt. Ballads en up-tempo wordt moeiteloos afgewisseld in deze veertig minuten durende set. Daarna vraagt de organisatie of hij nog door wil spelen, wat hij maar al te graag doet. Meerdere covers worden gespeeld. En de cover van Bruno Mars’ ‘Just The Way You Are’ wordt luidkeels meegezongen.

Postcards From Mars
Nog voordat de show van Jasper Mook goed en wel is afgelopen is het tijd om door te gaan naar Mad Molly's, waar Postcards From Mars op het punt staat te beginnen. Ook geen onbekende voor velen: zanger Bart van Dalen was eerder de frontman van Only Seven Left. Nu maakt hij echter hele andere muziek. Op Facebook wordt de muziek omschreven als singer songwriter, pop, indie rock en folk. Kortom: lekker dansbaar. Bart is goed bij stem en weet het publiek mee te voeren in zijn muziek. Bijna niemand staat stil en soms worden er een paar zinnen meegezongen. Steeds meer nieuwsgierigen komen het café in om deze band te zien. En terecht. Het is een optreden waar je 'u' tegen zegt.

Iguana Death Cult
Iguana Death Cult heeft de eer om in De Speeltuin te spelen. Als Bredase bekendheid trekt deze band veel publiek en het café is al snel afgeladen vol. Het publiek gaat los vanaf de eerste noten. Men danst, zingt mee en op het gezicht van drummer Arjen van Opstal verschijnt geregeld en glimlach op het gezicht tussen de nummers door. Het is een van de hardste bands van vanavond. En hoewel de zang niet altijd even zuiver is, vermaken de aanwezigen zich. De energie spat van de band af en het is absoluut een van de meest beweeglijke bands van de avond.

A Polaroid View

Dan is het tijd voor de laatste band vanavond. A Polaroid View staat in café Bruxelles om de nachtelijke uurtjes mee aan te breken. Het café is, op een aantal mensen achterin en een paar voor het podium, vrijwel leeg. Het lijkt erop dat het merendeel van Breda zijn uitgaansavond in andere delen van Breda spendeert. Dit weerhoudt de alternatieve popband er niet van om een toffe show neer te zetten. De bandleden bewegen, zover mogelijk, op het podium, dat bezaaid ligt met kabels en de concentratie is van de gezichten af te lezen. Tussen de nummers door neemt zanger Tom Meijer de tijd om wat met het publiek te communiceren. Een leuk einde van het festival.

Ook dit jaar stonden er weer genoeg goede bands in de binnenstad van Breda. Bredanaars hebben kennis kunnen maken van bands buiten de stad, maar ook mensen uit de rest van Nederland konden kennis maken met Breda. Geslaagd? Zeker!

De komende dagen volgen er nog meer verslagen!

Gezien: Gitta de Ridder, Iguana Death Cult, Jasper Mook, Postcards From Mars, A Polaroid View. Binnenstad Breda, donderdag 19 november 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda