Intieme instore Dusty Stray in Velvet Breda Intieme instore Dusty Stray in Velvet Breda

, Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Aida Ros

Intieme instore Dusty Stray in Velvet Breda

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Aida Ros ,

Dusty Stray, oftewel Jonathan Brown, bracht 5 november zijn vierde album ‘A Tree Fell And Other Songs’ uit. De Amerikaan uit Amsterdam toert met Janne Schra en stopte zaterdagmiddag 14 november onderweg naar een optreden in Heerlen met haar en haar band eerst eventjes in Breda voor een instore optreden bij Velvet. Op de middag dat Sinterklaas aankwam in Breda, herfstbuien buiten en de aanslagen in Parijs gisteravond.

We zagen Dusty Stray vorig jaar november ook solo tijdens Rauw Hees Teder en dat was zeer goed en sympathiek. Hij probeerde liedjes uit van ‘A Tree Fell And Other Songs’, zijn vierde album dat vorige week verscheen. Een album dat meer dan de moeite waard is, check ook ons interview met Brown. Het solo optreden begint iets later. TomTom wees naar de Tolbrugstraat, maar de weg naar een beschikbare parkeerplaats was lastiger, zeker rond vier uur op zaterdagmiddag. Brown begint met het ingetogen ‘A Tree Fell’, waarin hij opbeurend zingt over “a tree fell on your house while you were gone.”

Dusty Stray maakt alternatieve folk en noir pop. In zijn geval: mooie luisterliedjes over donkere onderwerpen met een luchtige, troostende en soms grappige ondertoon. Het album is fraai gemixt, met meerdere muzikanten, instrumenten en achtergrondgeluiden als zingende vogeltjes, vandaag in Velvet gebruikt hij twee akoestische gitaren. Dat maakt het geluid kaler en soms ruwer, waardoor vanmiddag vooral ‘Alibi’, over een verzuurde vriendschap, en ‘Bloodtrail’, over een ‘bloederige’ jeugdherinnering, er uit springen. Als je Brown ziet spelen en hoort vertellen, weet je tegelijkertijd dat het allemaal niet zo zwaar is, het hoort gewoon bij het genre. En ook vandaag is het een bijzonder sympathiek optreden: "Je maakt een foto van terwijl ik mijn gitaar stem? Sure! Waarom niet? Ik hoop ooit rijk genoeg te zijn dat iemand dat voor me doet. “Je gaat dat nummer spelen? Hier is je gitaar!”." Hij speelt voor het merendeel werk van ‘A Tree Fell And Other Songs’ met oudere nummers ‘Family Album’ en ‘When I Scared You’. Er is weinig publiek in Velvet, wat de set dan weer wel een intiem karakter geeft. Toch jammer, de muziek van Dusty Stray is echt de moeite waard, niet alleen op een druilerige herfstmiddag. Wie haalt hem eens als duo of met band naar Breda?

Gezien: Dusty Stray. Velvet Breda, zaterdag 14 november 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda