Therapy? bewijst het nog altijd te hebben Therapy? bewijst het nog altijd te hebben

Intieme versie van 'Diane' bezorgt Mezz kippenvel

, Tekst: Tessa Gorissen. Foto's: Francois de Jonge

Therapy? bewijst het nog altijd te hebben

Intieme versie van 'Diane' bezorgt Mezz kippenvel

Tekst: Tessa Gorissen. Foto's: Francois de Jonge ,

De Ierse band Therapy? staat al ruim 25 jaar op het podium en weet nog altijd veel bezoekers te trekken. In 2014 verscheen één van hun oudere nummers 'Diane' uit het niets in de in de Top 2000 van Radio 2, waardoor de band bij een breder publiek bekend werd. Hun laatste album, 'Disquiet', stamt uit 2014 en sindsdien zijn ze non-stop aan het touren. Op 13 november kon Mezz niet achterblijven en stond Therapy? in een ver uitverkochte Jupiler Zaal met als support-act Sparrow Falls.

De Maastrichtse Sparrow Falls mag de avond openen met een half uur post-punk en hardrock. De zaal is halfvol als de band het podium betreedt, maar langzaam druppelen de mensen binnen. Zanger Merijn Verhees zingt met een rauwe rockstem en loopt over het podium alsof zijn leven er vanaf hangt. De band is beweeglijk en dit is aanstekelijk voor een groot deel van het publiek. Mensen bewegen mee, de band praat tussen de nummers door met de menigte en een glimlach kan tussen de krachtige en serieuze blikken niet uitblijven bij de bandleden. Nummer na nummer wordt professioneel gebracht en het is duidelijk dat de band al veel podiumervaring heeft. De avond wordt in stijl en met hardheid geopend.

Dan is het tijd voor de mannen van Therapy?. Hoewel de band veel nieuwe nummers heeft gemaakt, wordt in het begin van de show al duidelijk dat vooral de oudere de overhand hebben op de setlist. Iets wat het publiek niet erg lijkt te vinden, want ieder lied wordt uit volle borst meegezongen. Ook staan veel mensen mee te dansen op de rockmuziek en de handen gaan geregeld de lucht in om mee te klappen. De band maakt er een feest van als het gaat om de setlist en een grote lach is niet van het gezicht van bassist Michael McKeegan. De band geniet na al die jaren nog altijd van het optreden en zegt ook meerdere malen dat zij niet zo ver konden komen zonder de fans. Een luid applaus als gevolg.

Therapy? heeft meer in petto dan alleen een setlist van iets meer dan een uur. Als het publiek om meer roept, komt zanger Andy Cairns in zijn eentje het podium op om een intieme versie van 'Diane' te laten horen, die menigeen in de zaal kippenvel bezorgt. Het geluid van cello's vult Mezz. Dit keer geen koor van cello's, zoals de band als verrassing voor het Breda Barst-publiek had in 2014, maar een tape dat op de achtergrond meedraait. Geen gitaren en drums, alleen Cairns die loepzuiver het nummer ten gehore brengt. Het publiek is muisstil tot het refrein, waarna bijna iedereen luidkeels mee begint te zingen. En ook na dit lied gaat de band nog even door en geeft een toegift van ruim 20 minuten.

De band is nog lang niet klaar met optreden en zit nog vol levendigheid. Een geweldige avond voor de oldschool rockliefhebbers, die een groot deel van het publiek niet snel zal vergeten.

Gezien: Sparrow Falls, Therapy?. Jupiler zaal Mezz, vrijdag 13 november 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda