Friends of the Family in "de grootste pinda van Nederland" Friends of the Family in "de grootste pinda van Nederland"

Opzwepende folk uit Den Haag en Rotterdam

, Tekst: Geneviève Smans

Friends of the Family in "de grootste pinda van Nederland"

Opzwepende folk uit Den Haag en Rotterdam

Tekst: Geneviève Smans ,

In 2013 won Friends of the Family de Haagse Popprijs en een jaar later kwam het naamloze debuutalbum van het Haags-/Rotterdams folkcollectief uit. Vrijdagmiddag hebben de fans van Friends of the Family al een statusupdate op Facebook kunnen zien: “Vanavond spelen we in de grootste pinda van Nederland, Mezz Breda."

Vrijdag 22 mei 2015 stond de tienkoppige folkband in de Kleine Zaal van Mezz. Het is gezellig druk op het podium van de Kleine Zaal. Friends of the Family telt tien bandleden en het bijna dubbele aantal instrumenten. Zo speelt toetsenist (en Zach Galifianakis look-a-like) Sebastiaan Goedknecht naast de toetsen ook nog viool en Ramón van Gammeren speelt naast banjo ook mandoline en zingt regelmatig. Frontman Gijs Ballering heeft een diepe, lage stem. Die stem in combinatie met akoestische gitaar, mandoline en banjo zorgen ervoor dat de vergelijking met bands als Mumford & Sons en Old Crow Medicine Show al vrij snel gemaakt is.

Door de vele instrumenten die gebruikt worden, is het geheel soms wat rommelig, daarnaast valt de banjo vaak weg in het “gitaargeweld” van de twee elektrische gitaristen. Zanger en gitarist Gijs Ballering doet vanaf het begin pogingen om het publiek mee te krijgen. Halverwege lukt dat, wanneer Ballering aankondigt dat één bandlid gaat soleren en dat het publiek mag bepalen wie dat wordt. Tijdens de democratisch gekozen solo van drummer Tijs Kulker hurkt de rest van de band. Het publiek neemt hier een voorbeeld aan en gaat ook zitten. Ook bij nummer ‘Gone Away’, dat uitnodigt tot meezingen door het vraag-antwoord karakter in het refrein, krijgt Friends of the Family de goedgevulde zaal van Mezz mee. Mezz is vrijdagavond echt een Friend of the Family geworden.

Gezien: Friends of the Family. Mezz Kleine Zaal, vrijdag 22 mei 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda