Maaike Ouboter geeft primeur in Mezz Maaike Ouboter geeft primeur in Mezz

Publiek muisstil bij ‘Dat Ik Je Mis’

, Tekst: Tessa Gorissen Foto’s: Erik de Klerck

Maaike Ouboter geeft primeur in Mezz

Publiek muisstil bij ‘Dat Ik Je Mis’

Tekst: Tessa Gorissen Foto’s: Erik de Klerck ,

Tranen met tuiten huilde de jury tijdens haar auditie voor De Beste Singer Songwriter van Nederland in 2013. Binnen no time veroverde ze vele harten met het nummer ‘Dat Ik Je Mis’ en haar auditie werd een hit op YouTube. Op zaterdag 16 mei gaf ze de primeur in Mezz. Samen met The Wanderer veranderde ze de Jupiler Zaal in een intieme setting.

The Wanderer is de eerste die het podium mag beklimmen. Deze singer-songwriter is al tien jaar bezig, maar pas nu lijkt Nederland hem te hebben ontdekt. Zijn liedjes kennen allemaal een verhaal en deze legt hij maar al te graag uit aan het publiek. Zijn stem is loepzuiver, wat hij vooral bewijst bij het inleiden van zijn allereerste single ‘Down The Road’. A capella komt zijn stem pas echt goed tot zijn recht. Meerdere malen kijkt hij voldaan de zaal in. “Wauw, jullie waren geweldig,” sluit hij zijn optreden af.

Na een korte ombouw is het tijd voor Maaike Ouboter. In januari werd het concert uitgesteld, maar bij het begin ziet het ernaar uit dat weinig mensen hun kaartje ingeleverd hebben bij Mezz. De zaal is bijna helemaal vol. Tijdens haar auditie voor het tweede seizoen van tv-programma De Beste Singer Songwriter van Nederland heeft zij al bewezen dat ze een groot publiek kan raken met haar liedjes. Ook vanavond is dat haar missie. Haar nieuwe cd, ‘En hoe het dan ook weer dag wordt’, is bijna af en Mezz is de eerste in de tour die haar liedjes mag horen. De rest van de tour speelt zich voornamelijk af in België, met een enkele show in Nederland tussendoor. Tussen de liedjes vertelt ze hoe alles tot stand is gekomen, over de gedichtjes die in het boekje naast de songteksten zijn geplaatst en leest ze enkele inspirerende quotes (“Geef een vaste plek aan je sleutels”) voor die zij door het hele huis heeft slingeren. Wie de cd bestelt, krijgt ook een van de gedichtjes, die zij dagelijks schrijft naast songteksten, mee naar huis. Ook grapt ze dat haar volgende album zal ontstaan door een reis over de wereld, waar ze dan wel langer dan twee jaar voor nodig zal hebben. Enkelen uit het publiek lijken al meerdere liedjes van de nieuwe plaat te kennen en zingen deze mee. Een try-out is het echter niet. De band speelt de liedjes alsof het publiek ze al eerder gehoord heeft en Maaike vraagt tussendoor niet wat het publiek ervan vindt. Ze staat bescheiden op het podium met haar band. Haar zachte, maar ook krachtige, stem raakt velen in de zaal. Dit is te zien aan de gezichtsuitdrukkingen van het publiek, maar ook hoe het publiek soms even volledig stil staat te luisteren. Als Maaike ‘Dat Ik Je Mis’ inzet, komen de telefoons tevoorschijn. Iedereen filmt en maakt foto’s, maar zegt geen woord meer. Ze sluit het optreden af zonder band. Het publiek zingt ‘Jij De Koning’, een van haar auditie-nummers, zacht mee. Een luid applaus tot gevolg. Een mooie, ingetogen avond is voorbij.

Gezien: Maaike Ouboter. Jupiler Zaal Mezz, zaterdag 16 mei 2015. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda