Hilton Dive strak en begeesterd bij releaseshow ‘I am become death’ Hilton Dive strak en begeesterd bij releaseshow ‘I am become death’

“We hebben hier hard voor gewerkt,” en dat is te zien

, Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Francois de Jonge

Hilton Dive strak en begeesterd bij releaseshow ‘I am become death’

“We hebben hier hard voor gewerkt,” en dat is te zien

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Francois de Jonge ,

Na twee EP’s komt Hilton Dive met een volledig debuutalbum en presenteerde dat vrijdag 15 mei groots in de grote zaal van Mezz. In navolging van Revölvo kreeg elke bezoeker tegen inlevering van zijn ticket een exemplaar van ‘I am become death’ mee. Hilton Dive vroeg bevriende bands TANK86 en Dark Intentions, gestopt in 2009, als voor- en naprogramma. Tank moest om persoonlijke redenen op het laatste moment afzeggen, invaller en ook bevriende band Revölvo liet het zich geen tweede keer vragen om in te vallen.

Revölvo vervangt TANK86 en brengt een uurtje geroutineerd rocken. Het is een drukke avond voor Koen Koniuszek, want hij speelt gitaar bij zowel Revölvo als Hilton Dive en ‘The Coon’ houdt ook zijn relatieve gemak, net als de nog weinig drukke zaal. Logisch dat de bands bevriend zijn, ze repeteren beide bij Sounddog en zijn al lange tijd actief in dezelfde scene. Van ‘Hellspawn Baby’ tot ‘Bukkake’ en ‘The All Seeing Eye’ en ‘Older Wiser Louder’, bekende en herkenbare tracks komen voorbij, maar vooral doen Tank, Dave, Koen en nieuwe drummer Mike hun best om zo min mogelijk bliksem van de hoofdact te stelen.

Dit is de avond van Hilton Dive, de metalband die met ‘I am become death’ zijn eerste volledige studioalbum aflevert. Na EP’s ‘Hilton Dive’ uit 2008 en ‘Huginn & Muninn’ uit 2011 is het nu tijd voor een album met tien nummers van zanger/gitarist Pim van Zuilen, basgitarist Michael van Loon, drummer Gijs Joosen en gitarist Koen Koniuszek. Verpakt in een prachtige, grote kartonnen hoes met duistere illustraties van kunstenaar Rutger Termohlen. Normaal schrijven we titels in hoofdletters, maar we maken een uitzondering want “Now I am become death,” direct gevolgd door “the destroyer of worlds,” is een uitspraak, eentje van J. Robert Oppenheimer, directeur van het Amerikaanse Manhattanproject in de Tweede Wereldoorlog en de 'vader' van de atoombom. Oppenheimer zag na de bommen op Hiroshima en Nagasaki de rampzalige gevolgen van zijn werk en probeerde daarna juist een nucleaire wapenwedloop te voorkomen. Van Zuilen haalde er inspiratie uit, maakte haast een gedicht, ondersteund door zware, logge riffs van Hilton Dive.

Terug naar het begin: de (Russische?) samples in opener ‘Surrounded By Screams’ komen niet helemaal tot hun recht, waarschijnlijk is de gezonde spanning te groot. “We hebben hier hard voor gewerkt, bedankt dat jullie er allemaal zijn,” opent Van Zuilen. Hilton Dive heeft er heel veel zin in en ook de lampen gaan een standje feller. Het podium is groter dan bij Thrashbangers waar we de band in januari nog zagen in Mezz Kleine Zaal en vooral Van Zuilen maakt daar dankbaar gebruik van om met gitaar, en twee nummers zelfs zonder, rond te bewegen. Ook maakt hij dynamisch gebruik van zijn stem, van voorzichtig zingen tot kenmerkende diepe stem en grunts. Het geluid van Hilton Dive, de combinatie van thrash, death metal en sludge, is er volwassener door geworden. Op het eerste gehoor schieten ‘Behind The Mischief’, de titeltrack en ‘Disaster Of Puppets’ er bovenuit. En ‘Scars’, want dan gaat er nog een tandje bij, de band krijgt ondersteuning van producer Daan Janzing op de gitaar van Van Zuilen, Pims zusje Fleur (March) en Dave (Revölvo) pakken de gastvocalen, een explosief hoogtepunt van een geslaagde albumpresentatie. Update: album recensie!

De afterparty is in eerste instantie voor Dark Intentions, die in 2009 volgens onze schrijver destijds niet het afscheid kreeg wat de band verdiende. Speciaal voor deze gelegenheid maakte band zelfs een Facebookpagina aan, na de Hyves pagina uit 2009. Maar helaas, de glorie blijft vergaan, de hardcore is strak zoals hardcore hoort te zijn en loeihard, de zaal loopt leeg. Enkele fanatiekelingen die dansen ten spijt. Gelukkig had Dark Intentions vooraf al aangegeven dat de terugkeer echt eenmalig zou zijn, zanger Martijn Reurings vindt het heel fijn dat mensen zijn blijven hangen. Metal dj Da Huge draait daarna nog even door, terwijl Hilton Dive glimmend van trots het album uitdeelt in de merchandise hoek.

Gezien: albumrelease ‘I am become death’ door Hilton Dive, met Revölvo en Dark Intentions. Mezz, vrijdag 15 mei 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda