Nasmaak Fabrique smaakt naar meer Nasmaak Fabrique smaakt naar meer

, Tekst: Dirk-Jan van Delst, foto: Rosa Meininger

Nasmaak Fabrique smaakt naar meer

Tekst: Dirk-Jan van Delst, foto: Rosa Meininger ,

Afgelopen vrijdag 9 mei 2015 stond er een mooi evenement op de kaart in Breda. Al enkele weken voorgaand uitverkocht, in een oude werkloods op het terrein van de voormalige Faam fabriek. Nasmaak heet het feest van de gelijknamige organisatie, maar voorafgaand hebben we nog niet erg veel van ze vernomen. Met twee afterparty’s in de Boulevard na Palm Parkies en een op zichzelf staand evenement staat de organisatie nog fris met één been in de Bredase dancescene.

Yorick Knijff, Maarten Lammertink, Maxim Wijngaards, Nick Heijman en Kaz Bosman, in leeftijd variërend van 21 tot 26, zijn op eigen houtje dit dance-evenement aangegaan, met een capaciteit van 450 man. Dit is het eerste openbare evenement dat op het Faam-terrein zal worden georganiseerd en ze hebben dan ook de primeur te pakken. Maarten en Yorick studeren aan de NHTV vrijetijdsmanagement, Maxim studeert fysiotherapie, Kaz doet een economische studie en Nick een avondopleiding. Boven alles zijn zij vrienden met een passie voor electronische muziek, en dan vooral House, Yorick: “zoals house bedoeld is.”

Nasmaak Fabrique begon al in de middag met een kleine buitenstage waar vrienden van de organisatie de kop eraf mochten bijten en het feest rustig opgewarmd kon worden. Ikzelf kom pas rond 22:00 uur aan op locatie en ik moet zeggen dat het zoeken naar de juiste plek al een spanning met zich meebrengt. Ik was erg benieuwd hoe het eraan toe zou gaan, maar hoorde in de verte de bas dreunen en wist daarom dat ik op de goede weg zat.

Bij binnenkomst is het al aardig druk buiten, waar een lounge en rookgedeelte is ingericht om even een momentje rust te kunnen pakken. Bij binnenkomst zie je de paintballvlekken op de zwarte constructies en met de juiste belichting ziet het er uit als een locatie die uiterst geschikt is voor een housefeest. Lekker industrieel, groots en rauw. Binnen in de loods is het al druk, Max Abysmal staat de zaal in een rustig tempo voor te bereiden op wat komen gaat. Er zijn veel bekende gezichten uit de dancescene, organisatoren en dj’s die allemaal even benieuwd zijn naar de locatie en de organisatie. Het gemiddelde publiek is jong, waarschijnlijk studenten vooral uit Breda en omgeving. Als Elias Mazian, Gouden Kabouter Talent 2014 de decks overneemt, drijft hij het tempo van de muziek al snel op. Hij laat ook even zien die gouden kabouter verdiend te hebben door de houseplaten te draaien die het publiek wil horen en al snel gaan er wat handjes in de lucht.

Hoewel buiten bij een sigaretje sommige oude rotten vertellen dat ze bijna niemand kennen, doet het sfeertje on-Bredaas aan en dat kunnen zij alleen maar beamen. Je kunt goed merken dat de house-mentaliteit toch zijn vruchten af aan het werpen is, sinds de scene een grotere achterban aan het kweken is. Eenmaal weer binnen zit de sfeer er goed in en staat tijdens de set van Melon zelfs een jongedame op de speakers te dansen. Melon die al sinds jaar en dag meedraait in Amsterdam, weet ook goed aan te voelen wat het publiek wil. Een zware clubgroove met hier en daar zinderende melodieën die door de speakers galmen. Je ziet het publiek genieten, en de organisatie misschien nog meer, wat ons doet concluderen dat dit feest precies brengt wat de organisatie voor ogen heeft, plezier en een volle bak. Rond 1:15 uur komt het nieuws binnen dat het bier op is, maar eerlijk gezegd: als dit het enige is dat op dit evenement is aan te merken, dan hebben deze jonge jongens het echt uitstekend gedaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda