Vierde Frikantival, gemoedelijk in De Boulevard Vierde Frikantival, gemoedelijk in De Boulevard

, Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Robbert Nijs

Vierde Frikantival, gemoedelijk in De Boulevard

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Robbert Nijs ,

Breda ‘Suck City’ verzamelde zich zaterdagavond 18 juli eerst buiten en daarna boven in De Boulevard, voor de vierde editie van Frikantival. Organisator WanTwo Trash keerde na Hijgend Hert en Mezz weer terug waar het Frikantival begon en het beloofde vooraf weer een feestje te worden. Met Batenburg Hellbillie, Carrie Nation and the Speakeasy uit Amerika en onze eigen The Gecko Brothers. En bier en vooral gloeiendhete frikandellen natuurlijk.

Batenburg Hellbillie uit Eindhoven, “of eigenlijk Geldrop maar dan klinkt Eindhoven beter!”, brengt zelfbenoemde ‘kempenkuntrie & koeiepunk’. Dat is country, bluegrass en ‘outlaw country’. Duistere teksten over ‘Dood Op Zolder’, maar ook het "politiek gerichte" ‘Kut Nummer’, dit trio met staande bas, gitaar en harmonica uit Oost-Brabant draait zijn hand er niet voor om. Frontman Henri Batenburg kondigt “nog een politiek geëngageerd nummer” aan en de band zet ‘Madammen Met Een Bontjas’ van Urbanus in. Batenburg Hellbillie is zo de ideale opener voor een avondje WanTwo Trash. Mensen dansen op een nummer over een eikel in een kersenboom en hangen aan een touw rond je nek… En ze kunnen het ook in het Engels. Als slot krijgen we ‘You Are My Sunshine’ in de Batenburg Hellbillie stijl, met daarna nog een Engelstalige toegift.

Daarmee vergemakkelijken ze de overgang naar Carrie Nation and the Speakeasy, een Amerikaanse ‘brass ’n grass’ band uit Wichita, Kansas. De zes combineren roots, punk, folk en brass (trompet en trombone) in een trashy, energieke mix. De staande bas is gemaakt van een koffer, de trombonespeler pakt net zo makkelijk een mandoline en het tempo  gaat alle kanten op. Het is dan ook meteen feest! Soms stokt het dansen bij de langgerekte bijna jazzy uitstapjes die de band een extra interessante lading geven, maar er staat altijd weer een nieuw feestnummer klaar. Door de snelle mandoline waan je je soms in een western, een spaghettiwestern. Dan heeft een drinklied weer het ritme van een walsje of gaat de banjo er met solo’s vandoor. Suck City geniet van deze toffe act.

En dan moeten The Gecko Brothers nog komen. De Bredase rawk ’n roll band vindt het zichtbaar leuk om de avond af te sluiten, al is De Boulevard een stuk leger dan de vrijwel volle bak die het eerst was. Geen probleem, dan is er meer ruimte voor een ruigere dansvloer die vanaf ‘Devil Inside’ meteen mee is met de Gecko’s. Verder is het niet moeilijk doen, in Motörhead modus en gaan van ‘Give That Bitch A Beer’ tot ‘Orang Outang Boogie’ en ‘Stuck In Suckcity’. Biertje? Doe meteen ook maar zo’n gloeiendhete frikandel.

Gezien: Frikantival met Batenburg Hellbillie, Carrie Nation and the Speakeasy, The Gecko Brothers. De Boulevard, zaterdag 18 juli 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda