Rauw Hees Teder on the beach met violen en akoestische gitaren Rauw Hees Teder on the beach met violen en akoestische gitaren

Uitstapje naar Belcrum Beach

, Tekst & foto's: Daniël Hereijgers

Rauw Hees Teder on the beach met violen en akoestische gitaren

Uitstapje naar Belcrum Beach

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Rauw Hees Teder maakte net als vorig jaar een uitstapje naar stadstrand Belcrum Beach. Op een zonnige, warme zaterdagmiddag 18 juli traden BB en Van Berlo en Moonlit Minstrels aan. De zweterige house-, R&B- en hiphopbeats van ‘Vieze Anita’s Zomerparadijs’ bij Pier 15, er vlak naast, waren nauwelijks te horen want de speakers richting het publiek stonden precies goed en op een passend volume. Daniël Hereijgers zocht het strand op.

BB en Van Berlo, dat is duo Rik van Berlo op gitaar en Birgit Bettina van Waardenburg op verschillende fluiten, mondharmonica, viool én trompet. Al vijftien jaar zijn ze beste vrienden, nadat ze ook kort vriendje en vriendinnetje waren. In die tijd zongen ze, op de scooter en dat liedje spelen ze vanmiddag voor het eerst in het openbaar: een vrolijk a capella surfliedje met claps. Samen putten ze uit een diepe bron traditionals, folkliedjes uit de 19e, begin 20e eeuw die vooral mondeling zijn doorgegeven en vaak geschreven zijn door onbekende componisten. Zoals ‘Lily Of The West’ of ‘The Wayfaring Stranger’ waaraan BB en Van Berlo een eigen draai geeft, lichter en sneller. De set is ontspannen en creatief, BB heeft haast bij elk nummer een ander instrument, tot aan de gitaar van Van Berlo toe, die deze gewillig eventjes afstaat. Bij het laatste nummer hanteert van Waardenburgs man Peter Scheffer (drummer bij Vagabound en Soliton) de kleine egg shaker voor ‘Dumb Ways To Die’, een van de favorieten van Birgit Bettina.

Moonlit Minstrels is vandaag eerder ‘sunlight minstrels’, in zomerse strandkleren. We zien Eddy Stooker op gitaar en zang in korte broek en Léonie Leijdekkers op zang en viool in een zomers jurkje. Het duo maakt sinds 2009 samen muziek, covers en eigen werk met een sterke pop en folk invloed en traditionals. Om te beginnen met Mathilde Santings ‘Beautiful People’ tot later Paul Simon en zelfs een eigen versie van Velvet Undergrounds ‘What Goes On’, Moonlit Minstrels heeft een brede voorkeur te bieden vandaag. De traditionals zijn wat moeilijker te plaatsen, al zal een echte kenner ze vast herkend hebben. De samenzang en interactie is harmonieus, de nummers worden tegen het slot langgerekter, met solo’s van Stooker en een lange versie van Anne Briggs 'You Go Your Way', een favoriet van Leijdekkers waarna ze, glimlachend, “zelf zo ook naar bed zou kunnen.”  

BB en Van Berlo zijn vrijdag alweer te zien: op ‘Summer Of 66’ bij Lot 66. Moonlit Minstrels kun je zondag 26 juli zijn bij Bagels & Beans vanaf half elf ’s morgens.

Gezien: Rauw Hees Teder met BB en Van Berlo, Moonlit Minstrels. Belcrum Beach, zaterdag 18 juli 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda