Curated brengt muziekliefhebbers dichter bij elkaar Curated brengt muziekliefhebbers dichter bij elkaar

Nathan Ball tour eind augustus van start

, Interview: Chantal van Strien

Curated brengt muziekliefhebbers dichter bij elkaar

Nathan Ball tour eind augustus van start

Interview: Chantal van Strien ,

Inspirerende muziekavonden met een intieme sfeer, dat kenmerkt Curated. Gepassioneerde artiesten binnen het folk/indie/alternative genre stellen zich op ongewone locaties voor aan muziekliefhebbers. Huiskamers, kerken en koffietentjes, zolang het aansluit bij de muzikant kan alles. De muziek is voor het publiek vaak vrij onbekend, maar door de interactie tijdens het optreden leer je de artiest al snel kennen. Door onder andere de frustratie voor de grote afstand die tegenwoordig heerst tussen een artiest en zijn publiek begon Joep van Leijsen met het organiseren van intieme gigs. Curated was geboren. Optredens van Inlakech, Luke Concannon & Jimmy Davis, Adam Barnes en Port of Call volgden al snel. We spraken met Joep over Curated.

In november 2011 vloog Joep van Leijsen naar Londen voor een optreden van Nizlopi op de reünie van de befaamde muziekavond The Kashmir Klub. Hij zag daar een hoop, voor hem, onbekende artiesten. Het viel hem op dat iedereen in de zaal erg open stond, open voor elkaar én voor de muziek. Er werd aandachtig geluisterd en er heerste een indrukwekkend goede sfeer op een prachtige locatie, the Union Chapel. "Dit moeten we ook in Nederland hebben!" dacht hij toen al. Een tijd later startte Joep de Facebook groep ‘toffe concerten & hippe festivals’ uit pure noodzaak om zijn vrienden te informeren over concerten en zo mee te krijgen naar optredens. Langzaam werd de groep gevuld met meer en meer muziekliefhebbers en ontstaan er zelfs relaties en samenwerkingen. "Ik merk dat veel mensen vaak niet weten wanneer er leuke concerten zijn. Daar komt nog eens bij dat er regelmatig niemand meewil. Daar moet verandering in komen."

Joep begon daarnaast met het aanspreken van artiesten om te vragen hoe alles nou precies in z’n werk gaat. Na het hosten van een huiskamerconcert van Mann Friday ontstond even later het eerste, echte evenement. Het Tilburgse Inlakech in de Avenue. Eindelijk een band die hij goed genoeg vond, een toffe locatie én een Facebook groep vol liefhebbers om uit te nodigen. Na wat tegenslagen en slapeloze nachten werd de eerste gig een succes met 130 bezoekers die de Avenue verlieten met een lach op hun gezicht.

Curated cureert muziek. Joep irriteert zich aan het feit dat iedereen de media volgt en dat dit de enige muziek is wat de grote menigte meekrijgt. Artiesten passen hun muziek aan omdat ze weten dat het dan misschien wel op de radio gedraaid wordt. Sommige muzikanten krijgen veel exposure, terwijl andere beter kunnen zijn in het bespelen van instrumenten of het schrijven van nummers en geen kans krijgen om zich aan het grote publiek te laten zien. Naast de intieme gigs is Curated een muziekplatform met een blog waar deze kwalitatief goede muzikanten uitgelicht worden, voornamelijk met live filmpjes en akoestische sessies.

Creatief omgaan met artiesten
Door een connectie met de muzikant te creëren, kun je een optreden heel tof vinden, ook al is het niet jouw favoriete muziek. Een leuke, inspirerende avond is het uitgangspunt van Curated. "Ik denk als een artiest de kans krijgt om te connecten met zijn publiek, je dan pas fans kunt winnen. Dat doe je niet door arrogant van het podium af te lopen. Bij een Curated gig is er na het optreden ook de gelegenheid om even een gesprekje aan te gaan met de artiest. Creatief omgaan met artiesten op een aparte locatie zorgt ervoor dat het publiek zich ook meer open stelt naar elkaar. Ik heb gemerkt dat mijn bezoekers naast hun liefde voor muziek ook veel andere dingen met elkaar gemeen hebben. Curated is ontstaan uit mijn passie voor muziek, de wil om mensen te verbinden, verschillende irritaties en het vertrouwen dat dingen ook op een andere manier ingevuld kunnen worden. Ik ben niet bezig met geld verdienen, ik wil gewoon een mooie avond weg zetten, artiesten helpen en het publiek met een blij gezicht weg zien gaan. Ik heb nu al zo onwijs veel geleerd en ontzettend veel interessante mensen leren kennen. Hoeveel tijd en geld het me kost maakt niet zoveel uit, zolang ik er plezier en energie uit haal."

The Intermission Project en Little Comets staan hoog in het verlanglijstje van Curated om mee samen te werken. Maar eerst komt er eind augustus een tour aan met de Engelse Nathan Ball en zijn band. Joep vindt het belangrijk dat de locaties van de optredens ook echt bij de artiest zelf passen. Een strandtent in Scheveningen past perfect in het surf straatje van Nathan Ball, en zal dan ook een van de locaties worden. Verder zal de Australische singer-songwriter Ziggy Alberts mee gaan voor wat support acts. Net als bij de voorgaande Curated optredens wordt alles gefilmd en vervolgens als documentaire online gepubliceerd. Later dit jaar komen er nog een aantal optredens aan van de Belgische band Byron Bay, die eerder dit jaar op het Ik Zie U Graag Festival in Mezz speelde.

Joep heeft genoeg ideeën voor de toekomst. Wel moet duidelijk zijn dat Curated meer is dan alleen maar singer-songwriters. Maar wat is nou het ideale Curated evenement? "Ik hoop ooit een festivalletje te organiseren waarbij de mensen écht uit hun leven worden getrokken. Een bosrijke omgeving met een meertje, kasteeltje of boerderij. Klein en intiem voor een man of 500 waarbij het hele terrein als het ware het podium is. De line-up is onbekend en artiesten en bezoekers staan letterlijk en figuurlijk dichtbij elkaar. Het ene moment kijk je naar een set op een podium, vervolgens speelt diezelfde artiest een akoestische set in een bootje op het meer of bij een kampvuur. De keuzestress die nu heerst op festivals wordt weggenomen omdat er simpelweg geen programma is. Samenzijn staat centraal. Geen flauw idee of het gaat werken, maar het is iets wat ik in mijn hoofd heb en naartoe wil proberen te werken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda