#BB15: Fiction Plane is een sympathieke afsluiter van de zondag #BB15: Fiction Plane is een sympathieke afsluiter van de zondag

, Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Debbie Schoone

#BB15: Fiction Plane is een sympathieke afsluiter van de zondag

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Debbie Schoone ,

Hij was verliefd op twee zusjes, maar heeft nog steeds niet gekozen. 'Two Sisters' was de grootste hit van Fiction Plane in Nederland, al in 2007. Single 'Where Do We Go From Here' kwam eergisteren uit via Yahoo! en kreeg als onderschrift "Joe Sumner happens to be the son of iconic rocker Sting, and he looks and sounds just like his dad." Iets wat de band zelf ook wat fantasieloos vindt, maar kiest toch voor die vernoeming en neemt ook die reputatie mee op tour.

HET CONCERT:
Fiction Plane, Amstel Podium, zondag 20 september 2015

DE ACT
Goed, zanger en bassist Joe Sumner is dus de zoon van Sting. Hij vormt samen met gitarist Seton Daunt en drummer Pete Wilhoit Fiction Plane. Wat weer een anagram lijkt of blijkt te zijn van Infant Police, als in 'kinderen van The Police'. De band bracht sinds 2003 zes albums uit, hoewel 'Mondo Lumina' officieel nog moet verschijnen. Deze korte tour speelt de Nederlander Okke Punt gitaar mee. Sumner speelt ook een aardige partij op de basgitaar, die net iets harder afgesteld lijkt dan de andere instrumenten. Hij draagt de show en doet dat op een sympathieke manier. Fiction Plane heeft een fanbase in Nederland en de lange man leerde er wat Nederlands voor. De podiumpresentatie is wat statig, op Sumner na. Single 'Where Do We Go From Here' is alvast een vloeiend, vriendelijk middle of the road nummer waarmee het prima een festival als Breda Barst afsluiten is, en al bekend bij de fans.

HET PUBLIEK
Fans op de voorste rijen, daarachter is het ook aardig druk al lijkt het Valkenberg de hele dag al een stuk leger dan vorig jaar. Zou dat dan toch met de afsluiting van het nieuwe station te maken hebben waardoor de NS in plaats daarvan treinen extra bussen inzet dit weekend? Fiction Plane is voor alle leeftijden en toegankelijk, meezingen wil nog niet echt, maar al bij het begin van 'Two Sisters' gaat het veld mee. De hit zit dan ook slim als eennalaatste in de set verstopt. Zo sympathiek als de act, zo sympathiek is het publiek.

HET MOMENT
'Two Sisters' komt voor velen als een feest der herkenning, mooi om te zien hoe een kleine radiohit acht jaar na dato blijft doorwerken. Maar er is meer: Sumner klinkt licht onzeker als hij zijn bas verruilt voor een akoestische gitaar, wat je niet verwacht van een muzikant met ervaring, is aandoenlijk en grappig als hij 'No One But You' zingt voor zijn vrouw en op de ukelele speelt. De band zet net zo makkelijk een Kings Of Leon rocknummer weg of pakt er stevige funk bij, Sumner speelt de bas natuurlijk.

KORTOM
Fiction Plane is een act die je niet snel verwacht als headliner op een 20-jarig jubileum van een festival als Breda Barst en pakt toch prima uit. De band heeft niks te bewijzen en veel te winnen. Daarom een aparte en toch goed gekozen afsluiter. Zoals Barst geregeld uitblinkt in eigenwijze keuzes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda