Ik Zie U Graag: Dans Dans in overvolle Kleine Zaal

Psychedelica heeft de overhand deze avond

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Daniël Hereijgers, André Joosse ,

Psychedelica, folk en bier: dat was de tweede dag van Ik Zie U Graag, hét Belgische festival van Nederland. Onder andere optredens van Birds That Change Colour, Dans Dans en YAWNS kwamen op zaterdag 25 april voorbij.

De avond begint met Birds That Change Colour in de Kleine Zaal. Na een ietwat rommelige start, waarbij nog niet helemaal duidelijk wordt wat voor muziek ze werkelijk maakt, herpakt de band zich. De band ontspant zich, beweegt mee op hun muziek en houdt een goede interactie met het publiek. Naomi Sijmons, ook wel bekend als Reena Riot, en Koen Kohlbacher verzorgen deze avond de zang. Samen met de band brengen ze het publiek terug naar de natuur met hun folkmuziek. Het hoofd van drummer Dave Schroyen, ook bekend van de bands Evil Superstars en Millionaire, verkleurt steeds meer van de inspanning, maar ondanks dat blijft er een grote glimlach op zijn gezicht. Ook Naomi blijft lachen. De band vermaakt zich prima en ook het publiek heeft het zichtbaar naar zijn zin. Iedereen danst en beweegt mee op de muziek en geeft hen een groot applaus.

Na BRNS in de Jupiler Zaal is het tijd voor Dans Dans. Al vanaf het begin is de Kleine Zaal bomvol overvol en valt er nauwelijks meer te bewegen. Je kan zien dat Bert Dockx, ook bekend als de frontman van Flying Horseman, Steven Cassiers (Dez Mona) en Fred Lyenn (Lyenn en Mark Lanegan) in trek zijn bij het publiek. Dat ze gewend zijn aan het podium is al snel duidelijk. Een feilloos optreden is het, waarbij jazz en blues worden gecombineerd met psychedelische klanken. De aandacht van het publiek verzwakt geen moment en ook de band zelf blijft uiterst geconcentreerd. Dat ze slechts drie kwartier hebben om te spelen, deert de band niet. Hoewel het al 23:00 uur geweest is, maken ze hun set nog even af. Het publiek lijkt dit niet eens door te hebben en blijft gebiologeerd kijken naar de drie mannen, die met hun muzikaal talent Breda opnieuw weten te veroveren.

Als The Van Jets het hoofdpodium van de Jupiler Zaal verlaten, is het de beurt aan YAWNS om de avond af te sluiten op het zijpodium. De zaal bleef blijft half gevuld voor de band uit Grobbendonk die naar eigen zeggen lo-fi space pop maakt. Energieke melodieën worden afgewisseld met een enigszins eentonige zang. De Belgische neopsychedelica valt dan ook niet door iedereen te waarderen en een deel van het publiek houdt het na een paar nummers voor gezien. Het deel dat wel blijft staan, danst de hele show en laat zich meeslepen in de zweverige klanken. Als ze de bandleden na iets meer dan een half uur het podium verlaten, kijken ze voldaan nog even de zaal in. Dat een deel van het publiek is weggelopen, deert hen niet.

Gezien: Ik Zie U Graag: Birds That Change Colour, Dans Dans en YAWNS. Mezz, zaterdag 25 april 2015.