Ik Zie U Graag: BRNS warmt Jupiler Zaal op Ik Zie U Graag: BRNS warmt Jupiler Zaal op

Dankbaar Byron Bay, The Van Jets stelen de show

, Tekst: Chantal van Strien, foto's: André Joosse, Daniël Hereijgers

Ik Zie U Graag: BRNS warmt Jupiler Zaal op

Dankbaar Byron Bay, The Van Jets stelen de show

Tekst: Chantal van Strien, foto's: André Joosse, Daniël Hereijgers ,

Ik Zie U Graag, het Belgische popfestival waar het talent van onze zuiderburen zich drie dagen laat horen in Mezz. De zaterdag was goed gevuld met optredens van onder andere BRNS, Byron Bay en The Van Jets.

Het eerste optreden van de avond in de Jupiler Zaal komt van het Brusselse BRNS, spreek uit als ‘Brains’. Het publiek moet nog opwarmen en staat afwachtend toe te kijken wat er gebeurt, meegeklapt wordt er nog niet. De indie rockers benutten slechts een deel van het podium en staan knusjes in het midden opgesteld. De drummer, Tim "Clijsters" Philippe. die de leadzang voor zijn rekening neemt, verdient bewondering voor hoe hij zijn opzwepende gedrum met zijn zang combineert. De bandleden experimenteren met een hoop verschillende instrumenten. Een schroevendraaier wordt erbij gepakt om over een gitaar te raggen, of de gekleurde belletjes en xylofoon van toetsenist César Laloux en synthesizers zorgen voor een avontuurlijke, elektronische sound. BRNS begint één nummer zelfs met vier melodica’s. De melodieën lijken tegendraads te zijn en de ritmes niet af, waardoor BRNS in het straatje van Alt-J valt. Door deze diversiteit blijft de sound pakkend. De Franstalige zanger oefent tussen de nummers door voorzichtig zijn Nederlands wat zorgt voor gelach in het publiek. Na het dansbare ‘Mexico’ is de zaal overtuigd.

Direct na BRNS is het de beurt aan Byron Bay. Ze spelen na hun optreden van vorig jaar op Ik Zie U Graag, voor de tweede keer op het kleinere zijpodium in de Jupiler Zaal. Het publiek hoeft zich na BRNS maar een kwartslag te draaien, toch blijft de zaal nog maar voor de helft gevuld. Byron Bay verdient meer dan dat. Dankbaar om weer terug te zijn in Breda delen ze hun zoete folk-pop nummers met het publiek. Een groot contrast met BRNS omdat Byron Bay geen speciale effecten gebruikt en simpel hun muziek overbrengt met de gebruikelijke instrumenten. Tijdens het spelen van hun tweede single ‘Run For Gold’ is er de mogelijkheid om de single opgestuurd te krijgen na het invullen van je e-mailadres, leuk. Zanger Tom Verstappen weet zijn stem zuiver te gebruiken. Vooral tijdens het spelen van de eerste single ‘God Only Knows’ lijkt het net alsof we naar een opgenomen versie luisteren. Nog een cover van Josh Ritter’s ‘Girl In War’ en het meeste repertoire is er na een half uurtje wel doorheen. Een mooi en simpel optreden van de jonge band uit Gent.  

Het volgende optreden in de Grote Zaal is een van de headliners van Ik Zie U Graag 2015. The Van Jets keren terug, mét nieuwe pakjes (zie ons interview). Beginnend met ‘Welcome To Strange Paradise’, de titel van het net uitgekomen album, lijkt het alsof we naar het begin van een theatervoorstelling aan het kijken zijn. Rook en schaduwen vullen het podium. Frontman Johannes Verschaeve is een geboren entertainer waardoor het een boeiend optreden blijft om naar te kijken. Tussendoor wat droge humor en de sfeer is gezet. Muzikaal zijn The Van Jets ook strak. Ze weten hun live performance vol zelfvertrouwen over te brengen op het publiek. Johannes kruipt zelfs even in het publiek, op de mengpanelen in het middel van de zaal, waarna hij springend als een kikker weer terug op het podium verschijnt. De oudere nummers, zoals ‘The Future’ en ‘Danger Zone’, zijn zichtbaar wat bekender bij het publiek. Toch is ook het verschil te horen tussen voorgaande albums en het nieuwe album. The Van Jets zijn gegroeid en hebben steeds meer een eigen geluid ontwikkeld. Als het optreden afgelopen lijkt te zijn, schreeuwt het publiek om meer. De band betreedt nog even het podium voor een toegift en laat vervolgens het publiek voldaan achter.

Gezien: Ik Zie U Graag: BRNS, Byron Bay en The Van Jets. Mezz, zaterdag 25 april 2015.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda