Enthousiaste eerste dag Ik Zie U Graag in Mezz Enthousiaste eerste dag Ik Zie U Graag in Mezz

Kleine Zaal volgeladen voor The Sedan Vault

, Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Francois de Jonge, Magnus Gommers

Enthousiaste eerste dag Ik Zie U Graag in Mezz

Kleine Zaal volgeladen voor The Sedan Vault

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Francois de Jonge, Magnus Gommers ,

Het Belgische festival Ik Zie U Graag is weer geland in Breda. Mezz staat voor drie dagen in het teken van Belgische muziek. Op vrijdag 24 april stonden onder andere Gabriel Rios, The Sedan Vault en Hydrogen Sea in ons poppodium.

De avond begint met Hydrogen Sea in de kleine zaal. Dit duo, bekend om hun dreampop, bestaat uit twee uitersten: de ingetogen, ietwat bescheiden Birsen Uçar op zang en de uitbundige PJ Seaux. Hoewel ze beiden heel verschillend zijn, vullen ze elkaar goed aan op het podium. Tijdens de liedjes kijken ze vaak, een beetje dromerig, naar elkaar, wat goed bij de muziek past. PJ lacht de hele tijd en lijkt zich prima te vermaken als hij effecten met elkaar mixt. Hij gaat volledig op in zijn muziek, kijkt geconcentreerd naar zijn laptop en staat geen minuut stil. Ook Birsen leeft zich helemaal in. Als ze haar ogen niet gesloten heeft, kijkt ze dromerig voor zich uit. De zuivere stem vult de kleine zaal, die al snel helemaal vol staat. Het publiek beweegt mee op de muziek en velen kijken met een glimlach op hun gezicht naar de uitbundige PJ. Tussen hun eigen nummers door doen ze ook nog een cover van Portishead, ‘Wandering Star’, die ook op hun site te beluisteren is. De hele show ligt een gitaar onaangeraakt op het podium. Tijdens het laatste nummer pakt PJ hem op, waarop het publiek blij reageert. Hij speelt een aantal noten, die worden opgenomen met de laptop. Als de melodie verder gaat, terwijl hij zelf niet meer speelt kijken enkelen verrast op. Hierop reageert PJ met een lach. Hydrogen Sea is een goede opener voor de eerste dag van het Ik Zie U Graag festival.

Na Raketkanon in de Grote Zaal (zie het verslag van Daniël) is het tijd voor The Sedan Vault in de Kleine Zaal. Daar aangekomen is de zaal al bomvol. Iedereen staat dicht op elkaar om deze band te kunnen zien optreden. De verschillende stijlen en invloeden zijn duidelijk hoorbaar tijdens de show. De tempowisselingen in de nummers doen denken aan onder andere All Time Low en Radiohead. Wat niet gek is, want het laatste album ‘Minutes To Midnight’ is immers geproduceerd door Richard Woodcraft, bekend van onder andere producties van Arctic Monkeys en Radiohead. De drie broers Meeuwis hebben veel energie en springen dan ook over het podium. Ondertussen staat er een rij om de zaal binnen te komen, waardoor velen de show vanuit de deuropening of zelfs door het raam moeten zien. Als de zanger op het podium klimt om een biertje te drinken wordt het publiek alleen maar enthousiaster. Het publiek beloont de energievolle show met een luid applaus in de overvolle zaal.

Na The Sedan Vault gaan we snel naar de Grote Zaal voor Gabriel Rios. De grote zaal staat ondertussen ook al vol en de soundcheck van Stadt is nog aan de gang. Als de lichten uit gaan, valt er een stilte in de zaal. Gabriel Rios betreedt het podium met zijn gitaar en begint aan zijn show. De loepzuivere stem klinkt door de zaal en af en toe is er enthousiast gejuich. Tijdens het tweede nummer komt een lange man het podium op en pakt de contrabas op. De contrabas dient zowel voor de bas als de drum. De band is pas compleet als ook de celliste het podium betreedt. Ondanks dat de band puur uit deze drie instrumenten bestaat, lijkt het compleet. Zoals Rios zelf ook vertelt: zijn nieuwste plaat is in deze setting opgenomen en het is voor hem logisch dat de tour dat ook is. Zoveel mogelijk weglaten voor een maximaal resultaat. Niemand die drums of een ander instrument zal missen tijdens dit optreden. De intieme sfeer van het concert raakt het publiek en velen kijken dan ook een beetje boos als ze iemand door de nummers heen horen praten. Rios heeft ook in het begin van de set al voorzichtig verzocht om vooral naar de bar ernaast te vertrekken als je zo nodig wilt praten, voor iedereen wel zo leuk. De zaal kijkt dan ook rustig toe hoe de Puerto Ricaan geniet van het optreden. Er verschijnt regelmatig een grote glimlach op het uiterst geconcentreerde gezicht van Gabriel. Een goede afsluiter voor de Grote Zaal.

Gezien: Ik Zie U Graag: Hydrogen Sea, The Sedan Vault en Gabriel Rios. Mezz, vrijdag 24 april 2014.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda