Record Store Day ’15: Navarone en Orgel Vreten buiten bij Velvet, broeder Dieleman binnen bij Grey

Om 3 voor 12 de aftrap van een dag met rock, Zeeuwse folk en orgelrock

Tekst & foto's: Annick de Wit ,

Zaterdag 18 april was het Record Store Day, ook in Breda. Hier deden vijf platenwinkels aan mee: Green-vinyl.com, Grey, Roots Mail Music, Tunes Ville en Velvet Music Breda. 3voor12/Breda was er bij, in dit artikel lees je wat Annick de Wit heeft gezien.

"Is het twaalf uur of drie voor twaalf?", vraagt Navarone om klokslag twaalf uur buiten voor Velvet wanneer de bandleden hun gitaren gereed hebben. Ze spelen unplugged waardoor er een intiem sfeertje ontstaat. De toevallige toeschouwers en niet-toevallige toeschouwers hebben allen een glimlach op hun gezicht. De zon schijnt, er klinkt stevige akoestische muziek en ze mogen meezingen. Drummer Robin van Assen lijkt zijn drumstel niet te missen. Hij springt af en toe onverwachts op om met zijn schoenen de taak van de ontbrekende drums over te nemen. Het was misschien niet de ultieme rock die sommigen hadden verwacht van Navarone, maar zeker een geslaagde show.

Broeder Dieleman heeft rond half twee Grey weten te vullen met wat Bredanaars, kleine kindjes maar voornamelijk Zeeuwen. Tonnie Dieleman is jarig op deze Record Store Day, en beloond zal hij worden door de eigenaren van Grey: het speciaal bier staat koud! De bandleden maken meteen duidelijk dat er vaak geïmproviseerd wordt, toch komen ze niet rommelig over. Met het introduceren van een kinderliedje krijgen de kindjes glimlachjes op hun gezichten. Toch kan het voor Bredase kinderen misschien niet zijn wat ze verwachtten, het liedje is, net als de rest van de setlist, Zeeuws-Vlaamse folk met af en toe een grimmig randje. Maar samen met broeder Dieleman stampen ze, ietwat ongeduldig, mee op de muziek. Broeder Dieleman bracht voor deze Record Store Day een speciale, gedeelde 7” plaat uit met niemand minder dan Bonnie ‘Prince’ Billy, in een oplage van 2000.

Drie kwartier te laat staat de set van Orgel Vreten aan het eind van de middag eindelijk klaar voor Velvet. Zoals Thijs Schrijnemakers mooi verwoordt: “Wij gaan u alsnog voorzien van prachtige muziek aan het einde van uw winkeldag.“ Het is allemaal wat gehaast en onrustig, er passeren nonchalant twee auto’s tussen Orgel Vreten en het publiek door. Orgelrock kan de stoelen, voeten en de orgeltjes van Orgel Vreten zelf niet stil laten staan. Rond kwart over zes is de pret dan toch echt gedaan bij Velvet. Het publiek heeft honger gekregen van het korte, maar krachtige optreden van Orgel Vreten en gaat naar huis.

Meer foto's van Navarone of Orgel Vreten zien? Check ons uitgebreide fotoverslag bij Velvet Music Breda.