POBparade '15: Disco In The Disco rockt ‘mini Popronde’ in Vulling

Met Anti D’s gebroken bas, Trip To Dover en in de Speeltuin Praise The Hero

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Wij van 3voor12/Breda verbonden onze naam aan het podium in Vulling voor deze negentiende POBparade. Waarom? Omdat we dat leuk vinden! Eerste Paasdag begon al vroeg met No More Jack uit Oosterhout om 19:00 uur (helaas moeten overslaan) gevolgd door The Anti Ds uit Groningen, Trip To Dover en Bredase electropunkers Disco In The Disco. Jonge, vernieuwende acts, een soort Popronde meets POBparade dus. The Daisy Players draaiden tussendoor en tot sluitingstijd de boel lekker aan elkaar. We haalden ook nog een afzakkertje bij de Speeltuin: Praise The Hero.

The Anti-D’s komen helemaal uit Groningen gereden; gezien en opgepikt door POB’s Herman Sibon tijdens Eurosonic/Noorderslag en een bevriende band van No More Jack. Ze treden regelmatig samen op, zoals op de EP-release van No More Jack in Oosterhout in november. The Anti-D’s haalt inspiratie uit de Britse muziek scene van vlak voor begin jaren negentig, dus net voor de Britpop invasie en doet zijn best om niet te veel als Arctic Monkeys te klinken, een vergelijking waar het viertal wel klaar mee is. Maar toch, het valt moeilijk te omzeilen met de stem van zanger Martin van Loon, hoewel de band inderdaad zijn best doet iets rauwer te klinken. Zo rauw zelfs dat bassist Jan Bresters zijn bass op de grond gooit aan het slot en daarbij de kop half afbreekt. Tot zijn eigen schrik… Ondertussen hoorden we prima indierock songs over meisjes, anti-hipsters op tv bij De Beste Singer Songwriter en een serieus geladen, uitgeslepen song ‘Down’.

Trip To Dover is altijd graag in Breda. We zagen het Eindhovense stel al regelmatig in de stad, bijvoorbeeld op Record Store Day, de Popronde en Breda Barst. Ook vandaag stellen Olga en Johannes niet teleur met hun eigen dansbare geluid van synthesizers en gitaar en bovenal: een tomeloos enthousiasme. Het duo speelde gisteren voor een vol Paradiso in Amsterdam tijdens het 30x20 festival en staat nu in een veel kleiner, maar ook gezellig druk, Vulling. Het is nog de tijd om EP ‘Kiss Fight Dance’ voor te stellen en singles 'Monochrome’ verwordt tot een voorzichtige meezinger. Uitschieter is het zeer persoonlijke ‘In This Rain’, vooral door de uitleg van Olga dat het een song is over verliezen en tegelijkertijd blijven dansen en zingen in de regen. Voor de liefhebber: Trip To Dover gaat op tour in Nederland, Zwitserland en Duitsland en speelt 30 augustus op Popelucht in Etten-Leur.

“Ik had vroeger een fietsslot van de Aldi en daar zat zo’n sleutel bij met een lampje en die droeg ik rond mijn nek. Daarmee scheen ik dan en was ik bijvoorbeeld ‘Disco In The Kitchen’…”, aldus Christiaan Overal in ons interview uit 2013 over het ontstaan van Disco In The Disco. Bijna twee jaar later, in een overvolle Vulling, stikt het van zulke discolichtjes en is het… disco in de disco. Kaarslicht erbij voor nog meer ambiance en gaan zoals het ooit begon en nu nog is. Alleen staat Thijs Bruurs vandaag niet achter een tafel vol snufjes en knopjes maar bespeelt hij een synth gitaar. Wat nieuwe liedjes, maar ook knallers als ‘Manic D’, ‘Mazdaman’, ‘Je Doet Me’ en de cover van Devo’s ‘Mongoloid’ en afsluiter ‘Drunk Again’. Fijn, een feestafsluiter van de Eerste Paasdag in Vulling, gewoon vet party.

Nog snel even naar De Speeltuin voor een afzakkertje, daar speelt Praise The Hero uit Zundert. Een drietal dat punk maakt met gitaar, bas en drums, normale punk na de electropunk van daarnet in Vulling. Noem het party bluespunk met invloeden van Enter Shikari en Foo Fighters: bevlogen en vol energie met hier en daar een blues lijntje en party samples die zo uit een van de feestkroegen in de rest van de Visserstraat kunnen komen. De meerstemmige zang houdt het fris en je ziet dat de jongens het elkaar gunnen en duidelijk vrienden van elkaar zijn.