Release ‘The All Seeing Eye’ lekker beuken voor Revölvo fans

Totale onzin van Team Wasted met afgekeken gimmick

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Debbie Schoone ,

Revölvo presenteerde zondagmiddag 28 september het nieuwste album ‘The All Seeing Eye’ in de grote zaal van Mezz. Het was een viering van vijf jaar Revölvo, de release van tweede album ‘The All Seeing Eye’ én het afscheid van drummer Vince. Zondagmiddag van drie uur tot iets na half negen was er rock, Revölvo en punk met optredens van bevriende bands Cape, Cross+Eyed And Banished en Team Wasted. En zoals beloofd ging elke betalende bezoeker met de nieuwe cd naar huis. Er vloeiden geen traantjes, wel bier en zweet. Een feest voor band en fans. En een van de meest onzinnige 'afters' ooit.

Cape komt op het laatste moment Stealers vervangen, waardoor de diversiteit met bands uit andere delen van Nederland die Tank van Revölvo aankondigde dan misschien minder wordt, de Bredase rockers zijn gemotiveerd en staan er gewoon. Begonnen in 2000 als Cape Canaveral, een platencontract en flinke naamsbekendheid scorend in 2003, gestopt in 2006 als Cape en teruggekeerd in 2013 staat de band van Niels Schmitz, Chris Stadhouders en Reijer van Kasteren nu versterkt met Arthur van den Acker (o.a. Whyne) op het podium van Mezz. “Dat was alweer twintig kilo geleden,” grapt Schmitz. En waarschijnlijk ook een paar kinderen, voor het podium staat een rijtje kindjes naar een paar papa’s te kijken en zwaaien. De jaren negentig georiënteerde rock en grunge in languitgesponnen nummers raakt tegen het einde van de set wat te langgerekt, maar wat we horen, klinkt goed en stevig. En de spontaniteit spat er vooral bij drummer Stadhouders helemaal vanaf. Bassist Van den Acker speelt alsof hij altijd al in Cape zat.

Goed en stevig, dat geldt zeker ook voor Cross+Eyed And Banished (CAB), helemaal uit Lelystad. De zware southern rock gaat richting stoner met hier en daar wat rock ‘n’ roll. Het is een typisch Amerikaans georiënteerde ruige band, met baarden, petjes en zonnebrillen en een bassist in Revölvo shirt. CAB-zanger Jim Otten daagt het publiek uit mee te klappen en reageert bij uitblijven met “Proud motherfuckers eej?” Dat is niet ver van de waarheid, CAB krijgt te maken met een taai publiek dat echt niet zomaar meeklapt met onbekende rock. Bij bekende rock wèl, daarover zo meer. Dit zorgt ervoor dat ook het optreden van Cross+Eyed And Banished wat taai blijft. De band heeft er zelf duidelijk zin in, maar het publiek staat of buiten nog even de zon mee te pakken en te buurten, of met de armen over elkaar in Mezz.

Bij Revölvo is het publiek fors uitgebreid. Mezz zal toch zeker half tot driekwart vol zijn. En elke betalende bezoeker kan dus na het optreden het toegangskaartje inwisselen voor de nieuwe cd. In een dik uur stampt Revölvo als een echte headliner, op soms haast militaristische wijze. Zanger en bassist Dave geeft al vroeg in de set aan Vince te gaan missen, “als drummer dan hè?” Zoals bij elke albumpresentatie is het even wennen aan de nog onbekende nieuwe tracks. Al weet je dat bij de harde rock en metal van Revölvo de teksten meestal niet het moeilijkst zijn. Ze moeten immers meegebruld! Zoals bij nieuwelingen ‘Heads Will Roll’, ‘We Pay With Blood’ of de eigenzinnige Trust-cover ‘Antisocial’, die ook op het album staat. Jaap van Team Wasted en een fan verzorgen de refreinen op het podium bij deze cover. Voor het podium ontstaat al snel een moshpit. Op het podium zitten kleine meisjes in (bloemetjes)jurken met koptelefoons op. Wat verder opvalt, is dat het nieuwe werk meer variatie laat horen, maar wel altijd Revölvo blijft. Een vertrouwd geluid van beuken, overgave en grote-jongens-plezier. ‘Bukkake’ trekt al vroeg in de set de eerste oerkreten, ‘Boomstick’ en ‘Hellspawn Baby’ maken de pit in de toegift net wat feller en de hook van ‘Older Wiser Louder’ is en blijft moddervet. Na de allerlaatste noten klinkt nog een spontaan “Vincent bedankt!” uit de zaal, voor de drummer die naar Enschede vertrok. Binnenkort gaan we de cd eens goed beluisteren.

Tussen ‘We Like To Party’ van Venga Boys featuring Team Wasted, covers van ‘I’m Still Drinking’ en ‘Breaking The Law’ en eigen nummers ‘Pokemon’, ‘Alles Naar De Klote’ en iets over een soa-kut, verandert Team Wasted Mezz in een mum van tijd in een puinhoop van confetti, bier en zweet. Plastic gaat over de mengtafels. De fans van Revölvo doen er in de moshpit nog een tandje bij, aangevuurd door de strandballen die Team Wasted de zaal ingooit en trapt. Beetje afgekeken van Disco In The Disco op Breda Barst, jongens en meisje? Wat geeft het? Team Wasted in elk geval niks. Ok, de act met de opblaasbare stegosaurus is dan weer wel origineel. Het is een punk after party en een zooitje. Maar dan wel een grappig zooitje. Of zoals Bredaas bekendste dakloze werd geciteerd in Disco In The Disco’s ‘Meester Meester’: “Zo slecht… dat het goed is.”

Gezien: cd-release ‘The All Seeing Eye’ van Revölvo, met Cape, Cross+Eyed And Banished, Revölvo en Team Wasted. Mezz, zondag 28 september 2014.