Afwisselende en verrassende avond in Breda met zes singer- songwriters, deel 2

Deel 2 ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ in Mezz

Tekst & foto’s: Sanne van Hassel ,

Vrijdagavond 19 september stonden de zes finalisten van het tv-programma ‘De Beste Singer- Songwriter van Nederland’ met zijn allen op het podium in de Bredase Mezz. Tijdens deze tour, waarin de finalisten negen steden in Nederland aan doen, worden ze begeleid door een vaste band. Dit is deel 2 met Valentina Elèni, David Benjamin Boudestein en Stef Classens. En meer foto’s van duetten en de onverwachte finale.

Dit is het tweede deel van ons verslag, het gaat verder waar deel 1 ophield met Josephine Zwaan, Myriam West en Youri Lentjes.

Nu is het de beurt aan Valentina Elèni, die met haar spontane voorkomen en humor meteen het publiek in haar greep heeft. Zodra ze haar gitaar oppakt, is er echter meteen opperste concentratie te zien, dat is precies wat past bij de gevoelige nummers die ze speelt. Ook zij speelt alleen nummers die zij ten gehore bracht tijdens het tv-programma. ‘Duik’ speelt ze solo en ‘Klein Verdriet’ met band, want ze vindt het eigenlijk wel heel leuk om met al die jongens op te treden. Haar trotse vader staat vooraan en filmt alle nummers met zijn telefoon. Ook al vraagt Elèni of hij ‘m even weg wilt doen en gewoon wil genieten, blijft hij ermee in zijn handen staan. Een control freak, zoals ze hem zelf noemt. Of hij is gewoon trots en wil dit moment graag vastleggen. Dan is het weer tijd voor nog een verrassing. Jospehine Zwaan en Myriam West vergezellen Valentina Elèni op het podium en met zijn drieën zingen ze het nummer ‘Kleed Je Aan’, ijzersterk.

David Benjamin Boudestein is de vijfde singer- songwriter van de avond en ook hij heeft een behoorlijke dosis humor. Hij gaat direct in op wat het publiek zegt en daardoor merk je meteen dat hij zich ontzettend thuis voelt op het podium. Ook bij hem bestaat het merendeel van zijn set uit nummers die hij schreef en zong tijdens Giel Beelens zoektocht naar nieuw talent, dat zorgt voor veel herkenning. Net als eerder vanavond, roept ook Boudestein er weer iemand bij voor een duet. Dit keer zingt Josephine Zwaan mee met het nummer ‘In Time’. Zelf sluit de goedlachse Hagenees af met ‘Victoria’, een nummer dat hij schreef voor zijn moeder.

Dan is het tijd voor de winnaar van het tv-programma. Stef Classens begint samen met de band zijn set met het nummer ‘She Will Help You Out’, het catchy nummer wat hem de winst opleverde. Na vervolgens een nummer solo op gitaar te hebben gespeeld nodigt hij Valentina Elèni uit voor een duet. Hoewel Classens al wil beginnen met Ed Sheeran’s ‘I See Fire’, wil Elèni toch nog even een stukje zingen van de Eurovisie songfestivalhit van The Common Linnets. Samen zingen ze een kort stukje van ‘Calm After The Storm’, dan wagen ze zich aan ‘I See Fire’. Mooi om ook Elèni een Engelstalig nummer te horen zingen. Zij verlaat het podium weer en Youri Lentjes voegt zich bij Stef Classens. Tijdens de zoektocht schreef Lentjes een nummer voor Classens en nu spelen ze dat heel klein samen. Tot slot sluit Stef Classens af met zijn aankomende single ‘Safe And Sound’ en merk je meteen dat hij het beste uit zichzelf haalt als hij een band achter zich heeft staan. Klaar om te beginnen aan zijn eigen clubtour. Alle singer- songwriters verschijnen nog een keer op het podium en bedanken het publiek. Samen met de band ontvangen ze een daverend applaus.

Er heerst wat verwarring in de zaal omdat niemand echt weet of ze nou moeten wachten op een toegift of niet. De schermen in de zaal, met aankomende optredens in Mezz, gaan aan dus het zou afgelopen moeten zijn. Vertwijfeld beginnen de mensen te bewegen naar de uitgang, totdat de zes singer- songwriters ineens weer op het podium staan. Sterker, ze springen het podium af en komen de vloer op. Zonder versterking zingen ze samen een nummer van Crosby, Stills & Nash en sluiten hiermee het concert echt af.

Na een klein twee uur durend programma zit het concert er op en kunnen we spreken van een afwisselende, interessante en verrassende avond. Iedere singer- songwriter staat sterk op zichzelf, maar ook de duetten waren een mooie toevoeging aan het geheel. Hoewel de zoektocht natuurlijk maar één winnaar kent, was dat vanavond niet het geval. Elk kreeg even veel waardering en de zaal viel stil op de momenten dat het nodig was. Zo stil, dat alleen de vallende muntjes achter de bar nog te horen waren.