Afwisselende en verrassende avond in Breda met zes singer- songwriters, deel 1

Deel 1 ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ in Mezz

Tekst & foto’s: Sanne van Hassel ,

Vrijdagavond 19 september stonden de zes finalisten van het tv-programma ‘De Beste Singer- Songwriter van Nederland’ met zijn allen op het podium in de Bredase Mezz. Een zaal gevuld met mensen uit iedere leeftijdcategorie wachtte de nieuwste lading talenten met smart op. Tijdens deze tour, waarin de finalisten negen steden in Nederland aan doen, worden ze begeleid door een vaste band. Dit is deel 1 van 2 met Josephine Zwaan, Myriam West en Youri Lentjes.

Het eerste optreden van de avond is voor de Nederlandstalige artieste Josephine Zwaan. Zij trapt samen met de band af met ‘Zie Jij’, waarna ze een toelichting geeft hoe de rest van de avond er verder uit zal zien. Iedere singer- songwriter zal zelf eigen nummers spelen, maar er zouden ook nog leuke verassingen voorbij komen. Ze vervolgt haar set met ‘Morgen’ en begint dan alweer aan haar laatste eigen nummer. Dit nummer is haar auditienummer ‘Los Vast’, waarmee ze de jury overtuigde van haar deelname aan het programma. Hoewel het concert pas net is begonnen, is het tijdens dit laatste nummer, dat Zwaan alleen speelt op gitaar, doodstil in de zaal. Een mooie voorbode voor het vervolg.

Josephine Zwaan geeft het stokje door aan de tweede singer- songwriter van de avond: Myriam West. Ze begint met het nummer ‘Home’, dat een van haar meest gewaardeerde nummers is dat het tv-programma voortbracht. Ook West speelt hierna een nummer solo op gitaar, wat er voor zorgt dat er veel afwisseling is in de set. Tot slot speelt de uit Haarlem afkomstige zangeres het nummer ‘Land of Freedom’ van haar debuutplaat ‘From Now On’. Zelf geeft ze aan dat waarschijnlijk niemand dit nummer kent, toch leverde dit nummer haar eerder dit jaar wel de status ‘Radio 2 talent’ op. Die bescheidenheid siert haar dan ook. Youri Lentjes wordt het podium opgeroepen om samen met Myriam West een nummer van Tom Waits te spelen. Het wordt een mooie versie van ‘Come On Up To The House’ doordat zij beiden een rauw randje op hun stem hebben, wat ervoor zorgt dat het een krachtige cover wordt.

West verlaat het podium en Lentjes blijft alleen achter om vervolgens met de band af te trappen met ‘Sweet Lucinda’. Vervolgens speelt hij ‘Nobody’, het zogehete broertje van het daarop volgende nummer ‘Nowhere’, wat Lentjes solo speelt op piano. Hoewel hij bij dit nummer in de finale van de zoektocht groots uitpakte met strijkers en een bombastisch geluid, houdt Lentjes het nu weer klein zoals bij zijn auditie. Hierdoor gaat hij terug naar de basis, maar zorgt er op die manier juist voor dat het heel puur blijft. Het rauwe randje op zijn stem maakt zijn songs nog krachtiger, wat er toe leidt dat zijn nummers vaak sterk binnenkomen.

Lees ook deel 2 met Valentina Elèni, David Benjamin Boudestein, Stef Classens en meer duetten en samenzang.