Interview: Therapy? viert einde van de zomer op Breda Barst

Heel bijzondere versie van ‘Diane’ op komst

Interview: Daniël Hereijgers ,

Therapy? als afsluiter van Breda Barst, het werd met gejuich ontvangen. De Noord-Ierse powerrock band bestaat dit jaar 25 jaar en bracht heruitgaven uit van succesalbums ‘Troublegum’ en ‘Infernal Love’ uit de jaren negentig. Zanger/gitarist Andy Cairns, bassist Michael McKeegan en drummer Neil Cooper reizen voor een enkel optreden af naar Breda. Bassist Michael McKeegan vertelt over open minded Nederland, het laatste festival van de zomer en een wel heel bijzondere en niet te missen versie van ‘Diane’, volgend weekend in Breda.

Je hebt een Nederlandse vrouw en deze zomer zijn jullie al twee keer in Nederland geweest om op te treden, op Huntenpop en in Poppodium Volt in Sittard. Er is duidelijk een band, komen jullie hier graag?
“Mijn vrouw is Nederlandse inderdaad, we hebben er ook goede vrienden en trouwe fans. We voelen ons altijd zeer welkom. We hebben geluk dat de festivals ons uitnodigen. Ik vind het ook fijn dat jullie heel open minded zijn, niet enkel rock of punk of dance of indie. Voor een band als Therapy? is dat geweldig, wij zijn ook niet alleen metal of punk of pop. Nederlanders snappen snel wat we doen.”

Dit jaar hadden jullie in het Verenigd Koninkrijk een tour ter ere van twintig jaar ‘Troublegum’ en er waren heruitgaves van ‘Troublegum’ en ‘Infernal Love’, jullie twee grootste successen tot nu toe. Voor ‘Infernal Love’ hadden jullie een speciale show op het Sonisphere festival. Wat kunnen we in Breda verwachten?
“Die shows waren heel specifiek, op Breda Barst zal het waarschijnlijk een mix worden van die twee, met misschien wat nieuwe songs. Misschien zelfs een song die we nog nooit live hebben gespeeld. Het is het laatste festival van het seizoen voor ons, dus wie weet.”

Ik hoorde van een speciale gebeurtenis op Breda Barst, dat jullie ‘Diane’ met een groep cellisten gaan spelen. Wauw! Hebben jullie dat eerder gedaan?
“Nee, nog nooit, we hebben ‘Diane’ al een jaar of vijftien niet meer met een live cellist gespeeld. En nu gaan we naar het andere extreme: zoveel mogelijk cellisten. Het is een cool idee. Iets speciaals om de zomer mee te eindigen. Ze hebben zelfs een dirigent geregeld die het gaat arrangeren.”

Het optreden is een tussendoortje voor Andy? Hij heeft een akoestische solo tour in Engeland, tussen 10 en 26 september.
“De festivals waren al eerder dit jaar geboekt en toen Andy aan de akoestische shows begon, kwamen er steeds meer boekingen bij. We hebben geluk, want we zijn al lang bezig en kunnen veel doen. En verschillende dingen spelen, dat stimuleert enorm. Je doet geen dingen op de automatische piloot. Dat kan alleen als je zo lang bezig blijft.”

Als je zou moeten kiezen tussen spelen op grote festivals, maar dan ’s middags of het headlinen van kleinere festivals. Wat heeft dan jouw voorkeur?
“Je hebt een andere focus als je een headliner bent, mensen komen echt voor jou kijken. Allebei is goed, we hebben geweldige en slechte sets gespeeld ’s middags en andersom als headliner ook. Als ik egoïstisch mag zijn: ik zou kiezen voor headlining, het geluid en de show zijn precies zoals jij het wilt en voor de fans is het ook beter. Zij krijgen een betere, langere show met beter licht. Maar bijvoorbeeld veertig minuten spelen op Hellfest was ook cool, voor een enorm publiek. Je moet ze in veertig minuten vermaken. In Breda krijgen we geloof ik 75 minuten.”

Hou onthou je waar je bent als je tourt? Je komt op heel veel plaatsen.

“Voor ons is dat niet zo moeilijk omdat wij best een sociale band zijn. Ik ga er graag op uit om een beetje rond te lopen. Bijvoorbeeld als ik in Hamburg of Zweden of Nederland ben, we hebben altijd wel wat vrienden. Je kunt dat heel verwarrend maken voor jezelf, als je je opsluit in de gesloten luchtbel van je tourbus. “Waar ben ik? Wie ben ik?” hahaha! Misschien waren wij twintig jaar geleden wel even heel dichtbij dat gevoel. Je doet interviews bij de locatie (‘venue’ DH), eet op de locatie, doet nog een paar interviews op de locatie, hebt een meet & greet op de locatie, stapt in de bus en gaat naar de volgende locatie. Toen we jonger waren en meer feestten, bleven we wel vaker langer in de bus, met hoofdpijn. Nu ga ik veel meer naar buiten, bekijk wat van de stad. Dineer bij dat tentje waar ik over heb gelezen.”

Breda Barst is een gratis festival, met een publiek van alle leeftijden. Heb je een boodschap voor jongere mensen die Therapy? misschien nog niet kennen, zodat ze blijven voor jullie optreden?
“Ik heb geen catch phrase klaar, zo’n vibe hebben wij gewoon niet. We krijgen goede reacties van mensen die ons niet kennen. Ik zou zeggen: “Blijf open minded.” Hoop niet dat we dat ene liedje spelen… Als Therapy? nieuw voor je is, kom en ontdek ons. Zelfs als de teksten duister zijn en de muziek luid, het is bedoeld als feel-good. Het wordt sowieso een viering van het einde van de zomer. Wij gaan zeker genieten, dat staat vast."

Wat zijn jullie toekomstplannen? Jullie zijn het veertiende album aan het opnemen, dat komt later dit jaar uit? En jullie gaan weer touren in 2015?
“Het nieuwe album hoort aan het begin van volgend jaar uit te komen en dan gaan we  ook touren. We hebben elf nieuwe songs om live te spelen. Het is goed dat we ons niet hoeven te haasten voor Kerstmis, als al veel albums uitkomen, en we volgend jaar fris kunnen beginnen. Als we nieuwe songs spelen in Breda dan gaan we die waarschijnlijk niet hardop aankondigen, want zo’n band zijn we niet. Waarschijnlijk kondigen we ze alleen van binnen aan, haha!”

Cellisten gezocht!
Breda Barst laat weten dat de eerste cellisten zich al hebben aangemeld, maar dat er nog ruimte over is. Cellisten dienen minimaal niveau B muziekschool te hebben en in het bezit te zijn van een eigen cello. Aanmelden kan via publiciteit@bredabarst.nl