Derde Thrashbangers Night: vieze tering herrie en donkere thrash metal

Damage Inc. en Hammered brengen de zaal tot leven, Villainy eindigt de avond rauw en donker

Tekst: Kyki Vermaire ,

Zoals al werd aangekondigd: "Thrashbangers Night is terug, en hoe!" Met drie bands op de planken werd het gegarandeerd een avond die het publiek weg blies. Overdonderd door power, lyrics en duisterheid. "Maak je borst maar nat, zaterdag 13 september gaat de boeken in als 'de herrijzing van Thrashbangers Night'."

Damage Inc 
De Tilburgse band staat bekend om zijn energieke optredens. Damage Inc bestaat uit Melvin (gitaar/zang), Roman (gitaar), Ramon (bas) en Sven (drums) en komen, zoals Melvin zelf zegt, een potje tering herrie maken. Ook al is de zaal niet geheel gevuld, dat mag de pret zeker niet drukken. 
 
De eerste tonen worden direct hard ingezet en Melvin laat samen met Roman een goed gitaarspel horen. De zang is af en toe een beetje moeilijk te verstaan. Maar Melvin zingt lekker door en Damage Inc laat zien/horen dat zij goede muzikanten wanneer ze enkel instrumentaal spelen. De band sluit af met een cover van Metallica ‘Seek And Destroy’, maar dan in de versie van Damage Inc. Ook al zijn er betere covers van dit nummer, het blijft leuk en aanstekelijk. Om het optreden geheel Brabants af te sluiten: “Houdoe!” (en bedankt…)
 
Hammered
Deze Nederthrash-punk band (Brabant/Utrecht) bestaat uit Len Lepra (zang), Job (gitaar), Max (gitaar/backing vocals), Jelle (bas) en Jelmer (drums). Inmiddels zijn de fans voor Hammered gearriveerd, wat zorgt voor een groter publiek. 
 
Len draagt een masker en zodra hij dit op heeft wordt de sfeer in de zaal vergelijkbaar als bij een WWE wrestling event. Len die in het publiek springt, keihard door grunt en letterlijk weer terug het podium op rolt. Met nummers die gaan over Jezus Christus, keihard bonken en politiek getinte zaken gaat de band nèt niet over een grens. Ze laten vrienden meezingen en geven een aai over hun bol als ze klaar zijn. De mannelijkheid wordt in de strijd gegooid en hier en daar wordt er geslamd. Na een half uurtje vieze herrie sluit de band af met het nummer ‘Partij Van De Alcohol’. Ondanks hun hardheid, staat Hammered als een koning op het podium. 
 
Villainy 
Deze metalband met invloeden vanuit death, doom, htrash en black metal staat voor een donker en meeslepend optreden. Ze worden beschreven als onorthodox, donker en energiek. Begin dit jaar zijn debuutalbum ‘Villainy’ en EP ‘The View From My Ivory Tower’ uitgekomen. 
 
Villainy telt drie man te weten Reinier (gitaar/zang) Jeroen (bas) en Bram (drums). Maar vergis je niet! Dit drietal zorgt van het begin tot eind voor rauwe, 'zware' muziek. Zware melancholische riffs gevolgd door snelle strakke solo’s. Zoals de band werd aangekondigd, zo spelen ze. In combinatie met het licht straalt het trio duisternis uit. In verhouding wordt er meer instrumentaal gespeeld, maar de stem van Reinier is er een die hij van ons meer mag gebruiken. Toch missen we de zang nauwelijks. Het gitaarspel, een goede samenwerking en harde, strakke drums zorgen voor een goed optreden. 
 
Het verschil mag duidelijk zijn, de mannen klinken strak en volwassen. Een band die absoluut de moeite waard is. Respect voor de bandleden van Damaged Inc en Hammered die bleven en uit hun dak gingen op de demonische klanken van Villainy.
 
Gezien: Damage Inc, Hammered en Villainy op Thrashbangers Night. Mezz Kleine Zaal, zaterdag 13 september 2014.