Rusty Roots rockt en bluest in Mezz

Belgische band zonder poeha, met ervaring én humor

Tekst: Dominique Antonissen ,

Hoewel het erg druk is buiten bij Mezz Breda, is het veel te rustig in de kleine zaal. De paar mensen die er zijn lijken nieuwsgierig of verdwaald te zijn, niet doelbewust gekomen voor de Belgische band. Behalve dan de eigen achterban, die lawaai maakt voor een volle zaal. Eerlijk gezegd ook wel terecht, Rusty Roots boeit zowel muzikaal als qua performance.

Rusty Roots begint, begrijpelijk, wat later aan zijn optreden in Mezz Kleine Zaal. Ontzettend jammer voor de band, een gemiste kans voor het Bredase publiek. De vierkoppige band brengt liedjes die muzikaal fantastisch in elkaar zitten en de band weet zijn publiek te blijven boeien. De bandleden lijken het zelf overigens niet erg te vinden, ze hebben zichtbaar plezier op het podium. Het wordt hierdoor een wat intiemere setting, met een persoonlijke noot. Dit komt overigens ook doordat de band veel eigen fans in de zaal heeft en de producer van hun laatste album, Mario Goossens (de drummer van Triggerfinger), uitbundig zijn enthousiasme toont. Frontman Jan Bas checkt nog wel even of het overige publiek het ook naar zijn zin heeft: “Is het een beetje goed tot nu toe? Het volk dat er is dat blijft, dus dat is een goed teken hè...” En gelijk heeft hij. Aan humor hebben de mannen van Rusty Roots geen gebrek.

 

Met nummers als 'Let Her Down', 'Sidewalk' en 'Tell It Like It Is' komt het publiek in beweging. 'Sidewalk', van het vierde en laatste nieuwe album 'Your Host', heeft een lekker rauw en puur geluid. Hoewel de versterkers gewoon op het podium staan en niet in de wc zoals bij het opnemen van dit album, rockt het lekker en is het geluid goed uitgebalanceerd. Je kan merken dat de bandleden goed op elkaar zijn ingespeeld, er is een goede dynamiek en continue afstemming. De gitaarsolos van gitarist Bob Smets bestaan voornamelijk uit vette riffs waar goed over nagedacht is. Drums en bas zorgen voor een sterke basis.

 

Een Belgische band zonder poeha, gewoon goede muziek met een rauw randje. Mochten ze nog eens in de buurt zijn, is het zeker de moeite waard een optreden live te zien. 

Gezien: Rusty Roots. Mezz Kleine zaal, vrijdag 12 september 2014.